UFC

Jedan od najboljih grapplera na svijetu tvrdi: ‘Brian Ortega opasniji je od Makhacheva u parteru‘

Alexander Volkanovski i Craig Jones

 Instagram (craig Jones)
Craig Jones bio je jedan od trenera Alexandera Volkanovskog u kampu za meč protiv Makhacheva

Puno vremena u pripremama za obračun s Islamom Makhachevim, Alexander Volkanovski proveo je s Craigom Jonesom, jednim od najboljih grapplera na svijetu. Radi se o dvostrukom osvajaču srebra na ADCC Svjetskom prvenstvu i osvajaču mnogobrojnih prestižnih grappling turnira.

Pretpostavka je da će Makhachev htjeti odvesti borbu protiv Volkanovskog u parter, a tamo će tražiti finiš ‘‘submissionom‘‘. Upravo na taj način Makhachev je i došao do titule prvaka u lakoj kategoriji, a na predaju je prisilio sjajnog Charlesa Oliveiru.

Craig Jones sigurno je adekvatna osoba za pripremiti Volkanovskog kad je grappling u pitanju, a ususret borbi koja će se održati u ranim nedjeljnim satima, Craig Jones dao je svoje mišljenje o grapplingu Islama Makhacheva. Jones je bio poprilično kritičan.

‘‘Iskreno, Ortega je opasniji od njega (Makhacheva) u parteru. Njegove ‘submission‘ tehnike bolje su od Islamovih i mislim da bi Ortega pružio težak meč Islam. Dakle, činjenica da je Volkanovski pobjegao iz Orteginih pokušaja ‘submissiona‘ bit će impresivnija od izvlačenja iz Islamovih pokušaja.‘‘, rekao je Jones za Submission Radio, a zatim je nastavio s kritikama na Islamove BJJ vještine.

‘‘On je dobar jedino u držanju ljui dolje. Da, pobjeđuje on i ‘submissionom‘, ali mislim da nije dobar u tome. Očito je da oni uče neke od tih vještina u sambu, ali sambo je poprilično loša grappling vještina. Mnogi sambo borci dolaze na turnire, traže da se zabrane ‘heel hookovi‘ i to je dokaz da se ne radi o kompletnoj vještini. Međutim, on jako dobro drži ljude u donjoj poziciji, a onda kad oni naprave pogrešku, on iskorištava priliku za finiš. Čak ako pogledate i njegov finiš protiv Charlesa Oliveire, način na koji ga je ugušio. Zgrabio je njegov vrat i stiskao je najjače što može. Ja na to gledam kao na neučinkovito gušenje. Da mu nije pošlo za rukom, ‘ukiselio‘ bi ruke. S boljom tehnikom, on bi to gušenje mogao držati tri do četiri minute.‘‘, pojasnio je ovaj elitni majstor grapplinga.

Često smo slušali slične kritike na račun Islama Makhacheva i njegovih vještina, ali Dagestanac bi iznova dokazivao da mu nema ravnog u tom segmentu. Vidjet ćemo što Alexander Volkanovski ima za reći.

Linker
28. lipanj 2024 22:47