UFC

‘Fokusirali su se na krive brojke, na točke i zareze‘: Chael Sonnen pojasnio zašto se Khabib nije vratio u UFC

Khabib Nurmagomedov

 Valery Sharifulin/TASS/Profimedia
Nekadašnji UFC-ov borac srednje i poluteške kategorije smatra kako je UFC pogrešno pristupao pregovorima

Povlačenje Khabiba Nurmagomedova iz profesionalnog sporta bio je vrlo šokantan gubitak za UFC, ali i za kompletan svijeta MMA-a. Dagestanac se 2020. godine povukao nakon pobjede u meču protiv Justina Gaethjea i ukupno treće obrane pojasa.

Nurmagomedov je tada bio na vrhuncu svoje karijere, a samo jedna pobjeda nedostajala mu je da dođe do 30. pobjede u svom 30. profesionalnom nastupu. Međutim, Khabib je pojasnio kako je dao obećanje majci da više neće ulaziti u kavez bez prisustva svog oca koji je preminuo ranije te godine.

Nešto manje od četiri godine prošle su otkako je Nurmagomedov ‘‘okačio rukavice o klin‘‘, a sada je već svima jasno kako povratka u UFC neće biti. Pokušavao je Dana White na sve načine nagovoriti Khabiba, stavljao je svoje interese ispred Khabibovog obećanja danog majci, vjerovao je da će ga velikim svotama novca navesti na povratak, ali Khabib ipak drži do svoje riječi.

S vremenom se na tronu lake kategorije našao Islam Makhachev, Khabibov dugogodišnji prijatelj i trening partner. Povratak Khabiba u laku kategoriju sada ne bi imao smisla, jer Khabib i Islama nikada se ne bi međusobno borili. No, Chael Sonnen smatra da je UFC upravo tu i pogriješio, odnosno, nisu trebali Khabiba pozivati da se vrati nastupima u lakoj kategoriji.

‘‘UFC je mijenjao brojku tijekom pregovora s Khabibom, ali mijenjali su krivu brojku. To je razlog zbog kojeg 29-0 nije postalo 30-0. Nije se radilo o zarezima i točkama (o novcu, op.a.), nego o težinskoj kategoriji. Da su sjeli s Khabibom i ponudili mu nastup u velter kategoriji, ponovno bismo gledali Khabiba kako bi se bori ili bi barem šanse bilo nešto veće za njegov povratak.‘‘, tvrdi Sonnen putem svog YouTube kanala.

Prilika za postati ‘‘double champom‘‘ možda bi uistinu zaintrigirala Khabiba više nego silni milijuni koje je Dana White nudio. Khabib je više puta tijekom karijere isticao kako mu je ostavština važnija od novca, ali Dana White očito je smetnuo s uma što motivira Khabiba.

Linker
05. rujan 2024 22:43