UFC

‘Dustine, dovrši priču!‘: Poirier će večeras odati počast prerano preminulom momku anđeoskog glasa

Willie Spence | Dustin Poirier

 Screenshot (youtube) | Megan Briggs/Getty Images/Profimedia
35-godišnji Poirier u ranim nedjeljnim satima napast će UFC-ovu titulu po posljednji put u svojoj bogatoj karijeri

‘‘Pressure makes diamonds‘‘, u prijevodu na hrvatski jezik - ‘‘Pritisak stvara dijamante‘‘. Radi se o uzrečici koju smo nebrojeno puta čuli tijekom svojih života, a navedena uzrečica jedan je od ključnih razloga zašto Dustin Poirier nosi nadimak ‘‘Diamond‘‘, odnosno ‘‘Dijamant‘‘.

Ponajbolji UFC-ov borac lake kategorije borac je koji se nebrojeno puta nosio s pritiskom, ali uspijevao je odolijevati takvim situacijama i pronalazio je način za izboriti se i doći do pobjede.

Njegov posljednji meč samo je jedan od takvih primjera. Dustin je kao trećerangirani izazivač u lakoj kategoriji prihvatio meč protiv 12-rangiranog Benoita Saint Denisa, zastrašujućeg Francuza koji je nizao pobjede prekidom. Puno je Poirier riskirao prihvaćanjem takvog meča.

Pobjeda mu nije donosila previše kad je u pitanju rang ljestvica, dok bi ga poraz definitivno otpisao iz utrke za napad na titulu prvaka. Početak meča nije bio dobar po Dustina Poiriera. Benoit Saint Denis Denis uspostavio je svoj uobičajeni pritisak i radio je velike probleme Dustinu Poirieru. Ali kako kaže citat s početka ovog teksta, ‘‘pritisak stvara dijamante‘‘.

Dustin Poirier izdržao je početne nalete bivšeg pripadnika francuskih specijalnih jedinica. Benoit Saint Denis potrošio se pokušavajući završiti prekaljenog veterana, a u drugoj rundi dočekala ga je važna lekcija. Ta lekcija kaže: ‘‘Ne upuštajte se u otvorenu tučnjavu s Dustinom Poirierom‘‘.

Saint Denis je dobio veliku dozu samopouzdanja nakon prve runde i vjerovao je kako se može doslovno tući s Poirierom. Ispostavilo se da je to velika pogreška ne pretjerano iskusnog Francuza koji je završio brutalno nokautiran u drugoj rundi borbe.

Puno puta u svojoj karijeri, Poirier se našao u mečevima gdje se nalazio u teškim situacijama, upuštao se u otvorene tučnjave, a zatim bi izlazio kao pobjednik. Međutim, mečevi u kojima nikako nije pronalazio način za doći do pobjede, oni su u kojima je UFC-ov pojas bio ulog.

Dvaput se Poirier borio za titulu prvaka i u oba navrata je izgubio. Prvi poraz u meču za titulu upisao je 2019. godine. Khabib Nurmagomedov bio je njegov protivnik i poraz od takvog borca nije preveliko iznenađenje ili kiks.

Puno veći podbačaj dogodio se krajem 2021. godine. Dustin je nakon tri pobjede u nizu napao pojas, a Charles Oliveira bio je posljednja stepenica ka tronu UFC-ove lake kategorije. Poiriera se uoči meča opisivalo kao najboljeg borca lake kategorije i bilo je pitanje trenutka kada će doći do pojasa. Nažalost po njega i njegove fanove, ‘‘Dijamant‘‘ se tada nije snašao pod pritiskom.

Bio je to jedan od najlošijih Dustinovih nastupa u karijeri i Oliveira je slavio ‘‘submissionom‘‘ u trećoj rundi. Mnogi su tada otpisali Poiriera kao borca koji će doći do UFC-ovog pojasa. Kad god bi se navodili ‘‘najbolji borci koji nikada nisu postali prvacima‘‘, Poirierovo ime pojavljivalo bi se na takvim listama, iako njegova karijera još uvijek nije završena.

Dodatni razlog za otpisati Poiriera kao prvaka bio je meč koji se dogodio u sedmom mjesecu prošle godine. Justin Gaethje borio se protiv Dustina za ‘BMF‘‘ pojas i brutalno je nokautirao Poiriera u drugoj rundi borbe. Tako težak poraz nije bio dobar znak za Poirierove šampionske ambicije, ali splet okolnosti gurnuo je Poiriera ka trećem pokušaju da se dočepa pojasa.

Nakon pobjede nad Saint Denisom, Poirieru se otvorila nova prilika. Arman Tsarukyan zasad je odbio napad na pojas, a kako ne postoji legitimniji izazivač od Tsarukyana, u priču se upleo Poirier. UFC-ovi čelnici nisu imali ništa protiv i Dustin će večeras imati treću, a vjerojatno i posljednju priliku da izađe iz grupe ‘‘najboljih boraca koji nisu osvojili pojas‘‘.

Neće Poirieru biti lako, naprotiv, teško je mogao dobiti teži izazov. Islam Makhachev borac je koji će večeras braniti pojas, a u pitanju je borac koji je slavio u 14 posljednjih nastupa. Fantastični Dagestanac djeluje nepobjedivo, ali Poirier ulazi s posebnom motivacijom u ovaj meč.

Svjestan je 35-godišnji Dustin kako je ovo posljednja prilika za upisati se u povijesne knjige. Da, izazov je najteži mogući, šanse za pobjedom nisu velike, ali Poirier mora još jedanput opravdati svoj nadimak.

Posebna motivacija Poirieru bit će sam ulazak u kavez. Dustin je prije nekoliko dana potvrdio kako će u kavez kročiti uz stihove Rihannine pjesme ‘‘Diamonds‘‘, ali izvedba neće biti Rihannina. Dustin se odlučio za cover u režiji Willieja Spencea, momka koji je preminuo u desetom mjesecu 2022. godine.

Willie Spence 2017. je godine na YouTubeu objavio cover spomenute pjesme i oduševio je publiku svojom izvedbom Rihannine pjesme. Sedam godina kasnije, Spenceov cover ponovno je u ‘‘trendingu‘‘.

Fanovi su se prisjetili njegove veličanstvene izvedbe i počeli su zazivati Dustina Poiriera, odnosno njegov ulazak u kavez uz taj cover.

‘‘Dustine, dovrši priču‘‘, komentar je kojim se Poiriera pozivalo da odabere upravo taj cover kao ‘‘entrance song‘‘, a Poirier je prihvatio ideju fanova i u ranim nedjeljnim satima, Dustin će se zaputiti prema kavezu uz neopisivo lijep glas Willieja Spencea.

image

Komentari na Spenceov cover

Screenshot (youtube, Willie Spence)

‘‘Shine bright like a diamond‘‘ (‘Zasjaj poput dijamanta‘‘) odjekivat će Prudential Centerom u Newarkom, a Poirieru će preostati da uistinu zasja poput dijamanta unutar kaveza.

Nema sumnje kako će Dustinov put ka kavezu biti jedan od naljepših i najemotivnijih u povijesti UFC-a. Uspije li Dustin doći do iznenađujuće pobjede nad Islamom Makhachevim, priča će uistinu biti potpuna i završena.

Bio bi to sjajan način za okončati vrhunsku borilačku karijeru, ali i sjajan način za odati počast prerano preminulom Willieju Spenceu. Momak ‘‘anđeoskog glasa‘‘ nastradao je 2022. godine u prometnoj nesreći, a svijet je napustio kao 23-godišnjak. Dustin Poirier večeras će tražiti 23. pobjedu unutar UFC-ovog kaveza, a UFC-ov pojas oko njegovog struka imao bi poseban, dijamantni sjaj.

Linker
17. lipanj 2024 05:12