UFC

Dominick Reyes: ‘Zauvijek će ostati poznato da sam porazio Jona Jonesa‘, ‘Bones‘ uzvratio serijom ‘tvitova‘

Jon Jones vs. Dominick Reyes

 RONALD MARTINEZ/Getty images/Profimedia
Četiri godine nakon njihovog meča i dalje se priča o kontroverznoj sudačkoj odluci

Službeni ‘‘score‘‘ Jona Jonesa iznosi 27 pobjeda, jedan poraz i jedan ‘‘no contest‘‘. Iako službeno ima jedan upisan poraz, mnogi Jonesa vide kao neporaženog borca. Naime, jedini poraz Jones je upisao krajem 2009. godine u meču protiv Matta Hamilla.

‘‘Bones‘‘ je tada diskvalificiran zbog nedozvoljenih udaraca laktovima, takozvanih ‘‘12-6‘‘ udaraca. Pomalo frustriran činjenicom da sudac ne prekida meč, Jones je zaredao nekoliko nedozvoljenih udaraca i došlo je do diskvalifikacije. Teško je gledati Jonesa kao poraženog borca nakon takvog poraza i sasvim je smisleno reći da je Jones neporažen borac.

Međutim, postoje dva meča u Jonesovoj karijeri koja su lako mogla otići na drugu stranu. Prvi takav dogodio se u devetom mjesecu 2013. godine. Alexander Gustafsson borio se s Jonesom za pojas UFC-ove poluteške kategorije, a nakon pet rundi borbe, suci su imali jako težak zadatak prilikom određivanja pobjednika. Jones je na koncu slavio jednoglasnom odlukom sudaca, ali čak i 11 godina kasnije povremeno se potežu diskusije oko te odluke i toga tko je trebao slaviti.

Možda još kontroverzniju pobjedu Jones je upisao u drugom mjesecu 2020. godine. Bio je to posljednji Jonesov meč u poluteškoj kategoriji, a Dominick Reyes pokušao je detronizirati Jonesa s prijestolja kategorije do 93 kilograma. Prema mišljenju mnogih, Reyes je trebao voditi 3-0 nakon prve tri runde i Jonesu bi u tom slučaju trebala pobjeda prekidom ili vrlo dominantne posljednje dvije runde. Dvojica sudaca ipak su bodovala treću rundu u korist Jonesa, a Joe Soliz i Marcos Rosales čak su i drugu dodijelili Jonesu. Jednoglasnom odlukom sudaca slavio je Jones u meču koji je ‘‘podigao puno prašine‘‘.

Dominick Reyes bio je tako blizu pobjede nad vjerojatno najvećim borcem svih vremena, u očima mnogih on je i pobijedio u tom meču, ali službeno je poražen. Četiri godine kasnije, Reyes i dalje žali zbog takve sudačke odluke.

‘‘Zauvijek će ostati znano da je on izgubio od mene. Možda jednog dana možemo razriješiti nedoumice. To nije uvjerenje, činjenica je da sam ga pobijedio.‘‘, rekao je Reyes prošli tjedan u MMA Houru.

Nekoliko dana čekala se Jonesova replika na Reyesov komentar. Aktualni prvak UFC-ove teške kategorije jučer se oglasio putem društvenih mreža.

‘‘Kakav način za tražiti slavu, ‘umalo sam porazio Jona Jonesa‘. Toliko je postao pun sebe i više nije mogao doći do pobjede niti u jednom meču koji je odradio.‘‘, poručio je Jones.

Jonesa je jedan od fanova obavijestio kako je Dominick Reyes ranije ovaj mjesec porazio Dustina Jacobyja i tako je ipak došao do prve pobjede nakon tog meča s Jonesom. Jon je istaknuo kako se radi o ‘‘lijepom iznenađenju‘‘, a zatim je uputio svojevrsni savjet svom rivalu Reyesu.

‘‘Dominick, ako ponovno pogledaš naš meč, ne želim da ikada dovodiš u pitanje mene ili te suce. Pogledaj svoje srce, svoju izdržljivost, jednostavno nisi napravio dovoljno. Što prije to prihvatiš, boljim sportašem ćeš postati.‘‘, Jonesov je savjet.

Upustio se Jones u daljnju raspravu s fanovima koji ga uvjeravao da je ipak izgubio taj meč, ali ‘‘Bones‘‘ je ustrajan u tvrdnji kako je njegova srčanost ipak presudila i dovela ga do pobjede.

Kad je u pitanju rivalstvo između Jonesa i Reyesa, vjerojatno ćemo ostati na ovome što trenutno imamo, a to je kontroverzna sudačka odluka i rasprave putem interneta. Minimalne su šanse da ikada svjedočimo revanšu.

Linker
14. lipanj 2024 12:54