UFC

Dana White o UFC-ovoj ‘P4P‘ rang ljestvici: ‘Dok je Jon Jones ovdje, nitko drugi ne može biti na prvom mjestu‘

Dana White (lijevo) i Jon Jones (desno)

 JEFF ZELEVANSKY/Getty images/Profimedia
UFC-ov predsjednik jasan je po pitanju odabira najboljeg borca na svijetu

UFC-ova ‘‘P4P‘‘ ljestvica, tako irelevantna kad su u pitanju benefiti koje (ne) donosi, ali i dalje privlači ogromnu pažnju i stvara brojne polemike.

Nerijetko se govori kako je prvorangirani borac te ljestvice zapravo najbolji borac na svijetu, iako se ne radi o nekakvoj službenoj tituli, niti prvoplasirani borac dobiva ikakvo posebno priznanje. ‘‘P4P‘‘ ljestvica zapravo je poredak koji se rangiraju najbolji UFC-ovi borci, neovisno o težinskoj kategoriji u kojoj nastupaju.

Panel sastavljen od brojnih sportskih novinara ima pravo glasa prilikom sastavljanja ovog poretka, a nakon što se pozbrajaju glasovi i pridodaju odgovarajući bodovi, formira se ljestvica.

Dagestanac Islam Makhachev već neko vrijeme drži prvo mjesto te ljestvice. Prvak UFC-ove lake kategorije slavio je u posljednjih 14 nastupa unutar UFC-a, triput je branio pojas, a dvaput je porazio Alexandera Volkanovskog, nekadašnjeg prvoplasiranog borca ove ljestvice.

Sve to gurnulo je Islama na prvo mjesto, a iza njega u poretku su Jon Jones i Leon Edwards. Teško je osporiti Islamovo prvo mjesto, ali Dana White i dalje smatra kako bi tu poziciju trebao držati netko drugi, točnije, Jon Jones.

‘‘Mislim da je Makhachev jedan od najboljih boraca u povijesti. Nevjerojatan je, ali ne smatram ga najboljim ‘P4P‘ borcem na svijetu. Svi koji nazivaju Islama ‘P4P‘ najboljim borcem dok je Jon Jones tu, to je ludost i takvi ljudi ne bi trebali formirati tu ljestvicu ili bilo kakve rang ljestvice. Jon Jones nikada nije izgubio borbu, a borio se s najopasnijim tipovima na svijetu. Nakon toga podigao se u tešku kategoriju i uništio je najboljeg borca na svijetu. Dokle god se Jon Jones bori, aktivan je i u poretku je, nitko drugi ne bi trebao biti na prvom mjestu ‘P4P‘ ljestvice.‘‘, rekao je White na konferenciji za medije nakon UFC 302.

Riječi Dane Whitea brzo su došle do samog Jona Jonesa koji je oduševljeno reagirao.

‘‘Sjajan je osjećaj biti tako prepoznat od strane šefa, tipa koji je tu od UFC 1 eventa. Znam da se hejterima neće svidjeti njegovi komentarima, ali Dana je osoba s kojom se teško raspravljati. On je bio u prvom redu tijekom cijele moje karijere, a činjenice su činjenice.‘‘, napisao je Jones putem Twittera.

Zaključak je kako će se Jonesovi fanovi definitivno složiti s Danom Whiteom, dok oni koji naginju Makhachevu ipak vide Islama kao trenutno najboljeg na svijetu. ‘‘P4P‘‘ ljestvica poprilično je nedefinirana i zato izaziva tako učestale polemike. Jones po svojim zaslugama zaslužuje prvo mjesto, ali gledamo li trenutno stanje, teško je reći da Islam Makhachev nije najbolji borac na svijetu.

Linker
24. lipanj 2024 04:15