UFC

‘Crna Zvijer‘ i dalje posjeduje zastrašujuću moć; Derrick Lewis novim brutalnim nokautom podebljao je svoj rekord

Derrick Lewis vs. Rodrigo Nascimento

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
St. Louis je svjedočio odličnom UFC-ovom eventu

UFC on ESPN 56 event najavljivali smo kao priredbu za koju će istinski fanovi prepoznati da posjeduje odličan ‘‘fight card‘‘ i nakon što su svi mečevi odrađeni, možemo reći kako smo pogodili.

Odlične borbe ponudio je event sinoć održan u St. Louisu, a program su predvodili teškaši - Derrick Lewis i Rodrigo Nascimento. Bio je ovo još jedan toliko puta viđen scenarij kad je u pitanju Derrick Lewis.

Počnimo od 11. mjeseca prošle godine. Derrick je tada bio uparen s Jailtonom Almeidom, Brazilcem za kojeg se pretpostavljalo da može dogurati do samog vrha teške kategorije. Lewis je prihvatio taj meč na ‘‘short notice‘‘ i uvjerljivo je izgubio od borca iz vrha kategorije.

Nakon blijede i gotovo bespomoćne izvedbe u toj borbi, UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ odlučili su Lewisa upariti s borcem koji ipak ne pripada elitnoj skupini te je rangiran na 15. mjestu u poretku izazivača. Često je Lewis nakon poraza od odličnih boraca bivao uparen s borcima koji su izvan top 10 i takve je protivnike dobivao bez većih poteškoća.

Rodrigo Nascimento prouzrokovao je ponešto poteškoća Lewisu, ali ništa specijalno. Nedovoljno je Nascimento kvalitetan da bi nathrvao Lewisa kroz svih pet rundi, a istovremeno je i nedovoljno dobar da bi izbjegavao Lewisove bombe tijekom 25 minuta borbe.

Kao što smo naveli, imao je Nascimenta određenih trenutaka, posebice u parteru, ali nije uspijevao predugo zadržati Lewisa u podređenim pozicijama. Kulminacija meča nastupila je početkom treće runde. Lewis je bacio prednji direkt lijevom rukom, a zatim je sjajno vezao desnicu koja je prošla preko lijeve ruke Rodriga Nascimenta. Tvrdo je odsjeo taj udarac i bio je to početak kraja za iskusnog Nascimenta. Brazilac je zateturao i završio je na tlu, a Lewis je s nekoliko udaraca iz gornje pozicije završio posao.

15. pobjeda nokautom unutar UFC-ovog kaveza za Derricka Lewisa. ‘‘Crna Zvijer‘‘ samo je dodatno podebljala svoj nokauterski rekord. Nitko unutar UFC-a nema toliko pobjeda nokautom, a najbliže je odnedavno umirovljeni Matt Brown.

Lewis je uspješno zadržao 12. mjesto u poretku izazivača, a moguć je i blagi skok. Rodrigo Nascimento s druge strane očito nema kvalitetu za nešto više.

Po završetku meča, Derrick Lewis ponovno je skinuo svoje hlačice, a u jednom trenutku čak je nakratko svukao i gače te je pokazao stražnjicu publici u St. Louisu. Klasični Derrick Lewis.

Joaquin Buckley pravi je problem u velter kategoriji

Sunaslovna borba večeri nudila je jako zanimljiv okršaj, po mnogima dostojan ‘‘main eventa‘‘ na ovoj priredbi. Joaquin Buckley tražio je četvrtu uzastopnu pobjedu nakon što se spustio iz srednje kategorije u velter. Buckley je u srednjoj kategoriji imao problema s protivnicima koji su bili znatno fizički veći od njega, ali srednja kategorija na neki način sustigla ga je u ovom meču.

Nursulton Ruziboev (34-9-0), zastrašujući Uzbekistanac spustio se u kategoriju do 77 kilograma, a radi se o borcu koji je 23 centimetra viši od Buckleyja. Ruziboev je u meč ušao kao nerangiran borac, dok je Buckley branio teško stečenu 11. poziciju u poretku.

Puno toga imao je Buckley za izgubiti prihvaćanjem ovakog meča. Prije svega, dobio je stilski nezgodnog protivnika kojeg bi mnogi radije izbjegli, a pobjeda nad Ruziboevim vjerojatno ne donosi puno na rang ljestvici.

No, Joaquin Buckley posve je drukčija zvijer u velter kategoriji. Hrabro je pristao na meč protiv Ruziboeva jer vjeruje da u ovoj težinskoj kategoriji može konkurirati za sam vrh. Rizik se isplatio, jer Buckley je upisao četvrtu uzastopnu pobjedu i pokazao je kako sada ima rješenja i za borce koji su fizički znatno veći od njega.

Hrvanje i eksplozivnost Joaquina Buckleyja bili su ključ za pobjedu u ovoj borbi. Američki borac bio je stopostotan s rušenjima i upisao je ukupno četiri rušenja u ovoj borbi. Situacije u parteru koristio je jako dobro za nanošenje štete, a u par navrata pokušavao je doći i do pobjede prekidom. Posebno agresivan bio je u trećoj rundi kada je bacio Ruziboeva u nokdaun, a zatim je dominirao iz gornje pozicije. 64 značajna udarca pogodio je Buckley u trećoj rundi, dok je Ruziboev ostao na samo 16. Sjajno je Buckley dodao gas u toj posljednjoj rundi i suci nisu imali nikakvu dilemu oko pobjednika.

30-27 na sve tri sudačke kartice i Joaquin Buckley spreman je za top 10 protivnika. U razmaku od 1,5 mjesec porazio je Vicentea Luquea nokautom i Ruziboeva uvjerljivom odlukom na bodove. Odlična godina za Buckleyja i radujemo se njegovim sljedećim nastupima.

Ulberg pomeo Menifielda, Cortes-Acosta ugasio ‘‘hype‘‘ zastrašujućeg Kubanca

U petak navečer pisali smo vam o Carlosu Ulbergu. Navodili smo kako je Novozelanđanin došao u UFC 2020. godine nakon sjajne pobjede na DWCS-u. Velik ‘‘hype‘‘ pratio je Ulberga uoči debija, ali Kennedy Nzechukwu nokautirao ga je u debitantskom nastupu unutar UFC-ovog kaveza i ‘‘hype‘‘ je naglo splasnuo.

Ulbergu kao da je dobro došao taj poraz jer je uz manju pompu mogao graditi svoju karijeru. Redao je Ulberg pobjedu za pobjedom, a sinoć je došao na red na okršaj s rangiranim poluteškašem.

Alonzo Menifield kao 11-rangirani poluteškaš bio je Ulbergov protivnik, ali Carlos Ulberg doslovno je pomeo Menifielda. Pokušao je Menifield navesti Ulberga na otvorenu tučnjavu u kojoj se nadao da će zahvatiti tehnički potkovanog Ulberga, ali Menifield je izvukao deblji kraj i u takvom obračunu. Samo 12 sekundi potrajala je borba i Ulberg je upisao šestu uzastopnu pobjedu nokautiravši Menifielda. Novozelanđanin je sazrio i spreman je za uistinu velike stvari.

Ukratko ćemo izdvojiti još nekoliko mečeva.

Robelis Despaigne, Kubanac zastrašujućih fizičkih predispozicija doživjeo je bolno prizemljenje. Despaigne je došao u UFC s pedigreom zastrašujućeg nokautera, a nerijetko se spominje i njegova olimpijska bronca u taekwondou. Međutim, bronca u taekwondou nije mu mogla pomoći protiv Walda Cortesa-Acoste.

Iz runde u rundu Acosta je rušio Despaignea, a dovoljno mu je bilo jedno rušenje po rundi. Despaigne ima ogroman nedostatak vještina kad je u pitanju borba u parteru i to se očitovalo u ovoj borbi. Waldo Cortes-Acosta rutinski je slavio jednoglasnom odlukom sudaca.

Chase Hooper brutalno je premlatio Viacheslava Borscheva u prvoj rundi, a dominacija se nastavila i u drugoj rundi. Nažalost, sudac je prekinuo meč sredinom druge runde smatravši da je Borschev tapkao na ‘‘brabo gušenje‘‘ Chasea Hoopera, ali čini se da tapkanja nije bilo. Stvorila se kontroverza koja je bacila malu mrlju na pobjedu Hoopera, ali mrlje ne bi trebalo biti. Chase je apsolutno dominirao i pružio je ponajbolji nastup u karijeri.

Esteban Ribovics brutalnim ‘‘high kickom‘‘ nokautirao je Terrance McKinneyja i upisao je ponajbolji nokaut u ovoj kalendarskoj godini, a pobjedu nokautom, ali ne tako brutalnim, upisao je i veteran Carlos Diego Ferreira.

Uvijek nezgodni Brazilac dobio je zadatak testirati talentiranog Poljaka Mateusza Rebeckog. Rebecki je uoči ovog meča bio na ‘‘scoreu‘‘ 19-1-0, a tri pobjede upisao je unutar UFC-ovog kaveza. Strašno je Poljak izgledao u proteklim nastupima, a vrlo agresivno ušao je i u meč protiv Ferreire.

Već u prvoj rundi Ferreira se našao u nokdaunu, ali uspio je preživjeti nalet Rebeckog. Podosta brzo Poljak je počeo kondicijski opadati, a ‘‘stari lisac‘‘ poput Ferreire vjerojatno je pretpostavio da će se nešto takvo dogoditi.

Kako je borba odmicala, Ferreira je dizao tempo i preuzimao inicijativu. Vrhunac je nastupio u trećoj rundi kada je Rebecki izgledao totalno potrošeno, a Ferreira je odveo borbu u parter i nemilosrdno je udarao sve dok nije naveo Herba Deana da zaustavi meč.

Odlična izvedba 39-godišnjeg Ferreire kojem je ovo druga uzastopna pobjeda. Prije godinu dana nokautirao je Michaela Johnsona, a sada je tehničkim nokautom devet sekundi prije kraja borbe zaustavio i Rebeckog. Ferreira je i dalje tu, spreman nositi se s najjačom konkurencijom.

Kompletne rezultate ovog odličnog eventa pročitajte u nastavku ovog članka.

UFC on ESPN 56 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Derrick Lewis def. Rodrigo Nascimento via TKO (R3, 0:49)

Joaquin Buckley def. Nursulton Ruziboev via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-26, 29-27)

Carlos Ulberg def. Alonzo Menifield via KO - R1, 0:12

Diego Ferreira def. Mateusz Rebecki via TKO - R3, 4:51

Sean Woodson def. Alex Caceres via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x2, 30-27)

Waldo Cortes-Acosta def. Robelis Despaigne via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x2, 30-26)

Preliminarni dio priredbe:

Chase Hooper def. Viacheslav Borshchev via submission - R2, 3:00

Esteban Ribovics def. Terrance McKinney via KO - R1, 0:37

Tabatha Ricci def. Tecia Pennington via podijeljenom sudačkom odukom (29x28 x2, 28-29)

Trey Waters def. Billy Goff via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x2, 29-28)

Charles Johnson def. Jake Hadley via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3)

Veronica Hardy def. JJ Aldrich via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3)

Linker
23. lipanj 2024 21:59