UFC

Charles Jourdain rutinski porazio Krona Gracieja: Brazilac je pružio katastrofalan nastup

Charles Jourdain

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia
Kanadski borac perolake kategorije nije imao apsolutno nikakvih problema protiv Krona Gracieja

Više od tri i pol godine izbivao je Kron Gracie iz UFC-ovog kaveza i mnoge je zanimalo u kakvom će se izdanju na UFC 288 eventu pojaviti član legendarne obitelji Gracie. 34-godišnji Kron Gracie u meču protiv Charlesa Jourdaina razočarao je i svoje najzagriženije fanove. Brazilac je odradio katastrofalan meč i glatko je izgubio od Kanađanina Charlesa Jourdaina.

Charles Jourdain otvorio je meč s nekoliko dobrih boksačkih kombinacija, a čekala se prva ‘‘grapplerska‘‘ sekvenca kako bismo saznali može li se Jourdain nositi s ovakvim BJJ majstorom. Jourdain je lakoćom ‘‘otresao‘‘ Gracieja sa sebe kroz prvih par situacija u klinču i Gracie je djelovao pomalo bezidejno nakon prve dvije minute. Jourdain ga je odlično pogodio i desnim aperkatom nakon dvije minute borbe, a meč je podsjećao na meč između Cuba Swansona i Krona Gracieja. Ipak, sredinom runde Gracie je uspio povući Jourdaina na tlo zatvorivši gard i tu je meč trebao postati puno interesantniji. Jourdain je vrlo oprezno držao gornju poziciju u zatvorenom gardu i nakon otprilike minutu i pol uspješno se ustao i vratio borbu na noge. Gracie iz donje pozicije nije napravio apsolutno ništa, a do kraja runde primio je još par udaraca u stojci. Čisto je Kanađanin uzeo prvu rundu, a dojam je da Gracie do pobjede može jedino ako uspije doći do neke dominantne pozicije u parteru.

Brazilac je i drugu rundu otvorio kretnjama prema naprijed, te je kroz klinč tražio priliku za povući gard i odvesti borbu u parter. Brzo mu je to pošlo za rukom, a Jourdain je prihvatio gornju poziciju u zatvorenom gardu Gracieja i zadao mu je nekoliko udaraca. Jourdain je djelovao i fizički osjetno nadmoćnije od unuka Ricksona Gracieja koji nije uspijevao ništa konkretno učiniti iz donje pozicije u parteru. Nakon nešto više od tri minute prve runde, Jourdain se pridigao i borba se nastavila u stojci. Gracie je i dalje srčano primao udarce, kretao se prema naprijed, a Jourdain je sjajno pogađao aperkatima. Nakon devet minuta borbe, Kron Gracie pogodio je samo dva udarca u glavu dok se borba odvijala u stojci (na distanci). 40 sekundi prije kraja runde, Gracie je ponovno povukao gard, ali jedino što je činio iz donje pozicije jesu beznačajni udarci po glavi Jourdaina. Gracie je morao tražiti rušenje ili uzimanje protivnikovih leđa, jer Jourdain se poprilično komforno osjećao u gornjoj poziciji.

Identično je Gracie otvorio i treću rundu, tražeći klinč i povlačenje Jourdaina u parter. To mu ovaj put nije pošlo za rukom i Jourdain je rastavljao Krona udarcima s distance. Gracieja je ipak vrlo teško uzdrmati i nokautirati, što je dokazao konstantnim kretnjama prema naprijed. Nakon nešto manje od dvije runde, Gracie je uspio odvući borbu u parter još jednom, a Jourdain je opet završio u gornjoj poziciji Kronovog zatvorenog garda. Bilo je nejasno zašto Gracie niti ne vrši konkretnu inicijativu za doći do ‘‘submissiona‘‘. Brazilac se fokusirao na udarce iz donje pozicije kojima nije radio apsolutno nikakvu štetu, a 90 sekundi prije kraja Jourdain se ponovno ustao. Gracie je odbijao vratiti se u stojku, a Jourdain mu je zadao nekolicinu ‘‘kckova‘‘ u njegove noge. 52 naprema 19 iznočila je statistika pogođenih značajnih udaraca minutu prije kraja ove podosta loše borbe. Teško je kriviti Jourdaina za neatraktivnost ovog meča, jer Kanađanin se dobro borio. Kron Gracie s druge strane bio je katastrofalan i ovakvim performansima nije mjesto u najjačoj svjetskoj MMA organizaciji. Jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3) slavio je Kanađanin, posve zasluženo.

Očekivalo se da bi jedan od članova kultne obitelji Gracie trebao biti opasan barem u parteru, ali ispostavilo se da je Kron Gracie u katastrofalnoj natjecateljskoj formi nakon tri i pol godine pauze, a očito da ovakvi jednodimenzionalni majstori partera više ne mogu parirati borcima na ovoj razini.

Charles Jourdain prekinuo je svoj niz od dva uzastopna poraza i upisao je svoju petu UFC pobjedu (5-5-1 UFC). Neposredno nakon meča prozvao je Edsona Barbozu jer očito želi uzbudljivijeg i zanimljivijeg protivnika od katastrofalnog Krona Gracieja.

Linker
30. lipanj 2024 13:18