UFC

Bisping nije pobornik skidanja kilaže na dan borbe: ‘Stvari bi postale još opasnije na taj način‘

Michael Bisping

 Screenshot (youtube, Ufc)
Iskusni i umirovljeni MMA borac osvrnuo se na temu skidanja kilaže u MMA-u

Skidanje kilaže jedna je od spornih tema koja se godinama proteže ovim sportom. Pod povećalo dođe posebno kada netko od boraca na velikoj pozornici pretrpi nekakve zdravstvene probleme zbog teškog procesa skidanja kilograma.

Nerijetko smo na UFC-ovim vaganjima gledali borce koji su izgledali ispijeno i djelovali su kao da je pitanje trenutka kad će se srušiti i ostati bez svijesti.

Iako su mnogi izlazili s raznim prijedlozima kako riješiti taj problem, nije se puno promijenilo i proces je manje-više godinama nepromijenjen. Često se zaziva vaganje boraca na dan borbe ili neposredno prije ulaska u kavez.

Time bi se u potpunosti iskorijenio trenutni proces ''weight cuta'' kojim borci znaju skidati i preko 10 kilograma samo za taj trenutak vaganja, a već sutradan ulaze u borbu znatno teži nego li su bili na vaganju. Smatra se kako neki borci time postižu ''nepoštenu'' prednost i nerijetko se prave velike razlike u fizičkoj veličini između boraca koji nastupaju u istoj kategoriji.

Kad je u pitanju vaganje na dan borbe, takav način donosi i potencijalne probleme. Neki borci možda bi i dalje odrađivali ''weight cut'', a time bi se još više dovodili u opasnost, jer se ne bi u potpunosti oporavili do početka borbe. Michael Bisping smatra kako je vaganje na dan borbe zapravo loša ideja.

''Razumijem što govorite kad je u pitanju vaganje jutro prije meča i slično. Problem je što time stvari postaju još nesigurnije i opasnije. Ne postoji pravilo koje zabranjuje skidanje kilaže na sami dan borbe. Ako biste skidali kilograme na isti dan koji se borite, tada mozak ne bi imao priliku biti zaštićen spinalno tekućinom (likvorom) koja inače normalnu teče mozgom.'', započeo je Bisping s pojašnjenjem u svom Believe You Me podcastu.

''Ta tekućina nalazi se između mozga i lubanje i štiti vaš mozak onda kad vas netko snažno udari. Ali ako se mozak uspije sudariti s lubanjom, tada se gase svijetla, odnosno bivate nokautirani. Ukoliko ste snažno dehidrirani, to utječe na vašu sposobnost primanja udaraca te na sposobnost mozga da se oporavi i podnosi štetu. Time se povećava šansa za oštećenjem samog mozga.'', dodao je Bisping.

Poprilično je suludo da bi borci i dalje skidali kilažu te se dovodili u takvu opasnost, ali teško se ne složiti s Bispingom dok navodi da bi se to definitivno i dalje događalo.

Linker
30. lipanj 2024 02:54