UFC

Ariel Helwani kritizirao Rogana zbog navodnog rasizma: ‘On mora snositi posljedice‘

Ariel Helwani

 Screenshot (youtube, Mma Hour)
Jedno od najpoznatijih medijskih lica u svijetu MMA-a, smatra kako nema opravdanja za Roganove izjave

Iako je Joe Rogan već neko vrijeme pod ogromnim povećalom javnosti u Americi, sve do UFC 271 priredbe, njegova situacija nije bila toliko popraćena i u MMA svijetu. Rogan je na meti brojnih kritika, zbog iznošenja svog mišljenja po pitanju trenutne globalne pandemije i zbog nekoliko gostiju koji su pričali suprotno od onoga što vlasti nameću.

Kako to obično biva, kritičari su zatim počeli naveliko kopati po Roganovoj prošlosti te su složili kompilaciju u kojoj Rogan višestruko puta koristi termin ''nigger (crnčuga)''. Time su pokušali okrenuti brojne pripadnike tamnopute rase protiv njega, no to im nije u potpunosti uspjelo. Israel Adesanya ususret UFC 271 priredbi, javno je iskazao podršku Joe Roganu, a Joe je trebao vršiti i ulogu komentatora na tom eventu.

Međutim, samo dan uoči priredbe, Rogan je navodno otkazao nastup za komentatorskim stolom. Prema prvotnim informacijama, do toga je došlo jer je Roganu iskrsnula neodgodiva obaveza u njegovom rasporedu. Međutim, Dana White kasnije je izjavio kako nije bilo konflikta u Roganovom rasporedu te da je Joe mogao doći raditi, ali očito se odlučio za nešto drugo. Sve to dovelo je do niza raznih teorija zbog kojih Rogan nije obavljao ulogu komentatora.

Mnogi smatraju kako se zapravo radi o odluci ESPN-a i Disneyja koji nisu htjeli navući bijes onih koji kritiziraju Rogana, a time bi odvukli i pažnju sa samog eventa i boraca koji su nastupali. Sve to, podiglo je puno prašine, a Rogan je sada jedna od glavnih tema i u MMA krugovima. Voditelj MMA Houra, Ariel Helwani, morao se također oglasiti po tom pitanju. Poznato je kako Helwani i Rogan nisu u bajnim odnosima, no nema niti nekakve mržnje među njima. Ipak, Helwani je ovaj put osudio Rogana zbog spomenute kompilacije u kojoj Rogan koristi termin kojim vrijeđa pripadnike tamnopute rase.

''Ovo je priča kojoj ja vjerujem, na temelju razgovora koje sam obavio. Ponavljam, ne izmišljam ove stvari niti forsiram nešto, jer već sam vam rekao svoj stav po pitanju svega toga (po pitanju Roganove situacije). Gledajte, mora biti nekakvih posljedica za stvari koje je on izrekao. Briga me je li se to dogodilo prije 10 ili 15 godina. Kad izgovorite stvari koje su rasističke, morate snositi posljedice. To nije 'Kultura odstranjivanja (cancel culture)', nego odgovornost.'', rekao je Helwani tijekom MMA Houra.

Inače, Helwani je dodao kako je ludost da je Dana White opovrgnuo navode svog PR tima o Roganovom izostanku zbog neodgodivih obaveza u osobnom rasporedu. UFC-ov predsjednik javno je okrenuo leđa svojim zaposlenicima i doveo je u pitanje njihovu relevantnost.

Linker
02. srpanj 2024 00:25