UFC

Adesanya otkrio što ‘mora učiniti‘ prije nego se umirovi: ‘Želim revanš, znam da mogu poraziti tog tipa‘

Israel Adesanya

 Carmen Mandato/Getty images/Profimedia
Ponajveći borac u povijesti UFC-ove srednje kategorije želi se osvetiti tipu koji ga je prošle godine uvjerljivo porazio

Israel Adesanya u jednom trenutku kročio je prema kategoriji najvećih sportaša u povijesti MMA-a. 20-0 iznosio je njegov "score" nakon što je u devetom mjesecu 2020. godine porazio Paula Costu i po drugi put obranio naslov prvaka u UFC-ovoj srednjoj kategoriji.

Spremao se Israel za napad na pojas u poluteškoj kategoriji, a osvajanje drugog pojasa definitivno bi obogatilo njegovu ostavštinu. "Izzy" je ipak poražen u meču protiv Jana Blachowicza i ostao je bez nule u rubrici poraza.

Međutim, povratak u srednju kategoriju donosi tri nove pobjede i broj obrana pojasa popeo se na pet. Krupnim koracima Adesanya je grabio ka reputaciji ponajvećeg u povijesti, ali onda se pojavio Alex Pereira. "Kriptonit" Israela Adesanye još iz kickboksačkih dana porazio je Adesanyu u meču za pojas srednje kategorije. Adesanya je ipak ekspresno uzvratio i u revanšu je nokautirao Pereiru već u drugoj rundi. Djelovalo je kao da će "Izzy" još neko vrijeme vladati srednjom kategorijom i napasti rekorde Andersona Silve, ali to se nije dogodilo.

Uslijedila su dva uzastopna poraza, jedan od Seana Stricklanda, a drugi od Dricusa Du Plessisa. Adesanya je tako na "scoreu" 24-4, više nije prvak i teško će se po završetku karijere naći u društvu velikana poput Jona Jonesa, Georgesa St-Pierrea, Andersona Silve itd. Pad njegovih performansi više je nego očit, a posebno loše Adesanya je izgledao u okršaju sa Seanom Stricklandom.

Ogroman favorit bio je Adesanya uoči tog meča, a kao Stricklandova jedina šansa za pobjedom, navodila se taktika kojom bi Sean prionuo na hrvanje i borbu u parteru. Strickland je ipak nadjačao Adesanyu u borbi na nogama i djelovao je kao znatno bolji udarač nego "Izzy". Nakon meča mnogi su pričali kako to jednostavno nije bio Israel Adesanya na svojoj uobičajenoj razini, a čini se kako je sam "Izzy" uvjeren u to. Naime, gostujući u podcastu Joea Rogana, Adesanya je otkrio kako je revanš sa Stricklandom nešto što mora odraditi prije nego okonča svoju karijeru.

"To nisam bio ja u tom meču. Ne želim tražiti izlike, znate kao je Dave Chappelle jednom rekao: ‘Morate prihvatiti i biti ponizni kada dođe tuđe vrijeme‘. To je jednostavno bio Seanov tjedan i sve mu je polazilo za rukom. Neka to bude njegovo vrijeme, ali ja definitivno znam za što sam spreman. Primio sam njegove najbolje udarce i znam da mogu poraziti tog tipa.", poručio je Adesanya.

Revanš zasad ipak nije na vidiku. Sean Strickland sljedeći je izazivač za pojas u srednjoj kategoriji, dok Adesanya nakon dva uzastopna poraza mora fokus usmjeriti na borce koji su ipak nešto niže rangirani nego Strickland. No, jedna ili dvije pobjede mogu gurnuti Adesanyu u priliku da se osveti Stricklandu.

Linker
04. listopad 2024 14:56