UFC

Što kažu statistika i sudačke kartice? Erslan je bio precizniji, ali nešto je ipak nedostajalo

Ion Cutelaba (lijevo) i Ivan Erslan (desno)

 Screenshot (ufc Fight Pass)
Ivan Erslan podijeljenom sudačkom odlukom poražen je u svom debiju unutar UFC-a

Jako težak debitantski meč u UFC-u imao je Ivan Erslan. Ponajbolji hrvatski borac ukrstio je rukavice s Ionom Cutelabom, Moldavcem koji je iza sebe imao 16 nastupa u UFC-u. Usporedbe radi, Erslan je u meč s Cutelabom ušao nakon 17 profesionalnih nastupa, dakle razlika u iskustvu zbilja je velika.

15 mukotrpnih minuta odradili su Cutelaba i Erslan. Vidjeli smo gotovo sve segmente MMA-a, od lijepih razmjena u stojci, klinča pa sve do hrvanja i partera. Taktičko nadmudrivanje ipak je otišlo na Cutelabinu stranu, a dojam je kako je Erslan možda i mogao više da je "dodao gas" u određenim trenucima, ali jedno je izvoditi takve zaključke za tipkovnicom, a nešto posve drugo je sprovesti to u djelo unutar kaveza protiv puno iskusnijeg protivnika.

Završetak meča između Erslana i Cutelabe doveo je do određene konfuzije. Prije svega, nastalo je blago iznenađenje nakon što je Bruce Buffer pročitao kako je sudac Damien Gluski bodovao meč u korist Ivana Erslana, jer vjerovalo se kako je Cutelaba sigurno uzeo prve dvije runde.

Damien Gluski prvu i treću rundu bodovao je u korist Erslana, ali Anders Ohlsson i Clemens Werner isporučili su bodovanje kakvo se i očekivalo, odnosno, prve dvije runde bodovali su u korist Cutelabe, dok je treća otišla Erslanu. Tako je Moldavac slavio podijeljenom sudačkom odlukom, a s rezultatom 29-28 složili su se svi medijski predstavnici koji su bodovali ovaj meč.

image

Ion Cutelaba vs. Ivan Erslan - sudačke kartice i bodovanje novinara

Screenshot (mmadecisions.com)

Kad je u pitanju statistika, dobivamo još jedan dokaz koliko je meč zapravo bio tijesan. Cutelaba je prema službenoj statistici pogodio 45 značajnih udaraca, dok je Erslan bio točan s 39 značajnih udaraca. Bitno je istaknuti kako je Erslan pogodio čak 56 posto značajnih udaraca koje je bacio, naspram 37 posto Cutelabinih. Tu se vraćamo na zaključak kako je Erslan trebao "dodati gas" u određenim trenucima, jer očito je bio precizniji od Cutelabe, ali ne toliko frekventan kao Moldavac.

Cutelaba je bio nešto dominantniji po pitanju rušenja. Tri puta Ion je rušio Erslana, ali Ivan je obranio čak devet pokušaja. Erslan je upisao jedno uspješno rušenje, a jednom je bezuspješno pokušao rušiti "Hulka". Erslan je imao kontrolu u parteru i klinču ukupno pet minuta i 19 sekundi, dok je Cutelaba kontrolirao Erslana samo minutu i 59 sekundi.

Gledajući statistiku ukupnih udaraca, dakle ne samo onih značajnih, Cutelaba je i u toj rubrici u prednosti. Ukupno 80 udaraca pogodio je Cutelaba (25 posto), dok je Erslan imao 50 posto uspješnosti, ali pogađao je 63 puta.

image

Službena statistika borbe između Erslana i Cutelabe

Screenshot (ufc.com)

Seciramo li statistiku po rundama, zanimljivo je istaknuti kako je Erslan u prvoj rundi pogodio više značajnih udaraca (24-18) i obranio je sva tri pokušaja rušenja. Ipak, presudan je vjerojatno bio onaj udarac Cutelabe kojim je Erslana poslao na tlo. Iako službena statistika taj udarac ne navodi kao nokdaun, bio je to vjerojatno najznačajniji udarac u tijesnoj rundi, možda čak presudan i za kompletan ishod meča.

Možemo samo reći kako je šteta što je Erslan ovako "za dlaku" ostao bez pobjede, ali Ivan je pružio srčan nastup i učinio nas je ponosnima.

Linker
28. rujan 2024 22:57