Regija

Zagreb je jedini grad na svijetu koji će ugostiti UFC, K-1 WGP, Glory i sada moćni KSW!

Vodeća europska MMA promocija Konfrontacja Sztuk Walki (KSW) će 9. studenog održati svoju 51. priredbu u Areni Zagreb. Tako će nakon UFC-a, K-1 (Grand Prixa) i Gloryja, još jedna mega borilačka organizacija ostaviti svoj trag u hrvatskoj metropoli. Zagreb je jedini grad na svijetu u kojem su sve ove slavne promocije održale svoju priredbu na što možemo i moramo biti uistinu ponosni.

Trebao je to biti ili Novi Sad ili Beograd. Tako se barem naveliko pričalo u borilačkim kuloarima posljednjih mjeseci. No, u konačnici se poljski div ipak odlučio za Zagreb. Teško je procijeniti što je presudilo, ali tradicija koju hrvatska metropola ima s održavanjem velikih borilačkih evenata je ipak nešto što očito nisu htjeli zanemariti. Tu je i neosporna ekonomska prednost koju Zagreb i zagrebačka publika imaju naspram susjednim nam metropolama. A ne smije se smetnuti s uma niti vrlo povoljan centralni položaj grada na Savi, koji je idealan da bi se privukla publika ne samo iz zemalja bivše Jugoslavije, nego i iz Mađarske, Italije, Austrije i Njemačke.

Bilo kako bilo, sada kada je potvrđeno da će KSW 9. studenog održati svoj event u Areni, svaki hrvatski ljubitelj borilačkog sporta bi trebao biti vrlo zadovoljan i sretan radi te činjenice. Nakon pet godina mrtvila i praznine koja je nastala odlaskom FFC-a, naprije u druge europske države, a zatim i u SAD-u, a ujedno i njegovog vlasnika i promotora Orsata Zovka, glavni grad Hrvatske će napokon zaživjeti u borilačkom smislu. Upravo su Zovko i njegova ambiciozna i hrabra vizija od Zagreba napravili vrlo poželjnu destinaciju za borilačke priredbe, ne samo u europskim, nego i u svjetskim okvirima. Prvi K-1 event u Dom Sportova je doveo još 2001. godine, da bi desetljeće kasnije u Areni organizirao veliki spektakl Cro Cop Final Fight, na kojem se Mirko Filipović vratio kicboxingu protiv legendarnog Ray Sefa. Samo godinu dana kasnije Zovko je sa svojim Fight Channelom u Arenu uspio dovesti i Finale mitskog K-1 Grand Prixa, a potaknuti uspjehom te priredbe i veliki Glory je odlučio "navratiti" kod nas. 2014. godine su i oni u istoj dvorani održali svoju veliku priredbu (Glory 14) s Remyjem Bonjaskym i Mirkom Filipovićem u glavnim ulogama. I konačno 2016. godine, nakon nekoliko godina pripreme terena, Zagreb je ugostio i moćni UFC pa smo u Areni imali prilike gledati MMA veličine poput Dos Santosa, Ngannoua, Lewisa, Blachowicza, Gonzage, Veličkovića, Pejića ili Hadžovića. Bila je to još jedna noć za pamćenje i još jedan trijumf borilačkog Zagreba.

Sada nam stiže KSW koji mnogi trenutačno smatraju organizacijom s najboljom produkcijom na svijetu. Kada tome dodate i njihov smisao za "šou", a ne samo za sportski dio MMA priče, ne čudi da ih mnogi nazivaju europskim Prideom, a vlasnik i osnivač Martin Lewandowski niti ne skriva da mu je upravo legendarna japanska promocija bila uzor. Već prema prvim najavljenim borcima koji će nastupiti u Areni jasno je da će se čelnici KSW-a orjentirati na čitavu regiju, a da će zagrebačka priredba zapravo biti regionalna, a ne samo "hrvatska". Pametan je to i već iskušan pristup koji će zasigurno uroditi plodom. Pa ćemo u već najavljenom "main eventu" vidjeti bosanskohercegovačkog superstara Erka Juna, koji samo na društvenim mrežama ima oko 6 milijuna pratitelja. On će se na KSW-u 51 sudariti s najpoznatijim "strongmanom" na svijetu i velikom poljskom MMA zvijezdom Mariusom Pudzianowskim. U Areni bi trebala nastupiti i trenutačno najveća KSW-ova zvijezda Roberto Soldić kojem također pripadaju ogromne zasluge za dolazak KSW-a u Zagreb. Baš kao i njegovom menadžeru Ivanu Dijakoviću za kojeg sam Lewandowski priznaje da mu je otvorio oči i ukazao na potencijal koji borilački Balkan ima. Pratit ćemo i napad na titulu prvaka u bantamu, Soldićevog klupskog kolege i našeg najboljeg borca nižih kategorija, "Killera" Antuna Račića. Bivši UFC borac i FFC prvak Filip Pejić je također na popisu borbi, baš kao i debitant iz Cro Cop tima Aleksandar Rakas.

Regionalna publika najviše će likovati radi povratka u KSW-ov kavez crnogorske mega zvijezde Vase Bakočevića. "Psihopata" će u Areni pokušati srušiti Borysa Mankowskog i tako poput Soldića "ukrasti" njegovu popularnost i zadobiti naklon poljskih navijača. Ilić, Lazić, Janičić su također već najavljeni, no tu neće biti kraj jer bi konačni popis borbi prema najavi Lewandowskog trebao imati oko 60 posto regionalnih imena. Bolje nije moglo...

Nakon što su svoj jubilej (50. event) održali u Londonu a ne u Poljskoj, kako bi pokazali da ih se s pravom smatra europskim MMA liderom, KSW je među europskim gradovima izabrao upravo Zagreb za svoju iduću destinaciju. Veliko je to priznanje za sve nas koji smo dio borilačkog sporta, ali i obaveza jer ćemo imati priliku ugostiti vrlo uglednog gosta čiji povratak priželjkujemo svake godine. Upravo će u uspjehu prvog eventa ovistiti hoće li se Konfrontacja vratiti i 2020. u Areni ili će "sreću okušati" negdje drugdje. Zagreb se može pohvaliti s malo toga u svjetskim okvirima, no jedini je grad na kugli zemaljskoj koji može reći da je ugostio UFC, Glory, K-1 WGP i KSW. Ne zvuči loše, zar ne?

Marko Petrak

Linker
05. srpanj 2024 12:23