Regija

(VIDEO) Tko je ‘Bandit‘ koji je prozvao Soldića? Radi se o ‘divljaku‘ zastrašujuće udaračke moći

Zebaztian Kadestam

 1 - Sipa USA/ddp USA/Profimedia
Zebaztian Kadestam bivši je ONE-ov prvak velter kategorije

Roberto Soldić dobio je jako lijepu dobrodošlicu na ONE on Prime Video 1 priredbi održanoj u noći s petka na subotu. Svjesni su u azijskoj organizaciji koliko veliko pojačanje su dobili u vidu bivšeg KSW-ovog prvaka dvaju različitih težinskih kategorija.

Soldić je bio vjerojatno najželjeniji borac na tržištu boraca koji nisu pod ugovorom, a iako je mogao doslovno birati gdje će nastaviti karijeru, Soldić je odabrao ONE.

Sada nam preostaje čekati njegov debi, a kandidat za dobrodošlicu unutar kaveza isplivao je također na toj sinoćnjoj priredbi.

‘‘Čuo sam da se ONE vraća u Tokio. Nikad nisam bio tamo i htio bih otići. Također sam čuo da su upravo potpisali čudovište. Volim se boriti s čudovištima. Roberto Soldiću, idemo!‘‘, rekao je Zebaztian Kadestam nakon što je brutalno nokautirao Iurija Lapicusa.

No tko je zapravo taj Zebaztian Kadestam?

Radi se o 31-godišnjem švedskom borcu koji nastupa u ONE-ovoj velter kategoriji, ali s obzirom da su ONE-ove težinske kategorije nešto drukčije posložene od onih uobičajenih, radi se o kategoriji do 84 kilograma. Dakle, to bi u ostatku svijeta bila srednja kategorija.

Borac nadimka ‘‘Bandit‘‘ poznat je prije svega po razornom udarcu i bespoštednom stilu borbe. Čak 12 od ukupno 14 svojih pobjeda (14-7-0) upisao je nokautom. Samo jednom slavio je ‘‘submissionom‘‘ i jednom na bodove. Jednom u karijeri je nokautiran, dvaput je gubio ‘‘submissionom‘‘ i četiri puta na bodove. Zanimljiv podatak kad je u pitanju taj jedini poraz nokautom jeste to da je došao od strane Bena Askrena.

Naravno da Ben nije takvog borca nokautirao u stojci, nego ga je izdominirao u parteru, došao je u poziciju ‘‘full mounta‘‘, Kadestam je okrenuo leđa, a Ben je zadao nekolicinu udaraca iz te pozicije i naveo suca na prekid. Dakle radilo se o tehničkom nokautu koji je uslijedio nakon dominacije u parteru.

Bila je to borba za titulu, a Kadestam i Askren odradili su ju u devetom mjesecu 2017. godine. Kadestam je već u drugom nastupu za ONE dobio napad na titulu jer je u debiju nokautirao legendarnog Luisa Santosa (63-9-1 u tom trenutku). Nakon poraza od Askrena, Kadestam je nokautirao Agilana Thanija u trećoj rundi uzbudljivog meča.

Uslijedio je meč za upražnjeno mjesto prvaka ONE-ove velter kategorije, a tada neporaženi Tyler McGuire bio je protivnik švedskom borcu. Kadestam je slavio nokautom 28 sekundi prije kraja, a pojas je obranio pobjedom protiv Georgiya Kichigina.

Uslijedila su tri poraza u nizu, a Kadestam je u jednom intervjuu za ONE objasnio s kakvim se sve problemima nosio u trenucima dok je vladao ONE-ovom velter kategorijom.

‘‘Negdje u doba kad sam došao do svjetske titule, nešto se dogodilo s mojim mentalnim stanjem. Bio sam u depresiji i prošao sam kroz poprilično teško vrijeme u svom osobnom životu. Nisam htio izaći iz kuće. Nisam htio biti u okruženju ljudi. Bio sam uistinu na lošem mjestu što se mentalnog stanja tiče. Nosio sam se s puno depresije i anksioznosti, bilo je to teško vrijeme.‘‘

Uslijedili su porazi od trenutnog prvaka Kiamriana Abbasova, zatim od Gadjimurada Abdulaeva i Murada Ramazanova. Ramazanov je porazio Kadestama jednoglasnom odlukom, a švedski borac nadošao je mentalno nakon tog meča.

‘‘Ako pogledate borbu protiv Murada, možda ćete reći: ‘Oh, to je bila dobra večer za njega‘. Ali ja sam se također dobro osjećao i mogao sam odraditi još nekoliko rundi. Znam da sam napravio neke pogreške, ali priprema je bila sjajna. Bio sam u dobrom mentalnom stanju i bio sam sretan što sam tamo. Osjećao sam se sretnim jer sam živ i mogu raditi ono što volim. Tako bih se trebao uvijek osjećati.‘‘, opisao je Zebaztian.

Dokaz da se stanje poboljšalo jesu i nastupi koji su uslijedili. Valmira da Silvu nokautirao je nakon 86 sekundi borbe u drugom mjesecu ove godine. Sinoć je u meč protiv Lapicusa (14-1-0 uoči meča) ušao kao autsajder, ali i Moldavca je ekspresno nokautirao. 57 sekundi bilo mu je dovoljno da plasira brutalni aperkat, a snimku nokauta možete pogledati OVDJE.

Kadestam je borac koji bez ikakvih tajni preferira stojku, a uostalom, muay Thai bio je borilački sport s kojim je započela cijela priča. Još kao 12-godišnjak Zebaztian Kadestam upoznao se s muay Thaijem, a profesionalni MMA debi odradio je 2011. godine. Fizička i kondicijska sprema također su mu jake strane.

Hrvanje i parter njegove su boljke i mnoge mečeve izgubio je upravo zbog tih nedostataka. Sigurno je kako Kadestam očekuje da Soldić odradi meč u stojci s njime, no Roberto bi u slučaju problema mogao prionuti na hrvanje i kontrolu u parteru, jer u tom segmentu osjetno je bolji od švedskog borca. Međutim, ako do ove borbe dođe, Soldić će vrlo vjerojatno htjeti publici prezentirati svoje vještine u stojci i svoju razornu moć te će tražiti pobjedu nokautom protiv ovog opakog udarača. To bi se moglo pokazati opasnim za njega, ali Soldić je došao s jasnom misijom - biti najbolji.

Vratimo se nakratko na Zebaztiana Kadestama. Šveđanin je predstavnik stockholmskog Pancrase Gyma, a kroz tu dvoranu prošli su još neki poznati borci poput Karla Albrektssona (13-3-0), Sadibou Syja (12-6-2) i povremeno Teodorasa Aukštuolisa (11-7-0).

ONE cijeni ovog švedskog udarača prije svega zbog njegove atraktivnosti i velike želje da pobjede upisuje brutalnim nokautima. U djelić njegovovog ‘‘divljavštva‘‘ možete se uvjeriti kroz ONE-ov video koji se nalazi pri dnu ovog teksta. Ipak, atraktivnost i uzbudljivi nastupi nisu jedino što Zebaztian Kadestam može ponuditi. S razlogom je ovaj borac bio prvakom u ONE-u i radi se o vrlo kvalitetnom borcu.

Roberto Soldić u ovakvom meču ne bi pretjerano morao brinuti o obranama rušenja, hrvanju i parteru. Kadestam bi se došao potući i jako teško bi taj meč otišao do samog kraja i sudačkih kartica. Preostaje vidjeti hoće li ONE vidjeti interes u ugovaranju ove borbe ili su predvidjeli da se Soldić odmah bori za titulu.

Linker
02. srpanj 2024 18:50