Regija

Ugledni američki portal impresioniran FNC-om 12: ‘Borci ulaze u arenu u kojoj su se vodili najekstremniji ratovi!‘

FNC 7 u pulskoj Areni

 GORAN SEBELIC Cropix
‘U sjenama gladijatora koji su ovdje bili prije njih, moderni MMA borci dobit će priliku natjecati se u pulskoj Areni‘, stoji u tekstu Bloody Elbowa.

Godinu dana nakon čuvene FNC 7 priredbe, koja je u mnogome pomaknula granice regionalnog MMA sporta, došlo je vrijeme da gladijatori modernog doba ponovno ukrste rukavice pod zidinama pulske Arene i ožive duh svih onih ratnika koji su na istom mjestu vodili krvave bitke gotovo dva tisućljeća ranije. Domaću publiku, naime, samo dva dana dijele od subotnjeg FNC 12 eventa, a organizatori su se i ovoga puta pobrinuli da antički rimski amfiteatar u Puli bude poprištem istinskog spektakla, kako u borilačkom, tako i u produkcijskom, odnosno audio-vizualnom smislu.

Monumentalna ideja da se u pulskoj Areni organiziraju suvremene gladijatorske igre u vidu FNC-ovog MMA spektakla glasno je odjeknula i van granica Lijepe Naše, te izazvala divljenje čak i s druge strane Atlantika, u Sjedinjenim Američkim Državama. O FNC 12 priredbi, naime, prije tri tjedna najprije je pisao glasoviti MMA Fighting, da bi, u četvrtak, i ugledni portal Bloody Elbow posvetio veliki tekst ovom veličanstvenom borilačkom događaju.

Autor Blaine Henry priču započinje kratkim kulturno-povijesnim presjekom, stavljajući u primarni fokus borbu i nasilje kao neizostavan dio običaja i tradicije starih Rimljana. Spominje pankraciju, svojevrsnu preteču MMA sporta kakvog danas poznajemo, a potom težište prebacuje na rimske amfiteatre kao središnje lokacije, odnosno poprišta krvavih gladijatorskih bitki, i tako dolazi do - pulske Arene. Henry je ispisao kronologiju gradnje amfiteatra u Puli od prvotnog drvenog zdanja, izgrađenog u vrijeme Cezara Augusta, preko Klaudijevih adaptacija, pa sve do zamjene drvenih dijelova kamenom i proširenja, odnosno do konačnog oblika kojeg je amfiteatar poprimio za doba vladavine Flavijevaca, u prvom redu Vespazijana (druga polovica 1. stoljeća).

"Vespazijan je bio ljubitelj gladijatorskih borbi. Radio je na širenju sporta diljem Sredozemlja izgradnjom amfiteatara oko Rimskog Carstva. Dok je održavala druge igre i događanja, uključujući i predstave, Vespazijan je proširio pulsku Arenu za gladijatore. Rimljani su uživali u nasilju u svojim amfiteatrima, što nije bilo toliko različito od vrste nasilja koje danas gledamo u MMA-u", piše novinar Bloody Elbowa i nastavlja iznositi priču o sudbini pulskog amfiteatra i nakon raspada Rimskog Carstva, sve od obnove ove monumentalne građevine koju započeo general Auguste Marmont, francuski upravitelj ilirskih provincija, a 1816. nastavio ticinski arhitekt Pietro Nobile (delegiran od strane austrijskog cara Franje I., pa do nekih od posljednjih činova rekonstrukcije koji su završeni 1986. Henry je, naposlijetku, zakoračio i u moderna vremena u kojima je pulska ljepotica služila uglavnom za održavanje glazbenih koncerata, pa stigao ključnog dijela teksta - FNC 12 priredbe.

"U središtu našeg interesa je FNC 12 koji će se tamo odviti. U sjenama divova i gladijatora koji su ovdje bili prije njih, moderni MMA borci dobit će priliku natjecati se u toj areni. Na FNC 12 održat će se tri borbe za naslov promocije. Ivan Vitasović i Michal Andryszak borit će se za titulu FNC-ovog prvaka u teškoj kategoriji. Matej Batinić odmjerit će snage s Gadzhimuradovom Khebdeevim za poluteškaški naslov, a Nikola Joksović i Mario Kisić borit će se za FNC-ov pojas u velteru", piše američki novinar, pa zaključuje:

"Ovaj ‘fight card‘ možda nema najpoznatija imena, pogotovo iz perspektive američke publike, ali ovi ljudi ulaze u arenu u kojoj su se vodili najekstremniji ratovi. Ovi borci stajat će na ramenima divova, odnosno gladijatora koji su dali svoje živote za okrutnu zabavu. FNC će prikazati epsku pozadinu koja je zaokupila maštu milijuna kroz povijest pitajući se kakva je bila slava u starom Rimu. Sada će ovi borci dobiti priliku osjetiti tu slavu. Još jednom će proliti krv na pijesku pulske Arene".

Linker
26. rujan 2024 20:27