Regija

Trener Marka Bojkovića najavljuje: ‘Rad nogu i prednji direkt budućnost su ovog sporta!‘

Marko Bojković i Ivan Đorđević ''Icko''
 Instagram (Ivan Đorđević)
Ivan Đorđević ‘‘Icko‘‘ putem svog Instagram profila osvrnuo se na tehnički aspekt MMA-a

Rijetko tko je ostao ravnodušan gledajući nastupe Marka Bojkovića na prošlosezonskom FNC Armagedon turniru. Tada 18-godišnji mladić iz Srbije s tri sjajne pobjede osvojio je turnir u lakoj kategoriji. Posebnu pažnju privukao je nastupom koji je prezentirao u finalu protiv Patrika Čelića. Dokazao je Bojković kako mu nije stran niti jedan segment ovog sporta, a do pobjede je došao gušenjem nakon nešto manje od četiri minute unutar druge runde. Velike zasluge idu i njegovom treneru, Ivanu Đorđeviću ''Icku'' koji sjajan posao radi s mladim borcima beogradske Ahilej Borilačke Akademije.

Glavni trener talentiranog Marka Bojkovića nerijetko putem objava na društvenim mrežama analizira razne tehničke, taktičke i mentalne elemente MMA-a. Ivan Đorđević jučerašnjom objavom najavio je koje elemente vidi kao budućnost borbe u stojci, barem kada je MMA u pitanju. Rad nogu i prednji direkt (''jab'') ''Icko'' smatra ključnim alatima koji će krasiti vrhunske borce u nadolazećem periodu.

''Već duži vremenski period ističem značaj dobrog kretanja i jabova...ovi koje treniram već me vjerojatno i mrze zbog ispiranja mozga i svakodnevnog inzistiranja na konstantnom kretanju i izbjegavanju centralne linije (osim u slučaju kada se ide u tranziciju udaranje-hrvanje) i mog (uzvikivanja) prednja (ruka), prednja radi - smeta - namješta. Moram priznati da o značaju jaba nisam toliko razmišljao do meča između Gegarda Mousasija i Roryja MacDonalda kada je Mousasi praktično raznio Roryja 'čistom' prednjom (rukom), a danas sve više boraca vidimo sa razornom prednjom, tipa Kamaru Usman. Već sam više puta govorio o tome da osobno smatram da smo veoma blizu točke kada će cijeli svijet praktično poznavati jako dobro sve tehničke aspekta MMA sporta. Vidim da gotovo svi klubovi (čak i manji koji nisu previše zapaženi) već danas znaju puno, a o većim klubovima da ne govorim. Treneri postaju sve bolje potkovani, izuzetno analitični i samo je potrebno pravilno postaviti određene stvari da rezultati u općem smislu počnu dolaziti, a samim time i konkurencija od natjecanja do natjecanja postaje sve veća što je odlično za sve natjecatelje i sam MMA sport.'', naveo je ''Icko'' te nastavio s dodatnom analizom.

''Jednom prilikom u razgovoru s momkom koji nije borac, ali je MMA fanatik i ozbiljan analitičar, postavio mi je pitanje: 'Ako je tako kao što kažeš, da već svi puno znaju i da uskoro neće imati kuda više, kako ti vidiš budućnost ovog sporta vezano za same tehnike?' Moj odgovor bio je da će se MMA razvijati u pravcu usavršavanja i modifikacije fundamentalnog, to jest osnovnih udaračkih formi, kretnji, hrvačkih zahvata i kontrole u parteru, prije svega iz aspekta biomehanike (usavršavanje pokreta uz precizne aktivacije ciljano ojačanih mišićnih grupa i struktura), kao i taktičko-ritmičkom smislu (čitaj nadmudrivanju u već poznatom). Ukratko, budućnost MMA-a nije u beskrajnom učenju novih tehnika, nego u efikasnosti koja dolazi usavršavanjem osnova po principu - postižem puno, trošim se malo. Međutim, sve je to lako reći te bi trebalo postaviti cijeli trenažni proces kao nepovratni tok koji vodi najbržem mogućem usavršavanju te s druge strane naići na razumijevanje svih koje trenirate i koji se pitaju čemu inzistiranje na nečemu već dobro poznatom.'', dodao je Đorđević u opsežnoj analizi.

Srpski trener stvarno je veliki stručnjak i isplati se pratiti ga jer nerijetko dijeli svoje opsežno znanje sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama. Njegov trenutno najuzbudljiviji borac Marko Bojković nakon osvajanja FNC Armagedon turnira nije nastupao, a odradio je i operaciju desne ruke koja je zasigurno utjecala na nešto dulje izbivanje iz ringa. Povratak je najavljen za jesen, no protivnik i lokacija još uvijek nisu poznati.

Linker
28. lipanj 2024 09:00