Regija

Očajnički potez Iranca eliminirao hrvatskog borca: Božo Starčević ostao bez olimpijskog polufinala

Božo Starčević i Mohammadali Geraei
 Jack GUEZ/AFP
Još jedan nevjerojatan rasplet unutar olimpijskog nastupa najboljeg hrvatskog hrvača

Božo Starčević zaustavljen je u četvrtfinalu olimpijskog hrvačkog turnira kategorije do 77 kilograma grčko-rimskim stilom. Druge Olimpijske igre u nizu prošao je kroz meč o kojem će se još neko vrijeme pričati, ali nažalost ne zbog pozitivnih razloga. 32-godišnji Starčević do par sekundi prije kraja imao je sigurno polufinale, a onda su se dogodila dva poteza koja su sve preokrenula. Jedan njegovog protivnika, a drugi sudaca.

Protivnik Starčeviću bio je Iranac Mohammadali Geraei, koji je zbog neaktivnosti poveo 1:0. No, Starčević u drugoj rundi počinje fenomenalno hrvati te je prvo izjednačio, a onda putem dva odlična okreta trasirao put prema polufinalu vodstvom 5:1. Vratio se Iranac na 5:3, a samo nekoliko sekundi prije kraja još uvijek je Starčević imao to vodstvo. I onda se dogodilo ono o čemu će se još neko vrijeme govoriti.

Geraei je pokušao Starčeviću skočiti na glavu, na što hrvatski borac odgovara pokušajem rušenja. U zraku dolazi do tranzicije te borci padaju izvan kruga, na što suci reagiraju s četiri boda za Iranca. Dva za rušenje i još dva za izbacivanje protivnika izvan borilišta. Uslijedio je prigovor iz hrvatskog kuta, gdje su tražili pregled snimke i rušenje Starčevića. Suci su reagirali tako što su, bez dodatnog obrazloženja, Irancu skinuli dva boda, ali dva dodijelili. Do kraja je ostalo još sekunda i pol, tijekom kojih Starčević odbija hrvati. Usporena snimka ipak ostavlja dojam da se Iranac prvi padu prvo dočekao na stopala, a onda odmah okrenuo Starčevića. Ipak, to je nešto što je do sudaca i zapravo je teško točno procijeniti.

image
Mohammadali Geraei i Božo Starčević
Jack GUEZ/AFP

Kako hrvačka pravila neodlučen meč reguliraju pobjedom onoga tko je posljednji upisao bodove, u polufinale odlazi Iranac, a Boži preostaje nadati se njegovoj pobjedi nad Mađarom Tamasem Lorinczom. Taj meč na rasporedu je od 11 sati i 15 minuta po hrvatskom vremena. Ukoliko Geraei slavi, Božo odlazi u repasaž, gdje bi prvo morao eliminirati Kubanca Penu Floresu, a onda i sjajnog Lorincza, koji će protiv Iranca biti favorit.

Ostaje pitanje što su to suci vidjeli i što na kraju bodovali te kako u toj posljednjoj akciji nisu dodijeljeni bodovi i Starčeviću, budući da je rušenje očito bilo njegovo. Istina, ovo nije očita sudačka pogreška kao u polufinalu Igara u Riju, kad je zakinut za čisti tuš, ali svakako podjednako boli, jer ostaje gorak okus u ustima, uz nezaobilaznu misao da su ponovno suci iskreirali kraj borbe.

Pokušao je Starčević pronaći objašnjenje toga što se dogodilo.

"Ja sam vodio i nisam znao koliko je do kraja, a on je napravio jedan nemogući potez. Skočio je, a ja sam ga iskontrolirao i ušao u bacanje. Bio sam siguran da ću dobiti bodove za bacanje, a suci su to bodovali kao njegovo bacanje bez moje kontrole. Njemu su obje noge bile u zraku, a ja, da sam znao koliko je dokraja ostalo vremena, vjerojatno ne bih ušao u bacanje, već bih ostao stajati. Teoretski, suci su mogli dosuditi meni četiri boda, a njemu dva, a oni su bodove dali samo njemu. Nikad na ovakav način nisam izgubio meč. Da budem iskren, on je po medaljama puno bolji borac nego ja, ima dvije bronce sa svjetskih prvenstava, ali danas sam cijeli meč odradio taktički perfektno. Do zadnje dvije sekunde", izjavio je vidno utučeni Starčević.

Gotovo nevjerojatno da se ovakve stvari događaju jednom nevjerojatno predanom sportašu i sjajnom čovjeku. To koliko je zahvalo dobar i zahvalan čovjek najbolje se vidi u rečenici kojom je zaključio priču o ovom meču.

"Na velikim natjecanjima uvijek pokažem dobro hrvanje i uvijek se nešto dogodi. Olimpijske igre me neće, ali me u nešto drugo u životu hoće. Imam ženu i dvoje djece, zdrav sam i to je najbitnije", glasi spomenuti zaključak.

Linker
28. lipanj 2024 20:18