Regija

Ivan Vitasović uspio je poraziti poljskog ‘tenka‘ te upisati svoju premijernu pobjedu unutar KSW-a

Ivan Vitasović

 Robert Fajt/Cropix
Ivan Vitasović je upisao drugi nastup u najboljoj europskoj MMA organizaciji KSW-u, a njegov večerašnji protivnik je bio Filip Stawowy

Upravo je završen nastup FNC-ovog teškaškog prvaka i pulena pulskog Trojana Ivana Vitasovića (13-6-1,). Njegov protivnik na večerašnjoj KSW 94 priredbi bio je neugodni poljski teškaš Filip "Tank" Stawowy (10-5). Večerašnju priredbu u Gdansku (rasprodana ERGO Arena) predvode neporažena poljska MMA zvijezda Adrian "Bartos" Bartosinski (14-0) i Igor Michaliszyn (10-2), a na stolu je KSW-ova velter titula.

Poznati KSW-ov najavljivač i bivši reper Waldemar Kasta atraktivno je najavio našeg borca koji je otvorio glavni dio večerašnje priredbe. Vitasović je tijekom "ring walka" bio u jako pogodnom raspoloženju za borbu.

Prva runda otvorena je testiranjem distance s obje strane, a Poljak je iznenađujuće brz za svoju veličinu. Oba borca su većinom stajala u klasičnom stavu, a Vitasović je uspio uputiti dva dobra low kicka. Nakon toga pokušao je rušiti Stawowyja koji je zbog razlike u težini uspio to prebroditi i usmjeriti Hrvata prema žici. Poljak je jučer bio čak 11 kilograma teži od našeg borca (Vitasović - 107,7 kg). Vitasović je sredinom runde nenamjerno udario svog protivnika u genitalije, a nakon kraće stanke poljska grdosija uspijeva srušiti Vitasovića na pod koji je ubrzo pokazao iskustvo odnosno sjajno je tempirao svoje ustajanje. Poljak je pokušao uhvatiti stojeću giljotinu no Vitasović se uspio othrvati tom pokušaju. Stawowy je tijekom cijele prve runde koristio stil u kojem njegova težina dolazi do izražaja no ustaljeno borilačko pravilo kaže da takav stil crpi puno energije.

Na početku druge runde Hrvat je tražio otvoreni stil borbe i boksačke razmjene no Stawowy nije bio raspoložen za takav vid borbe i opet ulazi u neatraktivni klinč u kojem pokušava na čistu snagu kontrolirati našeg borca. Poljak je također nanosio štetu kratkim udarcima koljenima no Vitasović je našao put do sredine ringa. Nakon toga Poljak je nespretno koristio otvorene prste prema Vitasovićevim očima, nakon čega sudac opet kratko zaustavlja borbu. Nakon ubojite kombinacije krošea i leg kicka Stawowy opet forsira borbu uz žicu no učenik Zelga Galešića ga okreće i judo tehnikom baca na pod. Vitasović kao odmorniji borac do kraja runde iz gornje pozicije kažnjava Poljaka te "glatko" uzima drugu rundu na svoju stranu.

Treća runda donosi jako prisan i sportski pozdrav između dva borca, a tome je uvijek lijepo svjedočiti. Stawowy opet forsira klinč, no i ovaj put Vitasović izlazi kao pobjednik iako se nesmotreno "ukopao". Borba opet dolazi do sredine ringa, a Stawowy je imao vidljiv podljev na prednjoj nozi. Poljski borac opravdava svoj nadimak "Tank" te opet ulazi u Vitasovića iako je vidno iscrpljen. Borac s istrijanskom adresom opet jako dobro tempira svoje nožne udarce i kažnjava statičnost poljskog "Tanka". Vitasović se minutu prije kraja borbe našao u poziciji gdje je s leđa držao Poljaka kojeg je kažnjavao koljenima. Stawowy je pred kraj runde pokazao koliko je umoran kada je jako lijenim "superman punchom" pokušao ugroziti našeg borca koji mirno i staloženo dočekuje kraj ove borbe.

Sudci su na kraju jednoglasnom odlukom proglasili Ivana Vitasovića kao pobjednika te je naš borac upisao premijernu pobjedu u KSW-u!

Vitasović je inače u zadnjoj borbi ukrstio rukavice s "krvnikom" Badra Harija i legendarnim poljskim kickboksačem Arkadiuszom "Hightowerom" Wrzosekom (4-0) no ipak nije uspio iznenaditi favoriziranog Poljaka i vođe Legijinih huligana. No to nije omelo učenika Zelga Galešića te je zakazao relativno brz povratak u najbolju europsku MMA organizaciju KSW.

"Mrvica" kako ga zovu kolege u Općoj bolnici Pula i pulskom MMA klubu Trojan je u svojoj relativno dugoj karijeri dijelio oktogone s jako respektabilnim imenima poput ponajboljeg KSW-ovog borca Darka "The Hammera" Stošića, UFC-ovog i Bellator veterana Olija "The Spartana" Thompsona (22-16) i MIchalom "Longerom" Andryszakom (26-11, 1 NC).

Osebujni Istrijan s brkovima u stilu Freddieja Mercuryja započeo je svoju profesionalnu karijeru 2012. godine sa samo 20 godina, a 32-godišnji Vitasović tek treba doživjeti "peak" odnosno vrh svoje karijere. Njegov ulazak u borilačku dvoranu diktirao je višak kilograma zbog kojeg je i počeo trenirati, no ubrzo je lukavo oko Zelga Galešića primijetilo da Vitasović posjeduje sve potrebne kvalitete da bi postao profesionalni borac.

Vitasović je najavljivao ovu borbu u narativu da neće mijenjati ništa posebno već da će se držati svog stila kojeg gaji godinama unazad. "Imam i plan A te plan B, ako će ‘stojka‘ prolaziti neću imati potrebu seliti borbu u parter" rekao je za najavni prilog VOYO platforme. Tijekom današnjeg dana putem društvenih mreža podršku su mu pružili njegovi timski kolege Daniel Bažant, Andi Vrtačić i Antonija Šibić.

Poljski teškaš je prije ove borbe nastupio tri puta pod okriljem KSW-a, od čega je dva puta izgubio te je upisao jednu pobjedu u trećem mjesecu 2023. godine kada je gušenjem (RNC) pobijedio Mareka Samociuka (5-4), a u zadnjem nastupu u rujnu prošle godine našao se na "drugom" kraju "rear naked chokea" protiv Viktora Peste (19-9).

Vitasović i njegov trener Galešić će zasigurno po dobrom pamtiti lučki grad Gdansk koji se nalazi na samom sjeveru Poljske, a možda će nekim zagriženijim boksačkim fanovima "zvoniti" da se radi o rodnom gradu najvećeg poljskog boksača i višestrukog svjetskog prvaka u dvije kategorije Darisuza Michalczewskog (48-2, 38 KO). Sama ERGO Arena izgrađena 2010. godine je jedna od "baza" KSW-a, analogno uspoređujući ona KSW-u predstavlja isto što UFC-u T-Mobile Arena u Las Vegasu. Kad smo već kod UFC-a, najbolja svjetska MMA organizacija održala je event u ovoj areni 2011. godine. Na UFC Fight Night 118 priredbu nastupili su Darren Till, Donald Cerrone, Jan Blachowicz i još par domaćih poljskih boraca. Za kraj nam samo ostaje čestitati sjajnom Ivanu Vitasoviću te njegovom treneru Zelgu Galešiću kao i cijelom Trojan timu, iskrene čestitke!

Linker
31. svibanj 2024 11:17