Regija

Ahmed Vila ususret novom nastupu u Oktagonu: ‘Ako pobijedim, trebao bih se boriti za titulu‘

Ahmed Vila

 Screenshot (youtube, Oktagon Mma)
Ponajbolji bosanskohercegovački MMA borac ususret novom nastupu odradio je intervju za Fight Site

Pravi spektakl održati će se ovog vikenda u Pragu, a radi se o MMA eventu u režiji Oktagona. Velika češko-slovačka organizacija priprema nam Oktagon 43 event, a u glavnoj borbi večeri gledat ćemo revanš između Patrika Kincla (26-10-0) i Karlosa Vemole (34-6-0).

Kincl i Vemola borili su se sredinom 2018. godine, a tada je Vemola slavio jednoglasnom odlukom sudaca. Vemola je nakon toga upisao 13 pobjeda i jedan poraz, a izgubio je krajem 2019. godine od Attile Vegha. Kincl je nakon prvog meča s Vemolom također bio u sjajnom nizu. Sedam pobjeda i jedan poraz upisao je češki borac poslije poraza od Vemole, a izgubio je samo od Roberta Soldića u devetom mjesecu 2021. godine.

Titula prvaka u srednjoj kategoriji ulog je njihovog revanša, a Patrik Kincl branitelj je naslova. Bit će to jedan zbilja fantastičan meč, ali još je pregršt odličnih mečeva u sklopu ovog eventa. Nama najzanimljiviji svakako će biti onaj koji se održava drugi po redu, odnosno u sklopu ‘‘prelimsa‘‘.

Bosanskohercegovački borac Ahmed Vila (10-4-1) tražit će treću pobjedu u svom trećem nastupu pod okriljem Oktagona. Vili će na putu prema pobjedi stajati Norvežanin Kimbo Thinghaugen (10-6-0) kojemu će to biti debi u Oktagonu. Vila se prvotno trebao boriti protiv talentiranog češkog borca Jakuba Tichote, ali Tichota je dobio priliku boriti se za ‘‘interim‘‘ titulu u perolakoj kategoriji i Ahmed je dobio novog protivnika.

Thinghaugen u meč protiv Vile ulazi nakon tri uzastopne pobjede, a sedam od ukupno deset svojih pobjeda upisao je prekidom. Radi se o borcu koji posjeduje iskustvo nastupanja i pod okriljem jake ACB organizacije i Vila ga ne smije podcijeniti. Meč će se održati u ‘‘catcweightu‘‘ do 150 ‘‘lbs‘‘, jer ipak je Thinghaugen prihvatio borbu na određeni ‘‘short notice‘‘, a radi se o borcu koji je pretežno nastupao u lakoj kategoriji (-155 ‘lbs‘).

Ulog je podosta velik za bosanskohercegovačkog borca perolake kategorije. Naime, Vila je treći u poretku izazivača perolake kategorije, a Thinhaugen nije rangiran jer dosad nije nastupao u Oktagonu. Vila je jako blizu napada na titulu koju drži Mate Sanikidze (Losene Keita je privremeni prvak) i porazom od Thinghaugena, Vila bi kompromitirao svoju sjajnu poziciju u poretku. Ahmed Vila debitirao je u Oktagonu sredinom prošle godine i jednoglasnom odlukom porazio je iskusnog Jaroslava Pokornog (14-9-0). Krajem prošle godine, Vila se borio protiv Jakuba Dohnala (11-2-0), odličnog češkog borca koji je u borbu ušao kao favorit. Vila je odradio sjajan nastup i došao je do još jedne pobjede jednoglasnom odlukom. Treću pobjedu zaredom tražit će za dva dana.

Oktagon 43 event održava se u subotu od 20:00h, a Vilu u kavezu možete očekivati između 20:30h i 21:00h. Ususret nadolazećem eventu, razgovarali smo s Ahmedom. Osim sljedećeg meča, s Vilom smo prokomentirali njegove planove za nastavak karijere, a dotaknuli smo se regionalne scene i potencijalnog nastupa na FNC-u u Sarajevu.

Što je Vila imao za reći na sve to, pročitajte u intervjuu koji slijedi u nastavku članka.

1. Sljedeći vikend čeka te borba na Oktagon 43 eventu. To će ti biti treći nastup pod okriljem Oktagona. Čini se da si se pronašao u toj organizaciji i da planiraš napraviti nešto ozbiljniji trag u toj organizaciji. Kako je došlo do suradnje s Oktagonom, kakvi su tvoji dojmovi u vezi te organizacije i koliko dugo se planiraš zadržati u Oktagonu?

‘‘Da, Čeka me treći nastup, mislim da sam zasluženo došao do jedne od najboljih organizacija u Europi. Došao sam tamo s ciljem da budem šampion i da pokažem da sam možda i najbolji borac u svojoj kategoriji u Europi. Do suradnje je došlo preko mog menadžmenta ‘UFD management i mojih prijatelja Ivana i Tomija Dijakovića. Želim se zadržati tamo sve dok se osjećam poštovano i dok budem zadovoljan plaćanjem.‘‘

2. Prvotno si se trebao boriti protiv talentiranog Čeha, Jakuba Tichote. Taj meč je otkazan jer je Tichota dobio priliku boriti se za interim titulu u perolakoj kategoriji. Tebi je Kimbo Thinghaugen naknadno dodijeljen kao protivnik. Jesi li zadovoljan tim raspletom ili si se ipak više nadao meču protiv Tichote? Ljuti li te odluka Oktagona da Tichotu gurnu u meč za interim pojas, dok su tebe naknadno uparili s borcem koji će debitirati u Oktagonu?

‘‘Iskreno, žao mi je što se nisam borio s njim, ali smatram da bez obzira tko je protivnik, da bi sljedeća borba trebala biti za pojas. Ne ljuti me odluka, ja sam prvi dobio poziv da se borim i da uletim kao zamjena za prvaka, ali smatram da to ne bi bila pametna odluka s obzirom da sam bio tek na početku svojih priprema. Kada dobijem priliku za pojas, mislim da je trebam iskoristiti na pravi način s adekvatnim vremenom za pripreme! Dobio sam informaciju od ‘matchmakera‘ da trebam pobijediti još jedan meč i da ću onda dobiti napad na titulu. Iskreno, idem korak po korak i trenutno sam fokusiran samo na sebe i svog sljedećeg protivnika.

3. Postoji li borac unutar kategorije s kojim se želiš obračunati, a da se pritom ne radi o prvaku?

Želio bih se boriti s Keitom ili Sanikidzeom iz razloga što su oni trenutno prvaci, odnosno jedan je interim a drugi je pravi prvak.‘‘

4. Gdje je Ahmed Vila trenutno stacioniran, točnije, gdje si se pripremao za nadolazeći meč? Tko čini tvoj tim i s kojim borcima najviše surađuješ u svom trening kampu?

‘‘Trenutno treniram u svom Sarajevu, gdje sam se i spremao cijelo ovo vrijeme za meč. Ovaj kamp sam imao kao i uvijek svoje vjerne prijatelje i trening partnere: Daniela Torresa, Dževada Muftića, Damira Kulovića, a osim njih pridružili su nam se i momci iz Belgije, Rijad Jaha i Magomed Kadimagomedov koji su također moja kategorija, tako da sam imao super momke u svom kampu.‘‘

5. Nekoć si kotirao kao jedan od najvećih potencijala na regionalnoj sceni i odradio si nekoliko vrlo upečatljivih nastupa na FFC-ovim eventima. Nakon toga ipak si donekle ‘‘nestao‘‘ s regionalne scene i nastupao si u nekim drugim europskim organizacijama. Možemo li očekivati tvoj povratak na regionalnu scenu. Postoji li mogućnost da se pojaviš na nekom od FNC-ovih evenata, možda krajem godine u Sarajevu?

‘‘Pa rekao bih da sam otišao u najbolju europsku organizaciju i da se borim sa samim vrhom europske scene, stoga mislim da mi regionalni nastupi ne bi mogli donijeti puno. Sviđa mi se ideja o nastupu u Sarajevu, ali kao što sam spomenuo u prijašnjim intervjuima, mislim da sam kao netko tko slovi za trenutno najuspješnijeg borca koji živi u BiH zaslužio da dobijem konkretnu financijsku ponudu. Kao što sam rekao, zadovoljan sam kako me tretiraju u Oktagonu i mislim da ne bih radio u svom gradu za manju cijenu od one koju dobivam tamo, čak štoviše, mislim da bi mi najveća motivacija bila financijska strana. Naravno, uz savjetovanje sa svojim menadžerima kako bi se mogao postići dogovor.

6. Kad smo kod regionalne scene, pratiš li zbivanja na regionalnoj sceni? Koje regionalne borce bi izdvojio kao najveće potencijale? Postoji li neki borac unutar tvoje kategorije s kojim bi rado odmjerio snage na nekom od FNC-ovih evenata ili možda pod okriljem Oktagona?

‘‘Pa mislim da su svi dobri, gledao sam te mlade momke i mislim da su na većem nivou nego što sam ja bio u njihovim godinama. Od momaka koje sam gledao izdvojio bih Patrika Čelića i Marka Bojkovića, ali sve je na njima. Želim im svima puno srece i uspjeha! Ne postoji niti jedan konkretan protivnik s kojim bih se htio boriti.

7. Tek ti je 27 godina i još je pregršt vremena da napraviš jako velike stvari u ovom sportu. Koji je krajnji cilj Ahmeda Vile u ovom sportu? Zbog čega si se počeo baviti ovim sportom i što želiš postići do kraja karijere?

‘‘Pa iskreno, počeo sam se baviti ovim sportom da bih se na neki način dokazao svojim prijateljima i porodici. Kada sam vidio da mi ide, jednostavno sam grizao dalje i sad sam došao do jedne respektabilne pozicije. Želja mi je da dođem do najvećih organizacija i tamo financijski osiguram svoju suprugu i sebe. Aktivno ću raditi na tome, pa ćemo vidjeti.‘‘

Ahmedu se zahvaljujemo na izdvojenom vremenu i intervjuu za naš portal. Želimo mu puno sreće u sljedećem meču i nastavku karijere, a pri dnu ovog članka možete pogledati snimku Ahmedove pobjede nad Jakubom Dohnalom.

Linker
28. lipanj 2024 13:43