Ostalo

Veliki uspjeh na Europskom prvenstvu u taekwondou, čak tri zlata i četiri bronce odlaze u Hrvatsku!

Lena Stojković

 DALSTAEKWONDO
Veliko slavlje naše taekwondo reprezentacije u na Europskom prvenstvu u Beogradu!

Prvog dana seniorskog Europskog prvenstva u Beogradu tri medalje, sve tri brončane. Drugog dana ili u petak, začudo niti jedna, a onda u subotu nove dvije! Najsjajnije, najbolje. Dva zlata, imamo prvakinju i prvaka Europe. I da, od tih zasad pet medalja, čak su četiri iz "radionice" splitskog Marjana, ako ste se slučajno zapitali odakle su, pišu Sportske novosti.

Marjanašica Lena Stojković (do 46 kg) osvojila je i šesto zlato u nizu. Sada je trostruka uzastopna prvakinja Europe i dvostruka uzastopna svjetska prvakinja, a tome je dodala i naslov pobjednice Europskih igara. Brončani olimpijac iz Tokija 2021., također marjanaš Toni Kanaet (do 80 kg) postao je drugi put prvak Europe na dojmljiv način. Bez izgubljene runde, a znamo da je ovom prvenstvu i naslovu prvaka prethodio težak lom noge i taman kad se oporavio, i lom ruke.

Toni Kanaet je na putu do finala u 1. kolu bio slobodan, u 2. je slavio protiv Čeha Alberta Ludwiga s 2:0, da bi četvrtfinalnom pobjedom protiv Danca Edija Hrnića osigurao novu europsku medalju, svoju šestu u karijeri na prvenstvima Starog kontinenta. Glede Hrnića, riječ je o 20-godišnjem dečku koji je rođen u Danskoj gdje su mu roditelji došli iz BiH kao izbjeglice tijekom rata u toj državi.

U polufinalu je Toni Kanaet s novih 2:0 pobijedio odličnog Nedžada Husića iz Bosne i Hercegovine iako je u toj borbi bilo i više od samog sportskog dijela jer je Toniju još uvijek svježe sjećanje na prijelom noge koji ga je udaljio od plasmana u Pariz na Olimpijske igre, a koji se na Grand Prixu dogodio upravo protiv Husića. Tako je Kanaet ovom pobjedom pokazao koliko je fizički i psihički jak i koliko se još jednom vratio na tatami bolji i čvršći.

- Četvrta moja europska medalja, druga zlatna. Prvu sam osvojio 2018., a ova mi je posebnija kada se sjetim što sam sve prošao od ozljeda, od puknuća potkoljenice do loma ruke pa se nisam uspio plasirati na Olimpijske igre u Parizu i zato je najbolji mogući osjećaj vratiti se na najvišu stepenicu postolja na EP.

Priznaje kako uoči dolaska u Beograd nije znao koliko vrijedi u ovom trenutku.

- Iskreno, nisam puno očekivao zbog svih ozljeda. Imao sam i problema s leđima, nisam se mogao dati sto posto na treninzima u Makarskoj. No, borbu po borbu sam bio sve bolji, odlično sam se osjećao. Imao sam sjajnu podršku s tribina od kolega iz reprezentacije i drugih naših navijača. Najviše moram zahvaliti svojim trenerima, Veljku Lauri i Toniju Tomasu, koji su me podržavali, bili su mi mentalna potpora kada mi je bilo teško. Vjerovali su u mene i kada sam se ozlijedio i zato im veliko hvala - zaključio je Toni Kanaet.

Fantastična je bila i Lena Stojković, dvije godine uzastopno najbolja sportašica Hrvatske u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora, prošle godine i najbolja u izboru Sportskih novosti, te osvajačica 5 uzastopnih zlata na dosadašnjim SP, SP i Europskim igrama.

Lena je na putu do novog finala kategorije do 46 kilograma slavila protiv Azerbajdžanke Zemfire Hasanzade 2:0, potom i protiv Cipranke Kyriaki Kouttouki u četvrtfinalu još jednom s 2:0, te Ukrajinke Viktorije Nahurne u polufinalu i to opet, treći put s 2:0.

- Sretna sam i ponosna na ovaj uspjeh. Cijeli dan sam se osjećala dobro i uživala sam iz borbe u borbu. Finale je počelo malo dramatično, tako nekad mora biti, dok se ja ne posložim skroz u čemu mi je puno pomogao moj trener Veljko Laura. Nakon izgubljene prve runde rekao mi je da se koncentriram, da se držim plana, da ne letim i na kraju sam preokrenula borbu - nakon finala je rekla Lena Stojković i dodala:

- Treći put sam sam prvakinja Europe i to je pomalo nestvarno za izgovoriti, no istovremeno je i stvarno jer znam koliko sam radila i dala sebe u ovo. Nadam se da će to potaknuti i druge kao primjer da se s trudom i radom može jako puno postići.

image

Toni Kanaet i Lena Stojković

HKS Hks

Dodajmo da su vrlo dobri u subotu bili Marko Golubić i Doris Pole iz zagrebačkog Metalca koji su ostali korak kratki za nove hrvatske medalje. Marko je turnir otvorio s dvije odlične pobjede protiv Nizozemca i Turčina da bi ga u četvrtfinalu s tijesnih 1:2 u rundama zaustavio svjetski i europski prvak, te olimpijski doprvak Britanac Bradly Sinden. Marko je svakako odlično najavio Olimpijske igre u Parizu gdje će, vjerujemo, doći još spremniji i još bolji.

Doris Pole je nastavila s pehovima. Nakon što je tri sekunde prije kraja ostala bez vize za Pariz sada je sekundu prije kraja ostala bez medalje na Europskom prvenstvu. Nakon pobjede protiv Norvežanke 2:0 u rundama u drami četvrtfinala protiv domaće predstavnice Aleksandre Perišić, Doris je imala 1:1 u rundama i vodstvo 5:3 do zadnje sekunde kada je primila udarac i izgubila borbu. Doduše, udarac je primljen u najblaže rečeno spornoj situaciji. Sutkinja naime nije kaznila Srpkinju za nedopušteno držanje već joj je omogućila udarac u glavu naše Doris.

U nastavku, još jedan uspjeh je ostvarila i Nika Karabatić zadnjeg dana natjecanja, također pišu Sportske novosti.

Nije završena hrvatska žetva medalja u glavnom gradu Srbije. Nismo još odnijeli sve plemenite metale iz susjedstva. Naime, u nedjelju ili posljednjeg dana Europskog taekwondo prvenstva u Beogradu Hrvatska je stigla do nove dvije medalje osvojivši tako čak 7 odličja, a apsolutno fenomenalna bila je tek 17-godišnja Splićanka Nika Karabatić iz Marjanove tvornice talenata. Borkinje i borci iz ovog splitskog kluba su osvojili na ovom EP pet od ukupno sedam hrvatskim medalja.

image

Nika Karabatić

HKS

Nika je po grčkoj mitologiji božica pobjede, a naša mlada Splićanka istinski je opravdala ime koje nosi. Nika Karabatić (Marjan Split) osvojila je naslov prvakinje Europe i zlatnu kolajnu! To joj je inače prva seniorska medalja uopće, odmah zlatna, a 17 joj je proljeća tek. Ono što je ova "mala" napravila u Beogradu je apsolutno iznad svih očekivanja. Naime, uoči zadnjeg dana natjecanja, Nika i Paško Božić su slovili kao naši reprezentativci koji bi možda i mogli do medalje. Ne baš kao favoriti, ali mogli bi. Takva su razmišljanja bila, međutim kada se pogleda Nikin ždrijeb odnosno put do medalje, onda je on čudesan.

Na putu prema odličju Nika je bila fenomenalna. U prvoj je borbi slavila 2:0 u rundama protiv Dankinje Mariam Mahnu, u drugom kolu bila bolja od Nizozemke Bodine Schoenmakers, ponovo 2:0 u rundama, da bi u četvrtfinalu pobijedila veliku Turkinju Hatice Kubru Ilgun. Ta sportašica ima u karijeri devet seniorskih odličja s najvećih natjecanja od čega medalje s posljednja dva svjetska prvenstva, pa Olimpijskih igara u Tokiju i naslov prvakinje Europe iz Manchestera, tako da je u Beograd stigla kao aktualna prvakinja Europe. Nika je odradila izvrsnu borbu i nakon rovovske bitke i 1:1 u rundama u trećoj doslovno pomela Turkinju 11:0. Polufinalni sraz protiv izvrsne Mađarice Luane Marton, Nika je odradila u visokom ritmu i stilom rutinera, te deklasirala inače aktualnu svjetsku prvakinju 11:2 i 16:4.

U finalu ju je čekala legendarna Jade Jones iz Velike Britanije, a ta žena ima dva olimpijska zlata (2012. i 2016.), čak tri europska zlata (2016., 2018. i 2021.), te naslov svjetske prvakinje (2016.). Ništa nije moglo iznenaditi i zaustaviti malu, veliku Niku, pa ni Engleskinja Jade Jones.

Slavila je 2:1 u rundama i tako ujedinila naslove europske prvakinje u svim uzrasnim kategorijama - od kadetkinja, juniorki, mlađih seniorki do senioraki. Briljantno i kolosalno od Nike! Ovim naslovom prvakinje Europe, Hrvatska je stigla do trećeg zlata i ponijela ekipni naslov prvaka Europe u sveukupnom poretku seniora i seniorki.

Ivana Arelić je dodatno iznenađenje. Članica zagrebačkog Oriona je u prvoj borbi kategorije do 62 kilograma slavila protiv neugodne Ruskinje bez nacionalnih obilježja, Valerije Smičkove 2:0 u rundama da bi s novih 2:0 protiv Miljane Reljikj iz Sjeverne Makedonije u četvrtfinalu osigurala novo odličje za Hrvatsku na smotri najboljih na Starom kontinentu. U polufinalu je s tijesnih 0:2 u rundama, ali 3:3 i 2:3 po rundama zaustavljena od Iranke pod bugarskom zastavom Kimije Alizadih koja u karijeri ima deset odličja s tri najveća natjecanja. Ivana Arelić je tako osvojila brončano odličje na EP u Beogradu.

Paško Božić je u teškoj kategoriji zaustavljen od Poljaka Haremze 0:2 u rundama, dok je Leon Hrgota u kategoriji do 74 kg nakon pobjede protiv Moldavca Suleaca 2:1 u rundama u 2. kolu izgubio od trećeg nositelja Gruzijca Kintsurašvili 0:2 u rundama. Dodajmo da su i Poljak i Gruzijac kasnije otišli do pobjedničkog postolja.

SVE HRVATSKE MEDALJE NA EP U BEOGRADU

ZLATO

- Lena Stojković (do 46 kg)

- Nika Karabatić (do 67 kg)

- Toni Kanaet (do 80 kg)

BRONCA

- Mateja Jelić (do 73 kg)

- Bruna Duvančić (do 49 kg)

- Josip Teskera (do 54 kg)

- Ivana Arelić (do 62 kg)

Linker
28. svibanj 2024 17:23