Ostalo

Umirovio se borac 2018. godine od fanova prozvan najglupljim borcem u UFC povijesti

Andre Soukhamthath vs.  Sean O'Malley

 Isaac Brekken/Getty images/Profimedia
Završena je karijera "Asian Sensationa", odnosno borca Andrea Soukhamthatha

Nakon poraza u glavnoj borbi CES MMA 66 priredbe, svoje rukavice na podu borilišta ostavio je Andre Soukhamthath, svojevremeno vrlo perspektivni UFC borac bantam kategorije, ali na kraju borac koji je uz podosta neslavan ugled najveću svjetsku MMA promociju napustio.

U UFC je stigao 2017. godine kao prava ikona CES MMA promocije, na glasu kao jedan od najatraktivnijih boraca svijeta te kao čovjek koji može napraviti velike stvari u promociji. Ipak, UFC je napustio dvije i pol godine kasnije, sa samo dvije pobjede u sedam nastupa. Najviše će se pamtiti onaj iz ožujka 2018. godine s UFC 222 priredbe, protiv Seana O'Malleya.

Andre je tada čisto izgubio prve dvije runde, da bi u trećoj O'Malley doživio ozljedu nakon koje je bilo jasno da ne može stati na nogu. Završio je na podu s kojeg se nije mogao ustati. Što je tada napravio njegov protivnik? Otišao je s njim u parter i tamo završio borbu, koju je na kraju sudačkom odlukom izgubio.

Time je sam sebi doslovno izbio pobjedu, budući da je trebao samo zvati O'Malleya da se vrati na noge. On ne bi mogao stajati, ponovno bi sjeo, sudac bi ga pozvao još jednom, a onda bi, kad Sean nije u stanju nastaviti borbu, istu prekinuo i Andre bi pobijedio tehničkim nokautom. Nakon te borbe Soukhamthath više nije bio isti u očima fanova koji su ga po društvenim mrežama i forumima prozvali najglupljim borcem u povijesti UFC-a.

Očekivala se velika karijera, a na kraju je ostalo na tome. Završio ju je s 33 godine i omjerom od 14 pobjeda i čak deset poraza. Ipak, MMA zajednica ispratila ga je uz respekt, kakav je zapravo na račun svog karaktera i stila borbe zaslužio. Nažalost, većina fanova pamtit će ga po onome gore navedenom i velika je šteta da je to tako.

Linker
29. lipanj 2024 20:47