Ostalo

‘Odvratno je kad se netko tko je rođen kao muškarac bori sa ženama. Bilo bi pošteno da imaju svoju kategoriju‘

Georges St-Pierre

 Screenshot/YouTube (Theo Von)
Legendarni Georges St-Pierre poprilično je otvoreno govorio o kontroverznoj temi

Natjecanje transrodnih osoba u borilačkim sportovima kontroverzna tema je o kojoj se već neko vrijeme intenzivno raspravlja u borilačkim, liječničkim i znanstvenim krugovima. U svom posljednjem javnom nastupu, legendarni Georges St-Pierre također se uključio u predmetnu raspravu i jasno istaknuo kako smatra da bi se transrodni sportaši trebali natjecati u zasebnim divizijama, kreiranim specifično za njih, kako bi se osigurala pravednost natjecanja, ali i smanjio rizik od potencijalnih ozljeda.

Bivši UFC-ov prvak u velteru i srednjoj kategoriji naglasio je da podržava jednaka prava za sve, ali i podvukao da dopuštanje transrodnim ženama, koje su rođene kao muškarci, da se bore u ženskoj konkurenciju predstavlja opasnost budući da takvim sportašicama donosi prednost nad konkurencijom koja se ne može zanemariti.

"Mislim da je odvratno kada netko rođen kao muškarac promijeni spol i onda se natječe kao žena. Ne bojim se ustati i to reći jer volim žene i mislim da ih treba zaštititi, posebno u borilačkim sportovima", rekao je GSP gostujući u podcastu "This Past Weekend" i dodao kako drži da urođene fiziološke razlike između muškaraca i žena, uključujući čimbenike kao što su gustoća kostiju, razvoj mišića i (pre)visoka razina testosterona, stvaraju neujednačeno natjecateljsko okruženje. Kanadski borac uvjeren je kako bi navedene fizičke prednosti mogle izložiti borkinje (koje su rođene i natječu se kao žene) znatno uvećanom riziku od eventualnih ozljeda.

GSP je predložio stvaranje novih divizija u kojima bi se transrodni sportaši natjecali međusobno, odnosno u kojima bi se borili sa suparnicima koji su im u fizičkom smislu ravnopravni.

"Trebale bi imati svoju kategoriju, to bi bilo pošteno", zaključio je 43-godišnjak.

Linker
18. rujan 2024 09:28