Ostalo

Filmska priča PFL-ove zvijezde koja je nakon devet godina zatvora opet pronašla životni smisao: ‘Bog me vratio na put‘

Kane Mousah (lijevo) na Tajlandu

 KANE MOUSAH Instagram
Borilački svijet je pun nevjerovatnih životnih priča, a mnogima je upravo on utočište gdje su sa životnih margina pobjegli od životnih nedaća

Samo nekoliko mjeseci nakon što je debitirao u MMA-u, Kaneu Mousahu je izrečena zatvorska kazna od devet godina, a sada se bori u prepunim arenama diljem Europe.

Mousah, rođen u Manchesteru, ostvario je dvije pobjede bez poraza na početku svoje karijere kada mu je u dobi od samo 23 godine izrečena devetogodišnja zatvorska kazna. Otkriveno je da je bio u posjedu pištolja, prigušivača i osam metaka u automobilu s još dvojicom muškaraca. Međutim, odbio je dopustiti da ga ta presuda definira, te je nekoliko godina kasnije postao stup britanske MMA scene. Od tada je ostvario velike borbe pod okriljem Bellatora i sada je potpisao ugovor s PFL-om gdje se ovog petka u Newcastleu suočava s Dylanom Tukeom. Ulazeći u zatvor, Mousah je bio boksač bez puno kompromisa koji bi stajao i "trgovao" udarcima tražeći opasni nokaut. No, tijekom prisilne pauze od oktogona uspio je razviti se kao prvo kao osoba, a onda i kao borac.

"Uspio sam sačuvati svoje sposobnosti dok sam bio u zatvoru," rekao je Mousah u ekskluzivnom razgovoru za Bloody Elbow. "Mogao sam se očuvati i to mi je pomoglo da dođem na dobro mjesto. Naučio sam da nikada ne odustajem, da nikada neću odustati od sebe i odbijam izgubiti." Vjeruje da je postavljen u poziciju da inspirira ljude koji dolaze iz slično nepovoljnih sredina. Mousah je bio prisiljen na loš put u ranom životu, ali želi promijeniti percepciju za mladiće i djevojke iz istog mjesta kao i on.

"Odbijam prihvatiti da sam stvoren da radim bilo što manje od toga da budem velik," dodao je. "I zato nastavljam raditi. Sve što sam do sada postigao u životu s obzirom na ono kroz što sam prošao je veličanstvenost sama po sebi.

"Morao sam to shvatiti i zato nastavljam ovim putem i radim na način na koji radim. Jer ne borim se samo za sebe, borim se za ljude koji su inspirirani mojim putovanjem." Veteran britanske scene, Mousah ima 38 godina i došao je s dva uzastopna poraza na ovotjedni su-glavni događaj na istoj kartici kao i boksačka prvakinja Savannah Marshall koja debitira u MMA-u. Ali još ne razmišlja o umirovljenju.

Napominje da njegova prošlost znači da je njegovo tijelo mlađe od tijela mnogih drugih boraca njegove dobi. I planira zadržati svoje mjesto kao jedan od najinspirativnijih likova u sportu, bori se ili ne.

"Dok fizički ne mogu zauvijek boriti se u kavezu, nakon što moja karijera završi, uvijek ću pokazivati mentalitet borca i duh borca," objasnio je. "Tako mlađi ljudi, mlađi muškarci, mlađe žene mogu točno razumjeti što znači nikada ne odustati i kako to izgleda. Drago mi je reći da to utjelovljujem. Ja sam ‘opasnost‘, čovječe, i već znaš kako stvari stoje. Želim pokazati svima da sam tip koji dokazuje da nije važno što prolaziš, možeš biti pogođen najvećom razinom nedaća u životu. Samo moraš biti sposoban očuvati čvrstinu uma i postaviti si ciljeve i raditi na njima. Treba shvatiti da put do cilja neće biti lagan, ali dok god ostaneš na tom putu i ne dopustiš da te ometanja i situacije poljuljaju u vjeri, možeš to postići.

"Ako je to bio put koji mi je Bog odredio, da dođem na ovu zemlju i pokažem ljudima što izgleda otpornost, onda sam sretan što mogu to prihvatiti i nastaviti prolaziti krož život s tim."

Linker
04. lipanj 2024 23:57