Ostalo

Demetrious Johnson o razlozima povlačenja iz MMA-a: ‘Jiu-jitsu me više ispunjava i smatram da je teži‘

Demetrious Johnson

 Christopher Colon/Zuma Press/Profimedia
Ponajveći MMA borac svih vremena detaljno je pojasnio razloge povlačenja iz sporta

Trideset profesionalnih mečeva u razmaku od 14 godina, bilanca je jedne velike MMA karijere u režiji Demetriousa Johnsona. "Mighty Mouse" borac je koji se u gotovo svakom relevantnom izboru nađe među pet najvećih u povijesti ovog sporta, a s punim pravom kotira tako visoko.

25 pobjeda, samo četiri poraza i jedan neriješen ishod njegov je učinak kroz tih 30 mečeva. Mnoštvo rekorda obarao je Johnson tijekom svog boravka u UFC-u, a posebno impresivna je njegova dugotrajnost pri vrhu. Naime, Johnson je čak 11 puta uspješno branio pojas prvaka, a nitko osim njega nije uspio ostvariti 11 uzastopnih obrana pojasa.

Pet puta je Johnson slavio "submissionom" u mečevima za pojas, što je također UFC-ov rekord, a zajedno s Jonom Jonesom dijeli prvo mjesto na ljestvici koja rangira borce po broju obrana titule. Fokusiramo li se samo na muha kategoriju, teško je i pobrojati sve rekorde koje Johnson drži

2018. godine UFC se odlučio riješiti Johnsona. Demetrious je otišao u smjeru ONE Championshipa, dok je Ben Askren postao novim UFC-ovim borcem. Askren nije opravdao očekivanja koja su UFC-ovi čelnici imali po dolasku u organizaciju, dok je Johnson nastavio briljirati i pod okriljem ONE-a.

Vrlo brzo, već 2019. godine Johnson je osvojio ONE-ov Grand Prix u muha kategoriji, a 2022. godine okitio se titulom prvak au muha kategoriji. Pojas je uspio obraniti u trećem meču protiv Adriana Moraesa, a ispostavilo se da je to ujedno i posljednji meč Demetriousa Johnsona.

Nije se Johnson povukao odmah nakon tog meča. Zapravo, povlačenje iz sporta obznanio je više od godinu dana nakon posljednjeg nastupa. Sigurno je Demetrious dugo vagao svoju odluku, ali godine (38) i novootkrivena ljubav prema BJJ turnirima imali su značajan utjecaj na odluku. Najveći utjecaj na njegovu odluku ipak je imalo zasićenje do kojeg je došlo nakon toliko vremena provedenog u MMA-u.

"Neću se više boriti u MMA-u. Koji je razlog? MMA mi više nije zabavan. Više ispunjenja pronalazim u jiu-jitsuu jer smatram da je taj sport teži. Više me ispunjava pomaganje i treniranje s drugim ljudima.", objasnio je Johnson u podcastu Meraba Dvalishvilija.

Dodatno je Johnson pojasnio što želi reći kada navodi da ga "treniranje i pomaganje drugima" više ispunjava od samih mečeva.

"Ja sada treniram s Aljamainom Sterlingom, ponekad s Mikeyjem Musumecijem, a uistinu volim trenirati s drugim ljudima. Recimo, ako bih ikada htio osjetiti kakav je tvoj (Merabov) ‘gas tank‘ (kondicijska sprema), ako želim vidjeti koliko si dobar, jedini način da saznam je da se borimo jedan protiv drugog. Sve dok sam profesionalni borac, to se neće dogoditi. Ali sada kada mi nije važno tko će pobijediti i kada smo uklonili mogućnost međusobnog okršaja, jednostavno ti se mogu javiti da treniramo zajedno. Ti možeš reći: ‘Da, Demetriouse, možeš doći trenirati sa mnom‘ i onda kada budemo zajedno trenirali, nitko neće imati pretjeranu želju da bude bolji, nego ćemo učiti jedan od drugog. Jednostavno me više ispunjava treniranje s raznoraznim sportašima iz moje ere, nego što me ispunjavaju pripreme za meč. Tako se osjećam.", zaključio je "DJ".

Ukratko rečeno, Johnson se jednostavno zasitio i nema više motivacije za svu napetost koju nose mečevi i pripreme za mečeve. On sada želi uživati u treninzima sa svojim kolegama i u dodatnom brušenju svojih vještina. Žeđ za nadmetanjem utažit će putem BJJ turnira koje očito smatra zahtjevnijim od MMA mečeva u kojima je dugi niz godina dominirao.

Linker
14. rujan 2024 12:27