Ostalo

Debakl američkih hrvača na OI, još uvijek čekaju na zlato: ‘Ne znam ni gdje mi je medalja, tko još pamti srebrne?‘

Kyle Dake | Spencer Lee | Aaron Brooks

 Punit Paranjpe/Afp
SAD je uvijek jedna od vodećih hrvačkih reprezentacija, ali rezultatima u Parizu neće biti zadovoljni

Pretposljednji je dan Olimpijskih igara u Parizu, a ujedno i pretposljednji dan hrvačkog turnira. Kako sada stvari stoje, Japan će obraniti titulu najuspješnije hrvačke nacije koju su osvojili i na prošlim Igrama u Tokiju. Naime, Japanci trenutno predvode listu osvajača medalja s čak pet zlata, a tome su pridodali i dvije bronce. Iranci drže drugo mjesto s tri zlatne medalje manje, koliko imaju Amerikanci i Bugari također.

No, ta dva zlata koje su predstavnici SAD-a zasad osvojili nisu došla od strane muških hrvača, nego od hrvačica. Sarah Hildebrandt (-50 kg) i Amit Elor (-68 kg) u hrvanju slobodnim stilom donekle su obranile ugled američkog hrvačkog programa, dok su hrvači slobodnim stilom zasad apsolutno podbacili.

Reprezentacija SAD-a otputovala je u Pariz s velikim ambicijama. Vrhunski tim na papiru i činjenica da je Rusiji izrečena zabrana nastupa na Igrama, navela ih je da očekuju barem tri do četiri zlatne medalje. Potajno su se Ameri nadali kako mogu uzeti zlato u svih šest težinskih kategorija u hrvanju slobodnim stilom, ali upitno je hoće li itko od njihovih reprezentativaca doći do zlatne medalje.

Tri velike uzdanice za zlato, Spencer Lee, Kyle Dake i Aaron Brooks nisu uspjeli stati na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Kyle Dake zasad nije osigurano ni treće mjesto, jer tek ga čeka obračun za brončanu medalju. Četverostruki svjetski prvak odlično je otvorio turnir upisavši pobjede rezultatima 10-0 i 11-1. Izgledalo je kao da će 33-godišnji Dake konačno okruniti svoju vrhunsku karijeru zlatom koje mu nedostaje u riznici, ali Japanac Daichi Takatani uništio mu je snove.

U meču prepunom akcije Takatani je slavio pomalo nevjerojatnim rezultatom 20-12 te je izborio plasman u finale. Vrlo razočaravajuć ishod za Dakea kojeg američka javnost sada naziva ‘‘jednim od najboljih koji nisu uspjeli do olimpijskog zlata‘‘. Dake godinama kotira kao jedan od najboljih hrvača na kompletnom rosteru SAD-a, ali nakon bronce u Tokiju, iz Pariza se neće vratiti s nečim boljim.

Izgurao je najboljeg na svijetu iz reprezentacije, ali nije uspio doći do zlata

24-godišnji Aaron Brooks osvojio je brončanu medalju u kategoriji do 86 kilograma, ali primio ju je s osmijehom na licu. Njemu su ovo prve Igre na kojima je nastupio i zapravo prva medalja na velikim seniorskim međunarodnim natjecanjima. Brooks je prošle godine osvojio svjetsko zlato u U-23 konkurenciji, ali kad su u pitanju seniori, David Taylor III suvereno je držao mjesto u reprezentaciji posljednjih nekoliko godina.

Brooks je ove godine priredio veliki šok porazivši Taylora u finalu kvalifikacija za olimpijske igre i tako je izborio mjesto u reprezentaciji. Taylor je inače osvajač zlata s prošlih Igara u Tokiju, ali na ‘‘trialsima‘‘ se pojavio indisponiran i neprepoznatljiv.

Iako Brooks nema previše međunarodnog iskustva iza sebe, vjerovalo se kako hrvač koji je porazio Davida Taylora može dogurati do najsjajnije medalje na OI. Brooks je zapravo bio jako blizu boljeg rezultata. Osminu finala i četvrtfinale prošao je svladavši predstavnike Kazahstana i Japana, a zatim je uslijedio polufinalni okršaj s Magomedom Ramazanovim. Ramazanov je reprezentativac Bugarske, ali radi se o ruskom hrvaču koji je promijenio državljanstvo kako bi mogao izboriti nastup na OI. Sve do posljednjih desetak sekundi meča, Brooks je imao vodstvo 2:1, a krajem meča pokušao je zgrabiti nogu svog protivnika. Ramazanov je kontrirao takozvanim ‘‘crotch liftom‘‘, odnosno, obuhvatio je preponu Brooksa, podigao ga je i uspio si je priskrbiti dva boda u posljednjim sekundama meča. Poraz kakav nikad nije lako podnijeti, ali Brooks se sabrao do idućeg dana i uzeo broncu.

Ramazanov je u nastavku turnira došao do zlata, a u finalu je deklasirao renomiranog iranskog hrvača Hassana Yazdanija rezultatom 7:1. Dakle, Brooksa su sekunde dijelile do pobjede nad novim olimpijskim prvakom u kategoriji do 86 kilograma. Ono što je američka javnost zamjerila Brooksu jest pristup u polufinalnom meču.

‘‘On je treniran da porazi Taylora, ali ne i za osvajanje OI. Ne možeš odugovlačenjem doći do pobjede u takvom meču.‘‘, ovako otprilike glase brojni komentari na račun Brooksa nakon što je upisao poraz od Ramazanova. 24-godišnjak s Penn State koledža vrlo je mlad i pred njim su barem još jedne Igre na kojima bi mogao zablistati u punom sjaju.

‘‘Tko pamti osvajače srebra, nikog nije briga za njih‘‘

Spencer Lee također je netko u koga su Ameri polagali velike nade. Trostruki osvajač NCAA Division I prvenstva, dvostruki svjetski prvak u U-20 konkurenciji, aktualni pobjednik Panameričkog prvenstva i savršen ‘‘score‘‘ u seniorskom hrvanju slobodnim stilom (27-0), neka su od najistaknutijih postignuća ovog 25-godišnjaka.

Treba istaknuti kako je Lee otišao u Pariz kao neporažen hrvač u hrvanju slobodnim stilom, ali i njemu je kao Brooksu nedostajalo nastupa na najvećim međunarodnim turnirima. Lee se uglavnom držao domaće scene, a podosta se mučio i s ozljedama koje su mu onemogućile nastupe na nekim od vodećih međunarodnih turnira.

U Pariz je otputovao kao nenositelj, a u prvom kolu namučio se protiv Kineza Zoua Wanhaoa. Rezultatom 3:2 Lee je prošao dalje, ali nakon te pobjede u potpunosti se oslobodio i prezentirao raskoš svog talenta. 12:2 protiv Kirgistanca Bekzata Almaza Uulua i 14:4 protiv Uzbekistanca Gulomjona Abdullaeva, to su rezultati koji su Leeja doveli do finala. Ekspresno je Lee u oba meča došao do prednosti od 10 razlike i okončao je mečeve u kategoriji do 57 kg.

Međutim, u finalu je naišao na ‘‘tvrd orah‘‘, ali i znatno iskusnijeg hrvača. Japanac Rei Higuchi iza sebe već je imao olimpijsko srebro iz Tokija, a u svojoj kolekciji medalja posjeduje zlato i srebro sa Svjetskih prvenstava. Lee se ne može pohvaliti takvim postignućima, a u finalu je vidno podlegao pritisku i nije meču pristupio onako kako inače pristupa. Rezultatom 4:2 slavio je Higuchi, a Lee je više nego razočaran svojom izvedbom.

‘‘Mislio da nisam uložio dovoljno angažmana u tom meču i zato nisam zaslužio pobijediti. Trebao sam biti puno aktivniji. Nisam inicirao akciju i nisam ga natjerao da hrva protiv mene. Da, on je postigao jedan ‘scramble‘, ali mislim da bi meč prepun akcije išao meni u korist. Dopustio sam mu da se vješa o moju ruku i samo stoji nasred borilišta. Uzeo je jedan ‘scramble‘ i na temelju toga je dobio taj meč.‘‘, rekao je Lee u svom osvrtu na ovaj meč, a zatim je dodatno otkrio koliko mu srebrna medalja ne predstavlja velik značaj.

‘‘Prva pomisao bila je skidanje srebrne medalje, ali možete biti ismijani zbog toga, zar ne? Ja više ni nemam tu medalju. Dao sam ju sestri, ne znam zapravo ni gdje je. Puno vremena i truda uložio sam kako bih se oporavio od ozljeda i doveo u stanje koje mi omogućuje da hrvam, a zatim sam zabrljao. Vidjet ćemo hoću li nastaviti s karijerom. Mislim da nikada neću gledati na ovo srebro kao na nešto dobro. Probajte imenovati hrvače koji su osvojili srebro prije 20 godina. Kladim se da ne možete jer nikog nije briga za njih.‘‘, zaključio je vrlo razočarani Spencer Lee.

Lee je inače već nekoliko puta prolazio kroz teške ozljede oba koljena i silno se namučio kako bi se vratio na najvišu razinu i izborio nastup na OI. Nadao se kako će kruna njegovog napornog rada doći u obliku zlatne medalje, ali očito mu fali iskustva na ovakvim natjecanjima. Šteta ako završi s karijerom, ali činjenica je da mu ozljede stvaraju velike probleme.

Svoj nastup na OI završio je i Mason Parris, američki predstavnik u kategoriji do 125 kilograma. Za razliku od gore spomenute trojke, Parris je izgubio već u prvom kolu. Monkhtoriin Lkhagvagerel iz Mongolije porazio ga je rezultatom 10:5 i Parris je ostao bez ikakve šanse za medalju. Brončani s prošlogodišnjeg SP-a nije bio u užem krugu favorita za zlato, ali očekivala se barem borba za medalju.

Ponajveća zvijezda američkog hrvanja i debitant na OI preostaju kao posljednje uzdanice za osvajanje zlata u Parizu

Amerikanci još uvijek imaju šansu uzeti barem jedno zlato u hrvanju slobodnim stilom. Danas su na rasporedu natjecanja u kategoriji do 65 kg i do 97 kg. U ovoj nižoj kategoriji, boje SAD-a branit će Zain Retherford, osvajač zlata s prošlogodišnjeg SP-a i srebrni sa SP-a održanog 2022. godine. Retherfordu su ovo prve igre, ali 29 mu je godina i priliku mora maksimalno iskoristiti. Već u prvom kolu čeka ga sjajni Iranac Rahman Amouzad, ali uspije li Retherford premostiti tu prepreku, trebao bi mu se otvoriti put do finala koje je na rasporedu sutra. Prvi meč bit će ključan za njegove ambicije.

Možda i najveće nade SAD polaže u Kylea Snydera, zlatnog iz Rio de Janeira i srebrnog iz Tokija. Trostruki svjetski prvak jedan je od najpopularnijih, ali i najboljih američkih hrvača slobodnim stilom. Gotovo da ne postoji veliki hrvački turnir na kojem Snyder nije osvojio zlato barem jedanput, a drugo olimpijsko zlato samo bi osnažilo njegovu ostavštinu.

Na turniru nema Abdulrashida Sadulaeva, Snyderovog rivala koji mu je ujedno i svojevrsni kriptonit. Kao što smo naveli, Rusima je izrečena zabrana nastupa, a ta zabrana odnosi se i na Sadulaeva. Najveće prijetnje bit će svakako Azerbajdžanac Magomedkhan Magomedov i ‘‘čudo od djeteta‘‘, Akhmed Tazhudinov.

Ovaj potonji dolazi iz Dagestana, ali nastupa pod zastavom Bahreina. 21-godišnji Tazhudinov prošle godine je šokirao svijet porazivši Snydera, a zatim i Sadulaeva na SP-u u Beogradu gdje se okitio zlatom. Tazhudinov je slavio u posljednja 23 nastupa, a u finalu SP-a porazio je i spomenutog Magomedova.

Snyder i Tazhudinov mogli bi se susresti u polufinalu, a Snyder će u taj meč ući znajući da je prošli puta poražen rezultatom 11-0, odnosno ‘‘tehničkim tušem‘‘. Taj rezultat dovoljno vam govori koliko je dobar ovaj 21-godišnji Dagestanac, ali Kyle Snyder sigurno je radio na svojim greškama i pokušat će pružiti puno bolji otpor, ako dođe do njihovog meča. Tazhudinov nema iskustvo nastupanja na OI i pritisak ovako velikog turnira mogao bi utjecati na njegovu izvedbu.

SAD uzima zlata na svakim Igrama još od 1968. godine

Ne računajući moskovske OI 1980. godine na kojima nisu ni nastupili zbog bojkota, američki hrvači slobodnim stilom posljednji put bez zlata na Igrama ostali su 1968. godine. Na svim Igrama nakon toga uzimali su barem jedno zlato, ali velike su šanse da se iz Pariza vrate bez najsjajnijeg odličja. Uz izostanak najboljih ruskih hrvača, bio bi to veliki debakl američke muške hrvačke reprezentacije.

SAD je na prošlim Igrama u Tokiju uzeo dva zlata (Taylor i Gable Steveson), dok je Snyder došao kući sa srebrom. Bronce su donijeli Kyle Dake i Thomas Gilman. Jako teško će ponoviti dva zlata, ali Snyder i Retherford imaju kvalitetu za dobar plasman i sve oči ove velike hrvačke nacije bit će uprte prema njima.

Linker
09. rujan 2024 04:30