Ostalo

Bivši član Khabibove dvorane sudjelovao u terorističkim napadima u Dagestanu, Khabib poručuje: ‘Nikada nije bio dio našeg tima!‘

Gadzhimurad Kagirov (lijevo) | Khabib Nurmagomedov

 Twitter, Instagram
28-godišnji profesionalni MMA borac bio je jedan od terorista koji su izvršili napade na pravoslavne crkve i sinagogu

Šokantan teroristički napad pogodio je Dagestan krajem prošlog tjedna. Naime, tijekom nedjelje više od 20 osoba izgubilo je svoje živote tijekom terorističkih napada na sinagogu i dvije pravoslavne crkve u gradu Derbentu.

Usmrćeno je najmanje 15 policajaca, pet napadača i jedan pravoslavni svećenik. Ono što je dodatno privuklo interes MMA zajednice jest podatak kako se među usmrćenim napadačima našao Gadzhimurad Kagirov, profesionalni MMA borac.

28-godišnji Kagirov iza sebe ima dva profesionalna MMA nastupa (2-0), a nositelj je i počasne titule ‘‘majstora sporta‘‘ koju je dobio zbog postignuća u hrvanju. Radi se o tituli koju u Rusiji dobivaju izrazito uspješni sportaši.

Dodatnu zanimljivost ovom slučaju daje podatak da je Kagirov nekoć bio dio Eagles MMA dvorane. Mnogi MMA fanovi znaju kako je to dvorana koju trenutno vodi Khabib Nurmagomedov, najproslavljeniji dagestanski MMA borac.

Međutim, vrlo brzo nakon što je ta vijest obišla svijet, oglasio se i Khabib Nurmagomedov. Bivši prvak UFC-ove lake kategorije potvrdio je kako je Kagirov povremeno trenirao u njegovoj dvorani, ali istovremeno Khabib demantira da se radi o članu njegovog tima.

‘‘Terorist nije naš učenik, to je besmislica i nije istina. Da, on je u jednom trenutku odradio trening kamp u našoj dvorani, bio je tu možda nekoliko mjeseci. Ali nikada nije bio dio tima.‘‘, rekao je Nurmagomedov, a izjavu prenosi Sportskeeda.

Nastavno na cjelokupnu priču, Khabib je iskazao duboku sućut svima unesrećenima i oštro je osudio terorističke napade u Dagestanu.

‘‘Otići u crkvu i ubiti nekog jer prakticiraju drugu religiju. Zar moram uopće osuđivati nešto takvo? Nije li jasno da se radi o brutalnom i nehumanom činu. Kada je nešto ovakvo postalo normalno? U Dagestanu živi više od 30 nacionalnosti i naravno da većina njih prakticira islam, ali ovdje imamo židove i kršćane također. Ovo se nikada nije dogodilo u posljednjih 30-35 godina koliko živim u Dagestanu.‘‘, dodao je Khabib.

Podatak gdje je Kagirov trenirao zapravo ne bi trebao imati naročito veliku važnost. Khabibova dvorana otvorena je za sve posvećene MMA borce i Nurmagomedov nikako nije mogao znati da se u Kagirovu krije potencijalni ekstremist i ubojica.

No, Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB) svakako je odlučila pokrenuti istragu svih MMA dvorana na području Dagestana, a pod posebnim povećalom našla se Khabibova dvorana, upravo zbog preminulog Gadzhimurada Kagirova.

Linker
29. lipanj 2024 00:03