Ostalo

Anatoly Malykhin želi meč protiv Ngannoua, Chatri poručuje: ‘Ne pretjerano zanimljiv meč, Malykhin bi ga lakoćom rušio‘

Anatoly Malykhin

 ROUELLE UMALI/Xinhua News/Profimedia
Trostruki prvak ONE Championshipa rado bi se okušao protiv ponajboljeg teškaša na svijetu

Ruski borac Anatoly Malykhin (14-0) početkom trećeg mjeseca ove godine ispisao je povijest. Prvi puta svjedočili smo MMA borcu koji je osvojio pojas u tri različite težinske kategorije, barem kad su u pitanju borci koji nastupaju u nekoj od velikih svjetskih MMA organizacija.

Malykhinu je to pošlo za rukom u ONE Championshipu, organizaciji koja definitivno spada među pet najvećih borilačkih organizacija na svijetu. Ono što Anatolyju ipak daje određenu prednost nad borcima u drugim organizacijama jest raspodjela težinskih kategorija u ONE-u.

Težinske kategorije u ONE-u drukčije su definirane nego u ostalim velikim MMA organizacijama. Tako je gornja granica srednje kategorije na 93 kg, dok druge velike organizacije tu kategoriju nazivaju poluteškom kategorijom. Gornja granica ONE-ove poluteške kategorije postavljena je na 102,1 kg, dok u svim drugim organizacijama ne postoji ta ‘‘međukategorija‘‘. Borci te kilaže svrstani su među teškaše.

Tako je Malykhin zapravo imao više prostora za doći do tri pojasa i službeno je prvak srednje, poluteške i teške kategorije u ONE-u. Malykhin je ujedno i neporažen borac (14-0), a mnoge zanima kako bi se nosio s najboljim teškašima na svijetu. Nadao se ruski teškaš obračunu s Francisom Ngannouom u periodu dok je Ngannou potraživao novog poslodavca. Nažalost po njega, ali i po MMA fanove, do meča nije došlo jer Ngannou je odabrao PFL. Malykhin i dalje ne skriva želju za odrađivanjem te borbe, što je potvrdio u razgovoru za MMA Fighting.

‘‘Kad je u pitanju naš potencijalni meč, mogu reći da su moje prednosti u boljem kretanju, a jako dobar posao odrađujem i s udarcima u tijelo. Mislim da bih predstavljao velik problem za njega u borbi na nogama. Kad razmišljam o borbi između Anthonyja Joshue i Francisa Ngannoua, način na koji ga je Joshua nokautirao, takav udarac jedan je od mojih zaštitnih znakova. Ja bih mogao nokautirati Ngannoua na isti način.‘‘, rekao je Malykhin.

Ono što Malykhinovim željama ne ide u korist svakako je stav Chatrija Sityodtonga, predsjednika ONE Championship. Chatri je u intervjuu za ONE dao svoje viđenje potencijalnog meča između Malykhina i Ngannoua, a čini se kako Chatri ne vidi taj meč posebno interesantnim.

‘‘Mislim da to ne bi bio naročito kompetitivan meč. Francis posjeduje nokautersku snagu, odličan je udarač, ali nema dobre vještine u parteru. On je plavi pojas u BJJ-u i nema dobro hrvanje. Anatoly bi ga lakoćom rušio. Smatram da to ne bi bio dobar meč, a pričam iz perspektive osobe koja je cijeli život u borilačkom sportu. Pokušavam biti što objektivniji, a ja sam netko tko se 40 godina bavi Muay Thaijem i 15 godina treniram jiu-jitsu. Pričam iz osobnog iskustva i pokušavam biti objektivan. Znamo da su hrvačke vještine ono što diktira gdje će se borba odvijati, neovisno o težinskim kategorijama. Ako hrvač odluči borbu zadržati na nogama, to će i učiniti. Ali, ako vas hrvač želi odvesti u parter, onda će borba završiti u parteru. Posebno ako se radi o hrvaču svjetske klase, a nekadašnji član ruske reprezentacije poput Malykhina sigurno je svjetska klasa. Ali uvijek smo otvoreni za uparivanja s borcima iz drugih organizacija.‘‘, tvrdi Chatri.

Naravno, treba uzeti u obzir da Chatri ovakvim izjavama pokušava biti što bolji promotor ponajboljeg borca u svojoj organizaciji. On ovakvim riječima želi prezentirati Malykhina kao borca koji je klasu iznad Ngannoua, a ne smijemo zaboraviti da su između Chatrija i Ngannoua postojale tenzije i javne prozivke nakon što je Ngannou odbio ONE Championship.

Koliko god Malykhin i Chatri prozivali Ngannoua i umanjivali njegove kvalitete, teško ćemo svjedočiti njihovom međusobnom obračunu. Trenutno je upitno hoćemo li Ngannoua ikad više gledati u MMA vodama, a mečevi protiv boraca iz drugih organizacija zasad su samo puka mašta.

Linker
20. lipanj 2024 21:12