K1 i Boks

WBC rangirao Joshuu iznad Furyja, predsjednik objasnio: ‘Obavezni izazivač mora biti najveća moguća prijetnja prvaku‘

Tyson Fury

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Iako je Fury posljednjih godina držao upravo njihov pojas, jedan poraz je bio dovoljan da padne već na drugo mjesto

Jučer je Oleksandr Usyk i službeno napustio IBF-ov pojas, tako da se očekuje da će se Anthony Joshua i Daniel Dubois boriti za njega. Kako god, neki dan je WBC ažurirao svoje rang ljestvice na kojima je Joshua iznad dotadašnjeg prvaka Furyja, što je izazvalo zbunjenost među fanovima.

Fury je pojas izgubio u nedavnom okršaju s Usykom, a za očekivati je bilo da će kao bivši prvak, s obzirom da je revanš već dogovoren, ostati na poziciji prvoga izazivača. Međutim, WBC ga je stavio na drugo mjesto, dok je na prvom Joshua. Situaciju je objasnio WBC-ov predsjednik, Mauricio Sulaiman.

‘‘Joshua ima dvije borbe i dva nokauta. Odbor je odlučio da Tysona Furyja stavimo na drugo mjesto. Bivši prvak ne mora uvijek biti na prvom mjestu. U ovom trenutku ni nemamo obaveznog izazivača. WBC ima apsolutni autoritet sam postaviti obaveznog izazivača što ide kroz proces glasanja‘‘, rekao je Sulaiman za TalkSport.

‘‘Obavezni izazivač mora biti najveći nivo prijetnje za prvaka i mi želimo biti jasni da se to poštuje. WBC pokušava zadržati apsolutne prvake te ne pronalazimo obavezne izazivače samo zato da bismo ih pronašli. Zašto siliti obaveznog izazivača kada već imamo dogovoren revanš između Usyka i Furyja?‘‘, pojasnio je.

Iako je Fury posljednjih godina držao upravo njihov pojas, jedan poraz je bio dovoljan da padne već na drugo mjesto. Međutim, priliku da pojas vrati imat će već u dvanaestom mjesecu, zajedno s ostalima, tako da ova promjena neće puno značiti. Međutim, ukoliko opet izgubi, dug put bi ga mogao čekati u tom slučaju.

Linker
17. rujan 2024 07:26