K1 i Boks

(VIDEO) Teofimo Lopez je nakon 12 rundi rata uspješno obranio svoj WBO naslov protiv izrazito tvrdog Claggeta

Lopez vs Clagget

 TOP RANK IG
Ova sinoćnja boksačka priredba bila je pod sjenom UFC-ovom spektala u Las Vegasu

U 48 profesionalnih borbi, Kanađanin Steve Claggett zaustavljen je samo jednom, u posljednjoj rundi borbe na osam rundi 2011. godine, kada je Wladimir Klitschko bio prvak u teškoj kategoriji, Terence Crawford bio tek perspektivan, a Teofimo Lopez imao 13 godina.

Lopez nije uspio postati drugi borac koji je zaustavio izdržljivog borca iz Calgaryja u Alberti, ali nije bilo zbog nedostatka truda. Boksač iz Brooklyna bacao je i pogađao rekordne količine udaraca, povezujući 282 od 619 snažnih udaraca dok je stigao do jednoglasne odluke zadržavši svoju WBO titulu u junior velter kategoriji u glavnoj na Miami Beachu na Floridi.

Claggett (38-8-2, 26 KO) je dobro započeo, gurajući Lopeza po ringu i uz konopce snažnim direktom u prvoj rundi.

U drugoj rundi, Claggett je održavao pritisak, koristeći svoj direkt kako bi smanjio razmak s Lopezom i radio izbliza, gušeći i preplavljujući Lopeza. Vlasnik pojasa nije bio zabrinut, tražeći prilike da kontrira Claggettovom pritisku, ali je imao poteškoća u pogađanju nečega zaista značajnog.

Međutim, do kraja druge runde Lopez je počeo izgledati udobno s svojim kretanjem i kutovima, te je počeo nalaziti uspjeh pogađajući između udaraca izazivača. To se nastavilo u trećoj rundi, Lopez se povlačio i navodio Claggetta na svoje kontre. Claggett je i dalje dobro radio, ali već je bilo teško vidjeti kako će svojim radnim tempom i pritiskom doći do pobjede jednom kad se Lopez potpuno prilagodi.

Do četvrte runde, Lopez (21-1, 13 KO) je pronašao svoju zonu udobnosti. Ispaljivao je brze direktne udarce koji su stalno sprječavali Claggetta da zada svoje udarce i također su držali Kanađanina na savršenoj udaljenosti za Lopezove nadmoćne desne i vodeće desne aperkate, od kojih je jedan vidljivo ukočio Claggetta.

Claggett, međutim, nije bio spreman odustati, te je u rundama 5, 6 i 7 nastavio gurati naprijed i prisiljavati Lopeza da radi, čak i dok su teži udarci vlasnika pojasa udarali u njegovu glavu. Ogroman kontranapadni aperkat odbacio je Claggetta unatrag u 8. rundi, potaknuvši Lopeza da otvori kombinacije, ali čovjek iz Alberte brzo je povratio prisebnost i ponovno krenuo naprijed do kraja runde.

Brza trostruka kombinacija od Lopeza pronašla je metu u devetoj rundi, a iako se činilo da je Claggett pronašao drugi vjetar u desetoj, i dalje nije uspio poremetiti Lopezov ritam kontriranja. Ipak, Lopez se u ovoj fazi činilo sve više rezigniranim da borbu završi na bodove, fokusirajući se uglavnom na to da drži Claggetta na distanci umjesto da se potpuno posveti pokušaju nokauta.

Kad je zazvonilo konačno zvono, jedina napetost bila je hoće li Claggett osvojiti neku rundu; osvojio je jednu, na jednoj sudačkoj kartici, dok je Lopez pobijedio s rezultatom 120-108, 120-108 i 119-109.

Iako neuspjeh u zaustavljanju Claggetta nije sramota, ostaje činjenica da je, nakon što je ostvario 12 nokauta u prvih 16 borbi, sve u lakoj kategoriji, Lopez postigao samo jedan u pet borbi u kategoriji do 63,5 kg. Ipak, nakon borbe je izjavio da cilja još više.

"Da budem iskren, bit ću otvoren s vama, osjećam da s ovom smanjenjem težine i svime, moje tijelo raste", rekao je Lopez ESPN-ovom reporteru u ringu. "I iako ne izgleda kao da mogu izdržati u kategoriji do 67 kg, vjerujem da mogu. Zaista vjerujem da mogu, i želim ove velike prvake."

Linker
30. lipanj 2024 16:06