K1 i Boks

(VIDEO) NA DANAŠNJI DAN: prije osam godina Tony Bellew brutalnim je nokautom postao WBC-ov prvak svijeta

Tony Bellew

 BBC/screenshot
Sa slomljenim nosom nošen podrškom 15.000 ‘Plavaca‘ uspio je preokrenuti meč za titulu koja ga je ugravirala u boksačku povijest

Naš današnji vremeplov nakon kraćeg vremena stanke vas vodi osam godina unazad, a odredište je Liverpool gdje je Tony Bellew osvojio upražnjeni WBC-ov svjetski naslov u kruzer kategoriji nokautirajući Ilungu Makabua u trećoj rundi na stadionu svog voljenog kluba Evertona - Goodison Parku. Liverpulski borac, tada 33-godišnjak, uspio je ostvariti pobjedu nakon što je u prvoj rundi bio oboren na pod. Bellew, strastveni navijač Evertona, borio se za pojas nakon što je tadašnji prvak Grigory Drozd morao odustati zbog ozljede.

Publika, koja je brojala oko 15.000 navijača, vidjela je Bellewa kako se podiže iz pepela poput feniksa, čak i nakon što je bio oboren u prvoj rundi sa samo 10 sekundi preostalo. Unatoč slomljenom nosu, Bellew se uspio sabrati u drugoj rundi, a zatim je u trećoj isporučio seriju udaraca lijevim krošeom koji su oborili Makabua, prisilivši suca da prekine borbu. "Slomio mi je nos tim lijevim udarcem. Govorim kroz nos sada, ali imam zeleni i zlatni pojas. Da sam morao skinuti nos s lica za taj pojas, učinio bih to," rekao je Bellew nakon pobjede.

Ova pobjeda označila je ostvarenje Bellewovog sna, a njegova strast prema boksu i ljubav prema rodnom gradu i Evertonu bila je jasna svima prisutnima. Uspješno je obranio svoj naslov sljedećeg listopada, nokautirajući Amerikanca BJ Floresa u tri runde prije nego što je prešao u tešku kategoriju kako bi riješio rivalstvo s Davidom Hayeom. Haye je poražen u oba susreta u O2 Areni u Londonu, prvi put u 11. rundi 2017. i ponovno u petoj rundi revanša 2018. godine.

Bellew se vratio u kruzer kategoriju kako bi se suprotstavio neprikosnovenom prvaku Oleksandru Usyku u studenom 2018., ali je nokautiran u osmoj rundi i odmah nakon borbe najavio svoje povlačenje iz profesionalnog boksa, zaključivši karijeru s tri poraza.

Tony Bellew, nekadašnji svjetski prvak, ostaje trajna inspiracija za mnoge borce i ljubitelje boksa, simbolizira snagu volje i hrabrost. Njegova priča o uspjehu, ispunjena usponima i padovima, ilustrira koliko je važna upornost u sportu. Pobjeda na Goodison Parku ostaje jedna od najznačajnijih noći u njegovoj karijeri, noći kada je Bellew zauvijek ostavio svoj trag u povijesti boksa.

Linker
14. lipanj 2024 18:23