K1 i Boks

(VIDEO) NA DANAŠNJI DAN: ‘Najveći‘ je ispalio čudesnu seriju udaraca i brutalnim nokautom obranio naslove

Muhammad Ali i Brian London

 KEYSTONE PRESS AGENCY/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Keystone Press Agency/zuma Press/profimedia
Legendarni Muhammad Ali u meču s Brianom Londonom bacio je 12 udaraca u 2,8 sekundi

Kroz našu rubriku "Na današnji dan" nastavljamo vas podsjećati na značajne datume u povijesti borilačkog sporta; na kolosalne trenutke u oktogonima i ringovima diljem svijeta, odnosno na mečeve i nokaute koji su zaslužili posebno mjesto u borilačkoj antologiji, kao i na rođendane velikana koji su ispisali brojne stranice sportske povijesti. Ovoga smo puta komandnu ploču našeg zamišljenog vremenskog stroja podesili na 8. kolovoza 1966., kada su rukavice ukrstili Muhammad Ali i Brian London.

Mjesto radnje bio je Earls Court Exhibition Centre (London, Engleska), a povod borba za WBC, NYSAC i The Ring pojaseve. Ali je u ring ušao kao aktualni prvak, s profesionalnom omjerom 25-0, dok je britanski izazivač iza sebe imao 44 meča, od čega 30 pobjeda i 14 poraza. Borba je potrajala nepune tri runde, a početkom treće dionice odvila se sekvenca koja danas predstavlja neizostavan dio u praktično svim Alijevim "highlightsima".

Nakon uvodne dvije runde, tijekom kojih je "Najveći" u potpunosti kontrolirao situaciju među konopcima, nametnuo svoj ritam i zadavao velike probleme Londonu, u trećoj je odlučio završiti posao - i to na kakav način. Nedugo nakon gonga koji je označio početak treće runde, naime, Ali je pritisnuo protivnika u sam kut ringa, a potom ga krenuo obasipati udarcima. Ispalio je nevjerojatno brzo kombinaciju direkata, krošea i aperkata, od koje je London, na koncu, završio brutalno nokautiran. Kasnije mjerenja pokazala su da je Ali bacio 12 udaraca u 2,8 sekundi (!) što njegovu čudesnu seriju čini najbržom u povijesti teške divizije boksa.

Kako je taj antologijski pothvat izgledao, možete pogledati u videozapisu koji slijedi.

Ali je tako, na impresivan način, obranio svoje titule i upisao 26. pobjedu u profi karijeri, a manje od mjesec dana kasnije tehničkim je nokautom pobijedio i Karla Mildenbergera u Frankfurtu. Ukupno je legendarni teškaš odradio 61 borbu, uz 56 pobjeda (37 nokauta) i pet poraza. Za naslove se borio 25 puta i 19 puta branio titule, te pobjeđivao najbolje borce svoje generacije kao što su George Foreman, Joe Frazier, Sonny Liston, Floyd Patterson i ostali. Umirovio se nakon poraza od Trevora Berbicka u prosincu 1981., a životni je ring napustio kao 76-godišnjak, 3. lipnja 2016. godine, te se zaputio prema vječnom boksačkom panteonu.

Linker
26. rujan 2024 01:36