K1 i Boks

(VIDEO) NA DANAŠNJI DAN: Legendarni Stefan Leko u istoj je večeri ‘uništio‘ trojicu protivnika i osvojio K-1 WGP

Stefan Leko

 Screenshot/YouTube (Mousey‘s K-1 Kickboxing)
Njemački borac hrvatskog podrijetla u Las Vegasu je djelovao kao da može pobijediti bilo koga na svijetu

Kroz našu rubriku "Na današnji dan" nastavljamo vas podsjećati na značajne datume u povijesti borilačkog sporta; na kolosalne trenutke u oktogonima i ringovima diljem svijeta, odnosno na mečeve i nokaute koji su zaslužili posebno mjesto u borilačkoj antologiji, kao i na rođendane velikana koji su ispisali brojne stranice sportske povijesti. Ovoga smo puta komandnu ploču našeg zamišljenog vremenskog stroja podesili na datum 12. kolovoza 2006. godine, u večer kada je legendarni Stefan Leko pobijedio Scotta Lightyja, Cartera Williamsa i Michaela McDonalda - svu trojicu prekidom.

Mjesto radnje bio je Las Vegas (Nevada, Sjedinjene Američke Države) a povod teškaški K-1 World Grand Prix. Njemački borac hrvatskih korijena u "grad grijeha" stigao je kao 32-godišnjak, s omjerom 29-14-1 i reputacijom jednog od najpoznatijih kickboksača svijeta koji je prethodno dijelio ring s ikonama kao što su Ernesto Hoost, Ray Sefo, Andy Hug, Sam Greco, Jérôme Le Banner, Peter Aerts, Mark Hunt, Remy Bonjasky i drugi, te koji je 2001. osvojio prvi vegaški K1 WGP (nokautiravši u finalu upravo Aertsa), a 1999. slavio i na K-1 Dream turniru u japanskoj Nagoyi, odnosno godinu ranije na europskom K1 Grand Prixu u Zürichu.

Svoju reputaciju Leko je u ringu hotela Bellagio opravdao već u prvom meču kada je, početkom treće runde, uzdrmao Lightyja silovitim lijevim krošeom, a onda ga pritisnuo uz konopce, povezao dva direkta i aperkat, te poslao protivnika na pod. Amerikanac se pridigao i, nakon sučevog brojanja, nastavio meč, ali hladnokrvni "Blitz" je nastavio ofenzivu, ispalio novu seriju udaraca i završio posao nokautom.

Sljedeći je na megdan njemačko-hrvatskom borcu izišao Williams, no i on je podijelio sudbinu svog sunarodnjaka. Krajem prve runde, naime, Leko ga je sjajnim zadnjim kružnim udarcem pogodio u jetru, nakon čega je američki borac s bolnom grimasom pao na pod, a sucu nije preostalo ništa drugo nego da prekine meč.

Najveći izazov glavnog junaka ove priče čekao je u finalu, gdje mu se s druge strane našao Michael McDonald, ali ni iskusni Kanađanin nije imao rješenje za inspiriranog Leku, koje je te noći u Vegasu djelovao kao da može pobijediti praktično bilo koga na svijetu. Leko je bolje otvorio meč i imao inicijativu tijekom prve runde, a osobito je dominirao u nastavku, pogađajući renomiranog protivnika brojnim kombinacijama ručnih tehnika, a u jednoj od takvih sekvenci, krajem druge dionice, McDonald se, nakon kanonade primljenih udaraca - predao - a sudac je "Blitzu" dodijelio zasluženu pobjedu tehničkim nokautom.

Bila je to noć za pamćenje u režiji legendarnog Leke koji se borio sve do veljače 2020. godine kada je, nakon poraza od Koosa Wesselsa, objesio rukavice o klin i otišao u borilačku mirovinu s kickboksačkim omjerom 69-39-1 (MMA 0-3).

Linker
05. rujan 2024 18:06