K1 i Boks

Usyk šaljivo reagirao na Duboisove optužbe: ‘Već sutra možemo odraditi revanš, ali golim šakama na ulici‘

Oleksandr Usyk

 Screenshot (youtube, Fight Hub Tv)
Vlasnik triju svjetskih titula u teškoj kategoriji posve je siguran da se radilo o nedozvoljenom udarcu od strane Duboisa

Vrlo glasni bili su Frank Warren, Don Charles i Daniel Dubois nakon završetka meča između Oleksandra Usyka i Daniela Duboisa. Grupno su se složili da udarac početkom pete runde nije bio ispod pojasa, nego se radilo o legalnom udarcu u tijelo Ukrajinca.

Glavni sudac borbe drukčije je procijenio situaciju i dopustio je Usyku nekoliko minuta za oporavak. Ukrajinac je iskoristio svo ponuđeno vrijeme, adekvatno se oporavio i nastavio je dominirati borbom.

Nekoliko rundi kasnije, točnije sredinom devete runde Usyk je tehničkim nokautom porazio Duboisa, ali očito će mnogi osporavati njegovu pobjedu zbog situacije iz pete runde. Usyk i njegov tim odlučili su dati svoje viđenje te situacije, a glavnu riječ na konferenciji za medije imao je promotor Alex Krassyuk.

‘Dajte da vam pokažem fotografiju, pa će vam možda biti jasnije o kakvom se udarcu radilo. Imamo li definiciju ilegalnog i legalnog? Koja je definicija ilegalnog udarca, a kako glasi definicija legalnog udarca?‘‘, pitao je Krassyuk okupljene predstavnike medija, a netko se javio s pojašnjenjem.

‘‘Pupak je linija. Sve ispod pupka je nedozvoljeno, a sve iznad pupka je dozvoljeno. Pogodite li protivnika u hlačice, udarac nije legalan.‘‘, rekao je jedan od medijskih predstavnika, a Krassyuk je ponavljao za njim. Jedan od novinara rekao je Krassyuku i Usyku da mnogi putem društvenih mreža ističu da je udarac bio legalan.

‘‘Dajte, molim vas. To što govore ‘online‘ ne znači ništa.‘‘, uzvratio je Krassyuk, a zatim je taj isti novinar dodao kako pojedini profesionalni boksači također tvrde da je udarac bio ilegalan.

Diskusija o Duboisovom udarcu se nastavila, ali Usyk se potom ubacio s interesantnim prijedlogom za Duboisa. Neporaženi Ukrajinac pozvao je Duboisa na ekspresni revanš.

‘‘Spreman sam boriti se već sutra, ali u uličnoj borbi.‘‘, rekao je šaljivi Usyk, na što je Krassyuk poručio da bi se radilo o ‘‘bare knuckle‘‘ borbi (bez rukavica), a Usyk je nastavio nasmijavati okupljene medijske predstavnike.

‘‘Spreman sam sutra, a možda već i sada. Ne bismo koristili rukavice, bila bi to ulična borba. Nećemo se udarati nogama, samo šakama.‘‘, dodao je Usyk.

Konstantno se promotor Alex Krassyuk uključivao u priču sa svojim pojašnjenjima, a na upit o potencijalnom revanšu s Duboisom, Krassyuk je dao zapravo vrlo dobar odgovor.

‘‘Svi žele revanš nakon što izgube, to je normalno. Uz dužno poštovanje Danielu Duboisu, teško je iskazati poštovanje tome kako su pristupili ovoj borbi i načinu na koji su htjeli doći do pobjede. Ponekad se dogodi da pogodite protivnika niskim udarcem. Ali ako konstantno nastavljate s takvim udarcima, to znači da imate nekakav ‘prljav‘ plan. Boks je čista umjetnost, čisti sport i takav mora ostati. Zato taj tip mora zaslužiti svoj revanš.‘‘, rekao je Krassyuk.

Mnoge je zanimalo kakve su upute boksači dobili na sastanku tijekom kojeg se raspravljalo o pravilima. Krassyuk je objašnjavao sustav oduzimanja bodova i potencijalne diskvalifikacije, a potom je glavnu riječ preuzeo Egis Klimas, Usykov menadžer.

‘‘Dopustite mi da nešto pojasnim. Na sastanku o pravilima ne pričamo o niskim udarcima. Tek nakon što sudac i inspekcija dođu u svlačionicu, tada daju upute: ‘Pazite na niske udarce. Sve iznad pupka je dovoljno. Sve ispod toga nije dozvoljeno. Pazite gdje postavljate liniju vašeg pojasa. Ako udarac pogodi kožu, tada je udarac u redu. Dubois je udario aperkatom, dakle udarcem od dolje, a rukavica je u potpunosti odsjela na pojasu, odnosno ispod pojasa. Dakle, radi se o niskom udarcu.‘‘, rekao je Klimas.

Duboisov tim, točnije trener Don Charles žalio se zbog načina na koji je Usyk nosio svoje hlačice. Don Charles smatra da je Usyk previsoko podignuo hlačice i štitnik na gornjem dijelu hlačica, odnosno prekrio je umbilikalni dio (pupak). To dovodi do situacije gdje je Dubois mogao pogoditi Usyka čak i iznad pupka, ali udarac bi svejedno odsjeo na hlačicama ili štitniku. Krassyuk smatra da se ništa sporno nije dogodilo po tom pitanju.

‘‘On je nosio hlačice isto onako kako ih i inače nosi.‘‘, a potom je Usyk dao svoje pojašnjenje. Ukrajinac se pridigao sa stolca, zatim je podigao svoju majicu i zorno je ilustrirao položaj svojih hlačica.

‘‘Moje hlačice bile su postavljene ovako (pokazivao je ispod pupka), a ne ovako (iznad pupka). Kako Usyk može biti kriv zbog nošenja hlačica? Niski udarac nije došao zbog načina na koji sam nosio hlačice, nego zbog načina na koji je bačen taj udarac. Zato ja ne mogu biti kriv u ovom slučaju.‘‘, rekao je Usyk za kraj ove teme.

Društvenim mrežama brzo su počeli kružiti ‘‘screenshotovi‘‘ na kojima je vidljivo kako je Usykov pupak ipak bio prekriven gornjim dijelom hlačica, odnosno štitnikom oko struka, ali mnogi su istaknuli da je Dubois svoje hlačice držao u još višem položaju nego Usyk. Dubois i njegov tim trebali su se žaliti na položaj hlačica prije samog početka meča, ali to nisu napravili i više je nego jasno da je Dubois prekršio pravila niskim udarcem.

Kompletno obraćanje medijima od strane Usyka i njegovog tima možete pogledati u videu ispod ovog teksta.

Linker
30. lipanj 2024 12:32