K1 i Boks

Usyk poslao poruku Putinu, Lomachenko otišao korak dalje i navukao vojnu uniformu

Vasiliy Lomachenko

 screenshot (YouTube)
Dva najpoznatija ukrajinska boksača odlučili su aktivno djelovati u rusko-ukrajinskom sukobu

Kako prolaze dani tako poznati sportaši sve manje mogu biti ravnodušni prema svemu što se događa u Ukrajini. Posebno naravno Ukrajinci, koje bez sumnje nacionalni naboj vodi prema potrebi da reagiraju. Vladimir Kličko se već pridružio bratu Vitaliju, gradonačelniku Kijeva te se prijavio u vojsku, a to sve više čine i neki drugi poznati Ukrajinci. Posljednji koji su reagirali su Oleksandr Usyk i Vasiliy Lomachenko.

Usyk je doputovao u Ukrajinu, odakle se krenuo svakodnevno javljati putem Instagrama. U Instastoryjima objavljuje snimke iz gradova te s borilišta, a svoje posebno obraćanje uputio je Vladimiru Putinu, kojeg je pozvao na prekid sukoba, uz dodatnu poruku svim svojim ruskim pratiteljima i fanovima.

"Moje je ime Oleksandr Usyk i želim apelirati na ljude u Rusiji. Ako nas smatrate bratskim narodom, nemojte dozvoliti svojoj vojsci, svojoj djeci da idu u našu državu. Prestanite nas napadati. Također apeliram na predsjednika Putina, zaustavi ovaj rat! Prestani nam davati ultimatume i odredi svoje zahtjeve, sjednimo za pregovarački stol. Trebamo razgovarati i sve zaustaviti. Naša djeca, majke, bake i obični ljudi se skrivaju u podrumima. Mi smo na svome tlu i reagiramo onako kako bi trebali. Mi se samo branimo! Zaustavi ovaj rat", napisao je Usyk, dodavši kako navodi da je pobjegao nisu istiniti. Otkrio je kako je poslovno bio izvan države, ali da se vratio.

S druge strane, njegov prijatelj i također vrhunski svjetski boksač, Vasiliy Lomachenko, je do prošlog tjedna bio u Grčkoj, no i on je sad ponovno u Ukrajini. Vratio se u svoj rodni grad Odesu, gdje se odmah prijavio u vojsku te je nastala fotografija u uniformi.

"Loma" je pristupio Belgorod-Dnestrovsky odredu teritorijalne obrane.

Obojica su trenutno u pregovorima za iduće mečeve, no čini se da će to trenutno ostaviti po strani. Usyk bi vjerojatno u svibnju trebao braniti svoja tri pojasa svjetskog prvaka teške kategorije, u revanšu protiv Anthonyja Joshue. Lomachenko se nada putu u Australiju, gdje bi ga dočekao također trostruki prvak, George Kambosos. No, još uvijek nije poznato hoće li tu prednost imati Loma ili Devin Hayen, vlasnik jedinog pojasa koji Kambososu nedostaje.

Linker
28. lipanj 2024 11:09