K1 i Boks

Tako se voli domovina! Usyk će iz svog džepa nagraditi ukrajinske boksače ako osvoje medalje u Parizu

Oleksandr Usyk

 AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Aa/abaca/abaca Press/profimedia
Svjetski prvak u teškoj kategoriji boksa još je jednom dokazao koliki je patriot

Oleksandr Usyk nebrojeno je puta, a osobito tijekom ruske agresije na Ukrajinu, dokazao svoj patriotizam i privrženost voljenoj mu domovini. Aktualni svjetski prvak u teškoj kategoriji boksa (WBA,WBO i WBC verzije) sada je povukao i novi potez koji ide u prilog tome.

Usyk je, naime, iz svog džepa odlučio izdvojiti sredstva za financijske nagrade ukrajinskim boksačima za svaku osvojenu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu i tako svojim sunarodnjacimi pružiti dodatni poticaj i podršku. Ukrajinu na boksačkom turniru u Parizu predstavljaju srebrni s Igara u Tokiju 2021, Oleksandr Kižnijak (do 80 kilograma), i Aider Abduraimov (do 57 kilograma), dok se Dmitro Lovčinskij oprostio od natjecanja u prvom kolu turnira u superteškoj kategoriji. Kižnijak i Abduraimov i dalje su u konkurenciji za nagrade koje im je Usyk obećao dodijeliti u slučaju da se popnu na pobjedničko postolje u francuskoj metropoli.

"Usyk puno pomaže našim boksačima najviše financijski. Sada im je obećao dati 80.000 dolara za zlato, 70.000 za srebro i 50.000 za broncu", otkrio je Dmitrij Sosnovskij, izbornik ukrajinske boksačke momčadi, nakon pobjede Kižnijaka nad Mađarom Pilipom Akilovom u utorak. Glasnogovornik ukrajinskog Olimpijskog odbora također je potvrdio da se Usyk obvezao isplatiti novčane nagrade ukrajinskim osvajačima medalja.

Usporedbe radi, hrvatski sportaši od od Ministarstva turizma i sporta za olimpijsko zlato dobit će 41 tisuća eura, za srebro 26 tisuća eura te 18.500 eura za brončanu olimpijsku medalju.

Linker
23. rujan 2024 02:06