K1 i Boks

Ryan Garcia dotaknuo je dno iz kojeg se mora početi izvlačiti, obećao je otići na rehabilitaciju

Ryan Garcia

 ADAM DELGIUDICE/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
Garcia je u svojoj relativno kratkoj boksačkoj karijeri ustajao i padao, a nadamo se da će tako biti i ovog puta jer ima još puno toga za ponuditi unutar boksačkih ringova

Ryan Garcia danas se suočava s vrlo teškim pogledom na sebe, a njegov um, navodno iskrivljen drogama i alkoholom, postao je mračno mjesto za život.

Simpatija koju su mnogi osjećali prema Garciji, čak i dok je tvrdio da je nevin u vezi s dva neuspjela testa na doping, sada je gotovo nemoguće održati. Groteskne izjave koje je izgovorio posljednjih dana – najgore od kojih je želja da George Floyd ponovno oživi samo kako bi ga se moglo ponovo ubiti – predstavljaju još jedan nefiltrirani prikaz društvenih mreža u njihovom najgorim izdanju.

Garcia je pokušao objasniti svoje izjave na društvenim mrežama, no malo tko je ostao zadovoljan. “Bog zna moje srce i kako bih štitio crnu djecu do kraja života," napisao je. "Govorio sam protiv crnog kriminala nad crncima. Sve su izvadili iz konteksta.”

Ironično je da mu kanali koji su ga učinili online senzacijom sada ruše ugled nevjerojatnom brzinom. Mogao je tvrditi da ih je koristio u svoju korist tijekom priprema za pobjedu nad Devinom Haneyjem, predstavljajući se kao ludi lik, toliko nestabilan da je bilo zbunjujuće što je borba uopće održana. Kada je potom pobijedio u jednoj od najnezaboravnijih borbi godine, činilo se da nas je sve vrijeme zavaravao. Međutim, brzi pad njegovog ugleda nakon tog trenutka snažno sugerira suprotno.

Noćas, uz nesuvisle isprike, obećao je otići na rehabilitaciju.

Ipak, čak i kada čitamo njegove postove koji pozivaju na neoprostive optužbe za rasizam, i kada bi ih doslovno citirali, samo bi dodatno pojačali njihovu grozotu, čini se pogrešnim etiketirati ga kao đavla i osuditi ga na pakao. Kraj njegove priče čini se kao najgore poglavlje od svih. Ignoriranje bi sada bilo bolje od prosuđivanja, jer daljnje praćenje znači sudjelovanje. “Definitivno nisam sretan što vidim kako se mladić ruši,” rekao je Bill Haney, otac i trener Devina Haneyja, danas o Garciji. “Uvijek pokušavam biti optimističan koliko god mogu, kao ljudsko biće, kako bih volio da svi budu prema meni u mojim najtežim trenucima. Ovo su trenuci kada je glas oca, koji je bio na tom rollercoasteru s tobom, uzlazima i padovima, glasan i jasan i kad si na vrhu i kad si na dnu.

“Nema mjesta za takve razgovore, posebno kada su usmjereni na način na koji su bili usmjereni. Nema mjesta za to."

“Mislim da bi trebao potražiti pomoć i to je to. Ne vjerujem u udaranje čovjeka dok je na dnu. Ljudi oko njega trebali bi se angažirati i preuzeti odgovornost te glasno govoriti. Trebali bi biti sretni što mogu biti tu za Ryana u ovakvim trenucima. Ovo je kada vidiš kakav tim imaš.”

Mnogi neće moći oprostiti, niti bi trebali. Kako te riječi koje je objavio uopće mogu postojati u njegovom umu ako je, kao što mnogi kažu, dobar čovjek u srcu? Još gore, previše je nepoštovanja prema onima koje je najviše povrijedio da bi se sve to odbacilo kao vapaj za pomoć, iako to vjerojatno ostaje suština njegova ponašanja piše BoxingSceneov Matt Christie.

Linker
20. rujan 2024 02:48