K1 i Boks

Prva boksačka doping afera na OI u Parizu: Nigerijka optužena da je diuretikom prikrivala puno ‘težu‘ supstancu

Cynthia Temitayo Ogunsemilore

 AFP
Nigerijka ima pravo na B uzorak, a do tad je izbačena sa svih sportskih aktivnosti uključujući i treninge

Nije trebalo puno vremena da se dogodi prva boksačka doping afera na ovoljetnim Olimpijskim igrama u Parizu.

Cynthia Temitayo Ogunsemilore iz Nigerije suspendirana je s Olimpijskih igara u Parizu zbog kršenja antidopinških pravila. Prema izjavi Međunarodne agencije za testiranje (ITA), uzorak koji su prikupili pokazao je nepovoljan nalaz za specifičnu zabranjenu supstancu - furosemid.

Furosemid se, prema Svjetskoj antidopinškoj agenciji, svrstava u kategoriju diuretika i maskirajućih sredstava (laički rečeno "prikriva" težu supstancu). Uzorak je uzet u četvrtak, dan prije svečanog otvaranja u Francuskoj, a rezultati su stigli iz laboratorija akreditiranog od strane WADA-e u subotu.

Dvadesetdvogodišnja Ogunsemilore trebala je boksati u ponedjeljak, a sada ima pravo na žalbu protiv suspenzije. Također, može zatražiti testiranje B uzorka.

"Izvijestili smo sportašicu o slučaju i privremeno smo je suspendirali do rješavanja ovog pitanja" navodi se u izjavi. "To znači da sportašica ne može sudjelovati u natjecanjima, trenirati, obučavati druge ili sudjelovati u bilo kojoj aktivnosti tijekom Olimpijskih igara u Parizu 2024."

Linker
11. rujan 2024 12:34