K1 i Boks

Preminuo najdugovječniji hrvatski boksač, zagorska ‘Zlatna šaka‘. Pobjeđivao je po cijeloj Europi

Zdravko Vuzem

 SCREENSHOT (YT, ZAGORJECOM TV)
Zdravko Vuzem (1928.-2024.) bio je prvak Hrvatske i Jugoslavije u kategoriji iznad 81 kg

U 97. godini preminuo je Zdravko Vuzem, najdugovječniji hrvatski boksač, bivši prvak Hrvatske i nekadašnje Jugoslavije u teškoj kategoriji (iznad 81 kg), najbolji boksač iz Krapinskih Toplica u Hrvatskom Zagorju.

Boksom se počeo baviti nakon Drugog svjetskog rata u Zagrebu i 1947. godine postao je član Boksačkog kluba Lokomotiva. Nakon povratka s trogodišnjeg služenja vojnog roka, 1952. godine postao je prvak Zagreba, pa Hrvatske i potom osvojio prvaka tadašnje države u teškoj kategoriji. U finalu, premda je nakupio jedva preko 81 kg, pobijedio je suparnika iz Srbije koji je težio 147 kg.

Zdravko Vuzem bio je vršnjak i odličan prijatelj s proslavljenim Tomislavom Krizmanićem (1929.-2005.) koji je slovio za najboljeg hrvatskog teškaša od 1945. do 1991. godine. Vuzema su u njegovim Krapinskim Toplicama i u boksačkom svijetu zvali Zlatna šaka.

Vuzem je kao član BK Lokomotive imao više od 250 borbi, a uspješno se borio i pobjeđivao širom Europe, u Nizozemskoj, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj. Godine 1958. potpisao je trogodišnji ugovor za bundesligaša Stuttgart. U Njemačkoj je ostao 10 godina i uspješno nastupao za tri kluba. U Njemačkoj se i oženio, kasnije radio u Zagrebu i po odlasku u mirovinu vratio se u svoje Krapinske Toplice.

Prije više od 25 godina uspio se izliječiti i od raka gušterače unatoč lošim prognozama liječnika u Njemačkoj, a bio je izrazito vitalan i aktivan i kad je prešao 90. godinu života, pa je znao voziti bicikl i po 30 km dnevno. Redovito je vježbao i u poodmakloj dobi, gimnasticirao i plivao.

Posljednji ispraćaj Zdravka Vuzema bit će u četvrtak, 3. listopada u 17.55 sati u krematoriju na zagrebačkom groblju Mirogoj pišu Sportske Novosti.

Linker
02. listopad 2024 17:58