K1 i Boks

Otkrivena je cijena PPV-a za meč između Duboisa i Joshue: ‘Ovo je toliko jeftino, da nema potrebe za krađom‘

Anthony Joshua v Daniel Dubois

 Screenshot Sky Sports
Turki Alalshikh ovim je potezom ‘kupio‘ mnoge fanove boksa diljem svijeta

Snižavanje cijene događaja kako bi se privuklo više gledatelja umjesto da ih se prisili na ilegalno praćenje — ideja je to koja zvuči obećavajuće u teoriji. Turki Alalshikh, predsjednik Opće uprave za zabavu Saudijske Arabije, čini se da je prepoznao ovu mogućnost uoči boksačkog spektakla između Anthonyja Joshue i Daniela Duboisa gdje će ulog biti teškaški IBF pojas. Njegova odluka da smanji cijenu pay-per-view (PPV) prijenosa za taj meč, zakazan za 21. rujna u Londonu, nije samo hrabra već i vrlo pragmatična.

Prema stranici PPV.com, američki gledatelji moći će kupiti prijenos Joshue i Duboisa za svega 19,99 dolara, što je značajno niža cijena u usporedbi s ostalim prijenosima. Na primjer, borba između Canela Alvareza i Edgara Berlange, zakazana za 14. rujna, koštat će 89,99 dolara, dok će prijenos UFC-a na isti datum biti 69,99 dolara. Ova cijena od 19,99 dolara gotovo je radikalna odluka u današnjem svijetu borilačkih sportova, posebno kad uzmemo u obzir sve veću cijenu ovakvih prijenosa.

Alalshikh je u razgovoru za talkSPORT istaknuo da je njegov cilj pružiti kvalitetne borbe po pristupačnoj cijeni: "Sanjam o PPV-u s dobrom cijenom, kako bi obožavatelji bili zadovoljni i gledali legalno."

Odluka o snižavanju cijene dolazi u trenutku kada se sve više gledatelja okreće ilegalnim strimovima zbog visokih troškova prijenosa. Prema izvješću Daily Maila, borba između Oleksandra Usyka i Tysona Furyja, koja se održala u Saudijskoj Arabiji, pratilo je ilegalno preko 20 milijuna ljudi, što je rezultiralo gubitkom od 95 milijuna eura za razne TV postaje i promotore. Ovi podaci pokazuju da čak i najzanimljiviji boksački mečevi pate zbog previsokih cijena, a ilegalni strimovi postaju sve veći problem.

S obzirom na to da su gubici ogromni, Alalshikhov potez ima logiku. Umjesto da gube milijune zbog piratstva, snižavanjem cijene omogućit će širem krugu gledatelja legalno praćenje borbi. To je posebno važno u vrijeme kada boks, kao i drugi sportovi, mora pronaći način kako zadržati publiku i osigurati da gledatelji ostanu vjerni sportu, unatoč velikom broju digitalnih alternativa.

Naime, današnji potrošači nisu samo ljubitelji boksa, već su izloženi i mnogim drugim oblicima zabave. Ako im borbe postanu preskupe, brzo će pronaći drugi izvor zabave – bilo da se radi o aplikacijama, striming servisima ili ilegalnim kanalima. Snižavanje cijene PPV prijenosa, kao što to Alalshikh planira za borbu Joshue i Duboisa, može biti ključ u vraćanju povjerenja publike i osiguravanju veće gledanosti, bez gubitka ogromnih svota novca.

Osim toga, ovaj potez otvara vrata novim mogućnostima za boksačke promotore i organizatore. Manja cijena PPV prijenosa mogla bi privući veći broj obožavatelja, što bi dugoročno moglo značiti veću zaradu od manjih pojedinačnih uplata. Također, s ovim potezom, boks bi mogao konkurirati ostalim sportovima i zabavnim sadržajima, koji također traže pozornost publike u digitalnom dobu.

Ostaje vidjeti hoće li drugi promotori i organizatori slijediti ovaj primjer. Jedno je sigurno – ako boks želi zadržati svoje mjesto u srcima gledatelja diljem svijeta, morat će prilagoditi svoju strategiju i ponuditi im nešto što je pristupačno i vrijedno njihove pažnje.

Linker
10. rujan 2024 15:29