K1 i Boks

‘On je ubojica koji nikad ne staje‘: Upoznajte Andreja Kedveša, borca ‘najsavršenijeg nadimka‘

Andrej Kedveš

 Goran Mehekek/CROPIX
Antonio Plazibat pojasnio je zašto Andrej Kedveš ima "najsavršeniji nadimak", odnosno zašto mu taj nadimak savršeno pristaje

Ukupno sedam hrvatskih kickboksača nastupit će večeras na Glory 95 eventu u Zagrebu. Zanimljivo je kako se samo dvojica zasad mogu pohvaliti pobjedama u Gloryju. Jedan od njih je legendarni Mladen Brestovac iza kojeg su tri pobjede unutar Gloryjevog ringa, a drugi je Andrej Kedveš, sjajni kickboksač koji dolazi iz Đakova, ali trenutno je stacioniran u Puli.

Kedveša smo pod okriljem Gloryja gledali prošle godine, u šestom mjesecu na onom famoznom Gloryjevom eventu koji se održao u Rotterdamu. Sjajno ozračje vladalo je Rotterdamom tijekom tog tjedna, a hrvatski navijači bili su pod velikom euforijom. U istom tjednu održavao se "final four" UEFA-ine Lige nacija, kao i Glory Collision 5 event. Hrvatska nogometna reprezentacija uspjela je izboriti finale preko domaćina Nizozemske, ali nažalost, u finalu je Španjolska bila bolja nakon izvođenja penala.

Meč Antonija Plazibata i Tariqa Osara također je sjajno popraćen od strane hrvatskih fanova, ali i tu je ipak ostao gorak okus poraza. Plazibat je izgubio nokautom, pretrpio je tešku ozljedu ruke, ali djelomična utjeha došla je od Andreja Kedveša. Đakovčanin se slavodobitno vratio iz Rotterdama jer je na istom eventu upisao svoju prvu pobjedu u Gloryju.

Jednoglasnom odlukom sudaca Kedveš je porazio Mareka Pelcisa, a u tom meču prezentirao je točno ono što se od njega i očekivalo. Kedveš je svojim nevjerojatno visokim tempom uspostavio inicijativu i Pelcis se nije uspio snaći protiv borca koji neprestano baca udarce i ne dopušta niti sekundu predaha unutar ringa.

"Ubojica, talent, doslovno je ‘AK-47‘. On kad krene radit, ne staje radit. Mislim da još može napredovati, dobro bi mu došlo da otiđe u inozemstvo na sparinge, čisto radi promjene sparing partnera. Nije to nužno, ali dobro bi mu došlo malo promjene. Mislim da može pomrsiti račune svima, a sad koliko daleko će dogurati, vidjet ćemo. Doslovno je ‘AK-47‘, najsavršeniji nadimak ikad. On spada među borce s kojima se jako teško boriti. Ako ga netko ne kontrira i ne razbije mu ritam, uništit će vas.", riječi su kojima je Antonio Plazibat opisao Andreja Kedveša prije otprilike pola godine u Podcast Inkubatoru, dok je Kedveš u Gloryjevom video prilogu pojasnio kako je dobio nadimak "AK-47", što zapravo predstavlja poznatu automatsku pušku (Kalašnjikov).

"Moj nadimak nastao je još dok sam bio dijete. Kroz zezanciju u klubu došlo je do toga. ‘AK‘ su mi inicijali, a jedan prijatelj mi je rekao ‘radiš kao AK-47‘ i još od onda stoji taj nadimak, više od 10 godina. Kao borac, mislim da nisam daleko od tog nadimka. Volim visok tempo i agresivan stil, nametanje ritma i kretanje prema naprijed. Volim se potući, sviđa mi se i tehničko nadmudrivanje, ali često se to pretvori u tučnjavu."

Kedveš je uistinu takav borac. Fizički i kondicijski nevjerojatno je spreman, udarce baca od prve do posljednje sekunde i užitak je gledati takvog borca na djelu. Osim pobjede u Gloryju, najveća Kedvešova postignuća svakako su zlato sa Svjetskog amaterskog prvenstva, kao i zlatna medalja s Europskog prvenstva.

27-godišnji Kedveš tek će ući u svoj "prime", a nadamo se kako će pred domaćom publikom u Areni Zagreb doći do druge pobjede unutar Gloryja. Kedveša čeka okršaj s iskusnim Francuzom Guerricom Billetom. Prema Gloryjevim podacima, ovaj 28-godišnji Francuz iza sebe ima 41 pobjedu i samo sedam poraza, a unutar Gloryja odradio je čak 10 nastupa. Pet puta je slavio, u četiri navrata je poražen, a jedan meč završio je neriješenim ishodom. Kedveš je svjestan izazova koji ga čeka, jer Billet u ovaj meč ulazi nakon šest uzastopnih pobjeda, ali te pobjede došle su pod okriljem manje poznatih organizacija i protiv boraca koji nisu na razini Andreja Kedveša.

"Borim se protiv iskusnog francuskog borca Guerrica Billeta. Smatram da je odličan tehničar i borac dobrih boksačkih tehnika, ali često se oslanja i na nožne tehnike. Borio se s jako dobrim borcima, neke je pobjeđivao, od nekih je gubio. Iskusan je borac, ali pripremam strategiju da neutraliziram svaku njegovu prednost i iskoristim nedostatke."

image

Andrej Kedveš

Goran Mehkek/CROPIX

Zanimljivo je kako će se meč između Kedveša i Billeta održati u lakoj kategoriji, a čelnici Gloryja planirali su u potpunosti "ugasiti" tu kategoriju. Na njihovoj službenoj web stranici više ne postoji rang lista u lakoj kategoriji, ali Kedveš i Billet kao borci lake kategorije ipak će odraditi meč u toj kategoriji.

Meč između Kedveša i Billeta šesti je po redu na večerašnjem eventu, a u ringu ih možete očekivati negdje oko 20:30 sati. Gloryjev video prilog pod nazivom "upoznajte Andreja Kedveša" možete pogledati ispod ovog teksta.

Linker
21. rujan 2024 12:17