K1 i Boks

Odvjetnik Ryana Garcije optužio proizvođače suplemenata: ‘Kriva su ova dva proizvoda, on nema ništa s tim‘

Ryan Garcia

 Adam Delgiudice/zuma Press/profimedia
Pravni tim Ryana Garcije ulaže velike napore kako bi doping aferu prikazao kao pokušaj difamacije

Ryan Garcia suočava se s mogućom suspenzijom, kaznom i poništenjem pobjede nakon što su testovi pokazali prisutnost ostarina u njegovim uzorcima prije pobjede nad Devinom Haneyjem. Garcijin pravni tim, predvođen odvjetnikom Darinom Chavezom, tvrdi da su kontaminirane dvije prehrambene nadopune koje je koristio.

Chavez je izjavio: "Rezultati testova iz uzoraka dviju nadopuna koje je Ryan Garcia uzorkovao na VADA Doping Control Forms, uzeti 19. i 20. travnja, pokazali su prisutnost ostarina. To potvrđuje da je Ryan bio žrtva kontaminacije suplemenata te da nikada nije namjerno koristio zabranjene tvari."

Chavez je priložio fotografije dva suplementa koji su testirani u Sports Medicine Research and Testing ustanovi u Utahu: NutraBio "Super Carb" okus malina-limunada i BodyHealth "Perfect Amino" prah. Ustanova koja je testirala navedene proizvode izvijestila je da su oba testa pokazala prisutnost ostarina, no uzorci su primljeni nezapečaćeni, što nije standardna praksa za testiranje spornih suplemenata.

Victor Conte, stručnjak za doping i savjetnik za kondiciju Haneyja, izrazio je sumnju u valjanost rezultata: "NYSAC neće prihvatiti rezultate iz otvorenih kutija suplemenata. Ovo zvuči vrlo sumnjivo." Conte je dodao da su NutraBio i BodyHealth ugledni distributeri suplemenata te kao takvi vode računa o navedenim stvarima.

Garcia je kontinuirano naglašavao svoju nevinost i predanost poštenom natjecanju, a njegovi odvjetnici koriste nalaze testova kako bi dokazali da Garcia nije varao: "Svi navodi koji dovode u pitanje Ryanov integritet kao čistog borca su lažni i klevetnički. Tijekom svoje karijere, Ryan je dobrovoljno pristao na brojne testove, svi su se vratili negativni, što potvrđuje njegovu predanost poštenom natjecanju."

Garcia i njegov pravni tim najavili su konferenciju za novinare kako bi pružili više informacija i odgovorili na pitanja. "Ultra niske razine ostarina u njegovim uzorcima, u rasponu milijarditih dijelova grama, zajedno s čistim uzorkom kose, dokazuju kontaminaciju, a ne namjerno uzimanje," zaključuje se u izjavi.

Ovaj slučaj dodatno komplicira situaciju za Garciju, koji je već bio pod povećalom zbog problema s težinom, te će biti zanimljivo vidjeti kako će se stvari dalje odvijati.

Linker
23. lipanj 2024 03:38