K1 i Boks

Najbolji boksač današnjice odbio je MMA borbu protiv McGregora: ‘Nema šanse, ne želim biti udaran nogama i laktovima‘

Terence Crawford

 Ed Zurga/Getty images/Profimedia
36-godišnji Terence Crawford imao je priliku okušati se u MMA kavezu, ali bez razmišljanja odbio je tu ponudu

Tranzicije MMA boraca u boks posljednjih godina vrlo su učestale i nešto što nikog više ne iznenađuje. Brojni vrhunski MMA borci navlačili su boksačke rukavice na zalascima svojih sportskih karijera i pokušavali su doći do "brze zarade" u svijetu boksa.

Imena poput Andersona Silve, Natea Diaza, Tyrona Woodleyja itd. boksala su protiv Jakea Paula, dok su Anthony Pettis i Vitor Belfort imali priliku boksati s pravim boksačkim velikanima. Pettis je u četvrtom mjesecu prošle godine porazio tada 54-godišnjeg Royja Jonesa Jr.-a, dok je Vitor Belfort 2021. godine u egzibicijskom meču nokautirao Evandera Holyfielda. Vrijedi spomenuti i Francisa Ngannoua koji je ove i prošle godine ukrstio rukavice s Anthonyjem Joshuom i Tysonom Furyjem, ali oba meča je izgubio.

"Lavina" prelazaka MMA boraca u boksačke vode pokrenuta je u osmom mjesecu 2017. godine. Tada je Conor McGregor boksao s Floydom Mayweatherom, ponajvećim boksačem 21. stoljeća. UFC je napravio presedan i dopustili su svom borcu da se okuša u boksačkim vodama, a meč je generirao ogromnu zaradu za sve uključene strane. McGregor je u toj borbi poražen tehničkim nokautom u desetoj rundi.

Kao što iz priloženog možete zaključiti, prelasci MMA boraca u boks vrlo su česti, ali tranzicije u obrnutom smjeru jako rijetko se događaju. Elitni boksači nisu spremni riskirati svoju reputaciju okušavajući se u sportu koji nudi pregršt dodatnih elemenata s kojima nisu upoznati. No, to ne znači da se ponude ne događaju.

Terence Crawford (41-0), po mnogima najbolji boksač današnjice, putem YouTube kanala "Bernie Tha Boxer" otkrio je kako je vodio razgovor direktno s Conorom McGregorom, a Conor mu je nudio priliku da se obračunaju prema MMA pravilima.

"Rekao sam Conoru: ‘Nema šanse‘. Zvali su me, nudili su mi meč, Conor i ja smo se također čuli preko telefona i nešto smo pokušavali smisliti. Ali ja sam mu rekao: ‘Čovječe, ne ulazim s tobom u kavez jer znam da ćeš me udarati nogama, laktovima itd‘. On se na to nasmijao i odgovorio: ‘Cijenim te jer poštuješ moj sport baš onako kako ja poštujem tvoj sport i shvaćam da bi ulaskom u kavez sa mnom bio u podređenoj poziciji. Kao što bih ja bio u boksačkom ringu s tobom.‘", otkrio je Crawford kako je tekao razgovor između Conora i njega.

Iako je McGregor pokazao razumijevanje, Crawford navodi kako je "Notorious" i dalje bio uporan govoreći Terenceu da će obojica zaraditi "gomilu novca". Ali najbolji boksač današnjice nije se dao nagovoirit.

"Ponekad se ne radi o novcu. Ja mogu zarađivati novac bez da budem udaran nogama. ‘Kickovi‘ i laktovi, ta sranja nisu šala.", rekao je Crawford.

Mnogi će se sjetiti kako su društvenim mrežama u nekoliko navrata kružile snimke na kojima Terence Crawford prezentira svoje hrvačke vještine. Američki boksač oduševio je javnost svojom atletičnošću i talentom za ostale borilačke sportove, ali daleko je to od razine koja bi mu bila dostatna da se nosi s borcem Conorovog kalibra.

Crawford iza sebe ima 41 boksački nastup i nikada nije poražen. Dobri su izgledi da ovaj 36-godišnji velikan napusti sport kao neporažen boksač, a ulaskom u MMA kavez, njegova reputacija "nepobjedivog" bila bi uvelike narušena, iako se radi o drugom sportu. Kao što je rekao, novac zarađuje i u boksu, pa stoga jednostavno ne postoje valjani razlozi zbog kojih bi Crawford kročio u MMA kavez.

Linker
03. listopad 2024 10:07