K1 i Boks

Milunu olakšan put u Tokio: Dvostruki europski prvak odlazi u profesionalce i odustaje od Igara!

Vykhryst vs. Milun
 screenshot/Youtube
Dvostruki europski prvak i jedan od najboljih amaterskih super teškaša svijeta, Ukrajinac Viktor Vykhryst, odlučio je krenuti u profesionalnu karijeru. Time ja automatski odustao od nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju, čime je put do tamo svakako olakšan hrvatskom predstavniku Marku Milunu.

27-godišnji Viktor Vykhryst okitio se europskim zlatom 2017. godine u Harkivu i prošle godine u Minksu, kad je u polufinalu eliminirao Marka Miluna, time hrvatskog boksača ostavivši da se zadovolji broncom. Kao boksač sa samog vrha svih ljestvica, bilo je očito da će biti nositelj u ždrijebu londonskog kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Tokiju te da bi tamo itekako igrao bitnu ulogu. Posebno nakon što je zbog ozljede morao otkazati Svjetsko prvenstvo u Ekaterinburgu. Ipak, Tokio neće vidjeti.

Vykhryst je potpisao ugovor s njemačkom menadžerskom agencijom EC Boxing Promotion, a taj ugovor značio je kako on istog trenutka odlazi u profesionalce. Službenim priopćenjem ovaj su posao oglasili i iz same agencije.

"Victor je već u džepu imao ulaznicu na Olimpijske igre 2020., no mi smo bili u mogućnosti impresionirati ga svojom ponudom pa nas je tako i odabrao. Uvjereni smo da boksač poput Vykhrysta može pobjeđivati u velikim mečevima u Las Vegasu", napisali su. Osim toga, to je vjerojatno posljednji put da su se na ovog boksača referirali njegovim pravim prezimenom. Kako je ono podosta teško za napisati, a ništa lakše za pročitati, njegovo novo ime je Viktor Faust. Ovo je već uobičajena praksa kod njemačkih promotora, dovoljno se samo sjetiti Felixa Sturma, Marka Hucka i Artura Abrahama.

Ovime je došlo do situacije gdje će Marko Milun gotovo sigurno biti nositelj u olimpijskim kvalifikacijama, uz Maxima Babanina, Mourada Alieva i Fraizera Clarkea. Što se tiče novog ukrajinskog predstavnika, situacija je zanimljiva. Na Svjetsko prvenstvo, nakon Vykhrystove ozljede, poslali su dotadašnjeg muay thai borca Tsotnea Rogavu koji je u osmini finala eliminiran od kasnijeg prvaka Bakhodira Jalolova. No, nakon toga je ostao aktivan u boksu pa je u međuvremenu čak savladao Vykhrysta, a prošlog je tjedna osvojio vrlo jaki Strandja Memorial turnir u Sofiji, gdje je između ostalog savladao Clementea Russoa. Svakako je borac kojeg se nikako ne smije podcijeniti i sigurno će biti onaj kojeg nositelji žele izbjeći u svom ždrijebu. Naravno, ako ga Ukrajinci pošalju kao svog predstavnika, što se trenutno čini kao gotovo sigurna opcija.

Linker
05. srpanj 2024 09:35