K1 i Boks

‘Joseph Parker je deklasirao Zhanga. Njega nema na rang listi dok je Kinez na četvrtom mjestu?‘

Mauricio Sulaiman i Canelo Alvarez

 Canelo Promotions
Jedna od najprestižnijih boksačkih federacija na svijetu voljna je napraviti drastične promjene

Istoga dana kada je objavljeno da bi WBC mogao odobriti zahtjev 45-godišnjeg Mannyja Pacquiaa za borbu za njihov upražnjeni naslov u velter kategoriji nakon tri godine neaktivnosti, predsjednik te organizacije, Mauricio Sulaiman, raspravljao je o njihovim politikama vezanim uz rangiranje boraca.

Za mnoge fanove, rangiranje glavnih boksačkih organizacija često je zbunjujuće jer ne predstavlja formu i postignuća vodećih boraca u određenoj kategoriji. Na primjer, jedan pogled na rang liste u teškoj kategoriji pokazuje da je Zhilei Zhang na četvrtom mjestu, dok nema mjesta za Josepha Parkera, koji je pobijedio Zhanga još u ožujku. U kruzer kategoriji, Noel Mikaelyan je naveden kao prvak, ali Jai Opetaia, široko smatran najboljim borcem u toj diviziji, nije rangiran na njihovoj top 30 listi (op.a. prvaci u drugim federacijama najčešće se ne rangiraju).

Razlozi za takve slučajeve su uvijek bili jasni, svaki borac koji drži pojas s jednom organizacijom neće biti rangiran od strane rivalske organizacije. Parker drži privremeni WBO pojas u teškoj kategoriji dok Opetaia predsjeda IBF-om u kruzer kategoriji. Ukratko, postoji sukob interesa u ocjenjivanju nositelja pojaseva iz drugih organizacija.

WBC smjernice za rangiranje kažu: "Nijedan prvak iz druge bokserske organizacije neće biti klasificiran unutar top 10 jer njihove bokserske obveze ne dopuštaju im borbu za WBC naslov i stoga će takve prilike biti pružene onim borcima koji su voljni boriti se za WBC naslov."

Međutim, izostavljanje određenih prvaka iz određenih rangiranja znači da ne postoji niti jedna organizacija koja nalaže najboljim boksačima da se bore protiv svojih najbližih rivala.

"Njih nema u rangiranju jer imaju druge obveze, bilo bi nametljivo da su u našim rang listama - ako ih rangiramo, zauzimali bi mjesto onih koji su kvalificirani" objasnio je Maurucio Sulaiman (op.a. predsjednik World Boxing Councila). "Njihova imena su navedena u dokumentima kao prvaci drugih organizacija tako da se mogu boriti u unifikacijama. Uvijek smo otvoreni za unifikacije titula."

Međutim, unutar WBC-a postoje oni koji bi željeli promijeniti politiku ne rangiranja rivala prvaka, te će to biti visoko na dnevnom redu na godišnjoj konvenciji 2024. godine. Dean Lohuis, vodeći član WBC-ovog odbora za rangiranje koji provodi sate proučavajući borce i njihovu formu, vjeruje da bi rang liste organizacije dobile više poštovanja ako bi svi vodeći borci bili uključeni.

"To je moj san" rekao je Lohuis. "Godinama sam pristupao Mauriciju Sulaimanu i rekao mu: ‘Želim, radi boksa, promijeniti pravilo da samo boksači koji su kvalificirani za borbu za WBC naslov mogu biti uključeni u naše rang liste.‘ Planiramo o tome raspravljati na našoj sljedećoj konvenciji."

Lohuis također inzistira da se rangiranje onih koji su kvalificirani za borbe za WBC naslove temelji prvenstveno na zaslugama, a ne kao kod drugih organizacija, za osvajanje interkontinentalnih titula. Tog dana bio je budan u 2 ujutro, pregledavajući što je više moguće nedavnih borbi. "Ne možete ocjenjivati borce bez da ih gledate kako se bore" rekao je. "Pokušavamo dobiti borce u top 15 koji su konkurentni protiv naših prvaka. To je vrlo kompliciran proces."

Taj proces, koji traje tijekom cijelog mjeseca, uključuje ispitivanje forme boraca, slušanje svjedočanstava trenera, promotora i medija, te izradu radnog dokumenta koji se prezentira odboru za rangiranje prije njihovog mjesečnog sastanka.

Bez sumnje, proces stvaranja 18 rang lista divizija, svaka s 30 boraca, je mukotrpan proces. Postoji očito ponos u onome što rade.

Međutim, ono što je nesumnjivo frustrirajuće, barem s vanjske strane, je kada se naprave posebne iznimke koje se čine da zaobilaze stranice pravila i propisa koje svaka organizacija očito drži do srca.

Kao što je povratak Pacquiaa u dobi od 45 godina, pet godina nakon što je zadnji put pobijedio i četiri godine nakon što je najavio umirovljenje nakon poraza od Yordenisa Ugasa.

Sulaiman, vječiti optimist, odgovorio je na zabrinutosti oko Pacquiaa spominjanjem uspješnih povrataka 31-godišnjeg Sugar Raya Leonarda (pobjedom nad Marvinom Haglerom) i 37-godišnjeg Vitalija Klička(pobjedom nad Samuelom Peterom) u mečevima za WBC naslove 1987. i 2008. godine.

Linker
04. srpanj 2024 16:22