K1 i Boks

‘Hrgović je hrabriji od Duboisa, ima tvrđu bradu i veći boksački pedigre. Wilder? Kad te pogodi - zacrni ti se pred očima‘

Deontay Wilder i Agron Smakići

 SCREENSHOT/INSTAGRAM (AGRON SMAKIćI) Screenshot/instagram (agron Smakići)
Uoči najvažnijeg meča u ‘El Animalovoj‘ karijeri, razgovarali smo s hrvatskim teškašem Agronom Smakićijem

Formula elitnih teškaša je jasna: ako za sljedećeg protivnika imaš opasnog ljevaka koji boksa iz kontragarda - u pomoć zovi Agrona Smakićija. Hrvatski je teškaš u proteklih pola godine surađivao s četvoricom boksača iz samog vrha svjetskog "heavyweighta", Anthonyjem Joshuom, Tysonom Furyjem, Josephom Parkerom i Deontayem Wilderom, te u njihovim pripremnim kampovima odigrao glavne uloge i ostavio značajne tragove. Popularni "Agi", dakle, tražena je roba među teškaškom elitom, a istodobno, s obzirom na svoje bogato iskustvo i znanje, uvijek rado viđen na našem portalu kao stručni komentator i analitičar.

S 33-godišnjim Zagrepčaninom razgovarali smo uoči meča Filipa Hrgovića i Demseyja McKeana, kada nam je isporučio analizu koja se ispostavila u potpunosti pogođenom. Javio nam se i iz Joshuine "baze" u Essexu, uoči "AJ"-eve borbe s Ottom Wallinom te najavio tešku noć za Šveđanina - što se također pokazalo točnim. Sada je na red stigao obračun Hrgovića i Daniela Duboisa za pojas IBF-ovog privremenog prvaka, koji će se sutra održati u sklopu spektakularne "Queensberry vs. Matchroom: 5v5" priredbe, a Smakići se ponovno našao u ulozi idealnog sugovornika. S obojicom aktera, naime, ima poveznicu; od svojih je boksačkih početaka povezan s "El Animalom", te je sparirao s njim još u mladim danima, kao i mnogo kasnije, uoči Filipovih profesionalnih mečeva, dok je, s druge strane, upućen i u Duboisove boksačke karakteristike, budući da je s s njim također svojedobno odradio sparing.

Agron se za Fight Site javio iz Las Vegasa, gdje vrijedno trenira i važe opcije za daljnje opcije u svojoj karijeri, te s nama podijelio svoja iskustva s Duboisom i pružio nam dublji uvid u sve ono što bi Hrgovića sutra moglo dočekati u ringu rijadske Kingdom Arene.

‘Hrgović je više puta dokazao svoju hrabrost‘

"Na sparingu s Duboisom mi se nije svidjelo što je koristio istrošene rukavice, to je bilo loše s njihove strane. Bile su to jako male rukavice tako da se udarac osjetio puno više nego inače. Odradili smo nekoliko rundi, dobio sam neugodan udarac ispod oka, pojavila se oteklina pa smo zaustavili sparing", ispričao nam je Smakići pa nastavio: "Dubois je dobar ako mu se ostane na liniji. Može biti opasan u izmjenama, ima težak udarac, dobru prednju i opasnu zadnju ruku. Od našeg sparinga je prošlo dosta godina, tada je još bio mlad, sada je ipak malo zreliji, prošao je nekoliko velikih borbi, uključujući i onu s Oleksandrom Usykom, odnosno Jarrellom Millerom. Sigurno je evoluirao i promijenio se na bolje".

image

Filip Hrgović

NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia

U nastavku razgovora, Smakići je iznio svoja razmišljanja, odnosno prognoze, u odnosu na predstojeći okršaj hrvatskog i britanskog teškaša.

"Bit će to sigurno zanimljiv meč, nadam se da će Hrgović koristiti rad nogu i svoju dužinu. Dubois je malo kraći, ima kraće ruke, i ako će se Hrgović kretati, koristiti svoju prednju ruku i ‘zabijati‘ ga s desnom, imat će veliku prednost. Bitno je, kad baci zadnju ruku, da ne ‘propadne‘, da ne ostane Duboisu na liniji i primi udarac“, rekao je teškaš iz zagrebačkog Trokuta pa "tipovao":

"Idem na Hrgovića 90%. U najboljim je godinama, ima više iskustva, veći boksački pedigre, tvrđu bradu i izdržljiviji je, može primiti udarac, dok Dubois ne voli primati udarce, to se vidjelo i u mečevima s Usykom i Joeom Joyceom. Hrgović je hrabriji čovjek od Duboisa, i to nije samo priča, već je svoju hrabrost više puta dokazao u borbama".

image

Filip Hrgović i Zhilei Zhang

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia

Dotaknuli smo se, potom, i sparinga Hrgovića i Duboisa iz 2018. godine, o kojim se posljednjih tjedana intenzivno pisalo i govorilo u borilačkom svijetu. "El Animal" je, kao što je već dobro poznato, na tom sparingu izdominirao Duboisa, navodno ga posljedično i poslao u bolnicu, no Smakići smatra kako se to iskustvo ne bi trebalo negativno odraziti na psihu 26-godišnjeg britanskog boksača.

"Mislim da to neće imati utjecaja jer je proteklo puno vremena. Da se to dogodilo u posljednjih godinu dana, možda i bi, ali prošlo je šest godina od tog sparinga, Dubois je danas drugačiji boksač, njegovo tijelo se promijenilo, a i ima više znanja nego što je tada imao. Osobno se ne bih puno oslanjao na taj sparing, a i sparing i meč su, na kraju krajeva, dvije potpuno različite igre".

Wilderov pripremni kamp

Po završetku analize Hrgovićevog i Duboisovog meča, "otputovali" smo nakratko do Tuscaloose (Alabama, Sjedinjene Američke Države), rodnog grada Deontaya Wildera, u kojem je naš sugovornik boravio posljednjih tjedana i bio dijelom pripremnog kampa "Brončanog bombardera" uoči njegova obračuna sa Zhileijem Zhangom, koji će također biti uprizoren na sutrašnjoj "Queensberry vs. Matchroom: 5v5" priredbi.

"To je bilo odlično iskustvo, Amerika k‘o Amerika. Njegov menadžer, njegov trener Malik Scott i ostatak ekipe su bili jako ljubazni i dobri prema meni, te su me uputili za Las Vegas i pružili mi daljnje kontakte. Dali su mi neke nove nade, rekli su mi da sam odličan boksač i da imam veliku budućnost, samo da moram trenirati i biti strpljiv, a da ću onda i dobiti priliku, kad-tad", ispričao nam je Smakići pa se prisjetio iskustava iz Wilderove dvorane:

"Na sparinzima je Wilder bio jako dobar, na dečkima koji su sparirali s njim prije mog dolaska se vidjelo da se boje sparirati s njim. Oni bi se stisli i nisu ga napadali, a kad bih ja ušao u ring, primjerice, onda je cijela dvorana gleda naš sparing. On bi mene uzdrmao, pa ja njega, to je bilo baš intenzivno. Davao sam mu najbolje runde, rekli su mi da sam im najvažniji sparing-partner i bili su prezadovoljni sa mnom. Išao sam baš jako na tim sparinzima, haha. Wilder nam je i sam rekao: ‘Vi ste došli ovdje da mene nokautirate, a ja sam tu da nokautiram vas‘. Nekoliko momaka je opasno rušio, to je bilo strašno".

Moć Wilderovog udarca višestruko je opjevana u boksačkim krugovima, no naš ju je sugovornik imao priliku osjetiti na vlastitoj koži, te nam je dočarao kako udara jedan od najvećih nokautera današnjice.

"Sparirao sam s mnogim teškašima i velikim udaračima poput Hrgovića, Joshue, Furyja, Whytea i ostalih, ali Wilder ima nešto posebno - bogomdano - u rukama. On možda nije tehnički toliko potkovan, ali ima desnu ruku koja te uzdrma i čak i kad te pogodi preko bloka ili te okrzne. To nije šala. Ne mogu opisati njegov udarac, to čovjek treba probati da bi razumio. Prije sparinga sam mislio da to nije tako strašno, krenuo sam u prvoj rundi na njega i pritiskao ga, a onda je on u drugoj bacio udarac i pogodio me u čelo, kroz kacigu, a meni se zacrnilo pred očima. Jako tup udarac, mogu misliti kako je u borbi kad nekog pogodim tom svojom rukom. Kad te udare Joshua ili Dubois, osjetiš da iza toga leži mišićna masa, ali ovaj čovjek nema ni sto kilograma, a kad te pogodi - kao da te udario bičem i ugasio te na trenutak", objasnio nam je Agron pa iznio svoje mišljenje o potencijalnom ishodu subotnjeg sraza američkog i kineskog udarača:

"Idem na Wildera jer sam radio s njim pripreme, upoznao ga i družio se s njim. Sigurno je da ću navijati za njega kao što ću navijati i za Hrgovića jer je naš čovjek i zato što se znamo. Nadam se da će Wilder u meč ući oštro, te istodobno paziti na udarce koje će Kinez opaliti u prvih nekoliko rundi, a onda se nadam i da će ga uspjeti nokautirati. Ako Zhang ne bude imao lijevu ruku stisnutu uz glavu, past će sigurno".

Traženje najboljih opcija

Uoči radnog posjeta Tuscaloosi, Smakići je bio u Miamiju, a onda "američku turneju" nastavio u Las Vegasu, dok je sljedeće odredište - Los Angeles. Hrvatski boksač 2. će lipnja navršiti 34 godine i zakoračiti u potencijalno najplodnije razdoblje profesionalne karijere, pa sukladno tome, intenzivno radi na pronalasku opcija kojima bi mogao doći do velikih mečeva i kapitalizirati svoju neupitnu boksačku klasu.

"Otišao sam u Miami na poziv jednog ruskog promotora, koji je htio surađivati sa mnom, koji i dalje želi surađivati sa mnom, ali rekao sam mu da ću najprije sagledati sve opcije koje imam. Uskoro ću napuniti 34. godine, ulazim, dakle, u svoje najbolje boksačke godine i želim to pametno iskoristiti. Treba mi netko tko će me pametno izgraditi, trebaju mi borba ili dvije, a onda bi me mogli ubaciti na neku veliku priredbu. Trenutno treniram u Las Vegasu, nakon toga idem u Los Angeles, a onda ćemo vidjeti što će biti dalje", rekao je "Agi" pa dodao:

"Puno se priča o meni, posebno zbog Agita Kabayela i njegovih pobjeda nad Arslanbekom Mahmudovom i Frankom Sanchezom, što je izgledalo jako jednostavno. Ispada da sam mu ja pružio najteži meč i, po svima koji su gledali borbu, praktično ga pobijedio. To je ono što me podiže, ali vidjet ćemo što će se dalje događati".

image

Agron Smakići

TOMISLAV KRISTO Cropix

Podsjetimo, Smakići je, početkom ožujka prošle godine boksao s Kabayelom za naslov profesionalnog prvaka Europe (EBU) i, u drugoj rundi, ispalio kanonadu udaraca prema svom protivniku, ozbiljno ga uzdrmao i bacio u "knockdown". Njemački boksač kurdskog podrijetla bio je na konopcima, a još udarac ili dva, poslali bi ga na pod odakle se vrlo vjerojatno više ne bi podigao. U prijelomnom trenutku, međutim, sudac mu je odlučio brojati, što je Kabayelu omogućilo da "preživi", a onda u nastavku i dođe do pobjede.

Izostanak kvalitetnog tima

Bila je to situacija vrlo slična onoj iz nedavnog povijesnog meča za ujedinjenje svih teškaških titula, kada je Usyk, u devetoj rundi, rafalnom paljbom udaraca bacio Furyja na konopce i bio na korak do nokauta, a sudac je također napravio pogrešku i brojanjem praktično spasio "Gypsy Kinga" teškog nokauta. Golema razlika je, međutim, u tome što je Ukrajinac na koncu pobijedio i "de facto" mu nije načinjena rezultatska šteta, a Smakići je protiv Kabayela upisao poraz, nakon čega su putevi dvojice boksača otišli u dijametralno suprotnim smjerovima. Kabayel je, kao što je već spomenuto, kasnije povezao pobjede nad Mahmudovom i Sanchezom, i trenutno je, prema BoxRecu, treći teškaš svijeta, a Smakići se pokušava izboriti za nove velike mečeve i prilike za karijernim iskorakom (80. na BoxRecu).

image

Agron Smakići

TOMISLAV KRISTO Cropix

"Puno ljudi to sada vidi, ali nažalost prošlo je već više od godine, a ja sam u međuvremenu morao živjeti i trenirati. Nitko te ne pita možeš li to i uspijevaš li, ali ja se snalazim, radim MMA borbe, idem na sparinge, borim se i ne odustajem. Sada, 15. lipnja, u Beču imam boksačku borbu s MMA rukavicama u Sparta Royale organizaciji", rekao nam je Agron pa se zaključno očitovao u svom boksačkom butu i budućnosti:

"Nadam se da će uskoro biti nešto, trebaju mi samo pravi ljudi koji će ozbiljno raditi sa mnom. Ako se i dogodi poraz kakav mi se dogodio s Kabayelom, po meni nepravedan, da ti ljudi nastave raditi sa mnom, da dođu i kažu mi: "Hej, sve je u redu, ti si trebao pobijediti, idemo dalje", a ne: "Odmaraj, Agi, pa ćemo vidjeti što će biti i prst u uho". Treba mi, dakle, ozbiljan tim. Uzmimo za primjer Mahmudova, izgubio je od Kabayela pa se opet nastavilo graditi čovjeka, plaćeno je preko 100.000 eura da mu dođe sljedeći protivnik i da bi imao novu borbu, odnosno priliku za pobjedu. To je tim, to je ono što meni treba i što nisam nikada imao, ali se nadam da ću naći".

Mi se također, najiskrenije, nadamo da će Agron pronaći adekvatan tim ljudi koji će znati iskoristiti sve njegove boksačke kvalitete i reputaciju koju je stekao, što kroz borbu s Kabayelom, što kroz kampove elitnih teškaša, i omogućiti mu put prema glamuroznim boksačkim priredbama, odnosno gornjem domu svjetskog "heavyweighta" - budući da mu je tamo i mjesto.

Linker
27. lipanj 2024 15:38