K1 i Boks

Glory u Zagrebu nudi pregršt sjajnih borbi, a nastupe ove dvojice mladih hrvatskih ‘lavova‘ osobito vrijedi pogledati

Vito Košar i Ivan Bertić

 Screenshot/Instagram (Vito Košar, Golden Fight)
Vito Košar i Ivan Bertić u amaterskoj su konkurenciji osvojili sve što se osvojiti moglo, a sada kreću u profesionalne pohode

"Bum", "bum", "bum"... Odzvanjali su "kickovi" Vite Košara tijekom Gloryjevog otvorenog treninga u srijedu održanog u zagrebačkom Spartan Gymu. Okupljeni novinari impresionirano su pratili kako 23-godišnjak iz Zaprešića razara fokusere, a mnogi od njih, uključujući i potpisnika ovih redova, pomislili su: "Ovaj dečko ima ‘ono nešto‘".

Domaćim ljubiteljima borilačkih sportova ime Vite Košara već je vrlo dobro poznato. Radi se o studentu Kineziološkog fakulteta koji je prethodno osvajao amaterske titule na nacionalnoj razini u četiri različita sporta; kikboksu, tajlandskom boksu, savateu i klasičnom boksu. Sredinom lipnja ove godine, Košar je napravio i karijerni iskorak te se (na Svjetskom prvenstvu u grčkom Patrasu) okrunio seniorskim naslovom svjetskog prvaka u muay thaiju u kategoriji do 86 kilograma, pobijedivši u finalu trostrukog prvaka svijeta Aarona Ortiza (25).

Malo manje od dva mjeseca nakon tog grandioznog pothvata, Vito je bio i dijelom hrvatske ekspedicije na Olimpijskim igrama u Parizu gdje je sudjelovao u povijesnom predstavljanju tajlandskog boksa kao pokaznog sporta. Tom je prilikom, nakon vrlo dinamičnog i atraktivnog meča, upisao novu pobjedu nad ranije spomenutim Ortizom.

Dosadašnji dio 2024. godine bio je, dakle, izuzetno uspješan za ovog izuzetno perspektivnog hrvatskog borca, a 21. rujna će, na Glory 95 priredbi u zagrebačkoj Areni, imati priliku "zaplesati" i pod svjetlima najglamuroznije kikboksačke pozornice, predstaviti se široj javnosti, ali i izboriti pozivnicu na neke nove Gloryjeve priredbe. Košaru će, u njegovom debitantskom nastupu pod okriljem Gloryja, na megdan izaći Clayton Raven, 25-godišnjak s Arube kojem će to također biti premijera u najvećoj svjetskoj kikboksačkoj organizaciji.

Vitino ime podcrtao je i Antonio Plazibat tijekom našeg velikog intervjua kada smo ga pitali za koga od hrvatskih boraca smatra da bi osobito mogao zabljesnuti na predstojećem spektaklu u zagrebačkoj Areni. Osim Košara, "Plaza" je istaknuo i Ivana Bertića, Vitinog klupskog kolegu iz zaprešićkog Taksina koji je također bio hrvatske delegacije na OI u Parizu gdje je, u meču s francuskim reprezentativcem u kategorije do 91 kilograma, isporučio sjajan nokaut desnim "high kickom".

Bertić, koji je svojim kombinacijama udaraca na Gloryjevom otvorenom treningu također plijenio veliku pozornost okupljenog auditorija, dolazi iz Sobočana, mjesta u općini Kloštar Ivanić, a na ovogodišnjem SP-u u tajlandskom boksu okitio se brončanim odličjem. Iako su mu tek 24 godine, u svojoj biografiji ima 150 amaterskih mečeva u različitim borilačkim sportovima, kao i europske i svjetske titule u kikboksu i muay thaiju. Domaća borilačka javnost mogla ga je upoznati i u ringu Golden Fight organizacije budući da je na priredbi održanoj krajem rujna slavio nad Lukašem Cyprianom tehničkim nokautom. Sada je pred njim karijerni iskorak i nastup na Glory 95 priredbi, gdje će mu protivnik biti 34-godišnji rumunjski borac Dănuț Hurduc.

Sve u svemu, Košar i Bertić mladi su i vrlo talentirani "lavovi" čija imena vrijedi upamtiti, a prije svega ih vrijedi doći pogledati i podržati u njihovim debitantskim mečevima na najvećoj sceni, kao i sve ostale hrvatske i regionalne borce. Ring zagrebačke Arene u subotu će prštati od snage, eksplozivnosti i talenta, a prisutni gledatelji mogli bi svjedočiti "rođenju" nekih novih borilačkih zvijezda.

Linker
16. rujan 2024 20:53