K1 i Boks

Glavna boksačka vijest na Otoku: Bivši protivnik Marka Čalića brani titulu protiv neugodnog Yardea

Joshua Buatsi

 RICH GRAESSLE/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Rich Graessle/zuma Press/profimedia
Gotovo svi mediji na Otoku su danas prenijeli ovu vijest, a ovi mečevi imaju implikacije da mijenaju reljef britanskog boksa

Odluka tijela British Boxing Board of Control (BBBoC) da "naredi" borbu za naslov britanskog prvaka u poluteškoj kategoriji između prvaka Joshue Buatsija i Anthonyja Yardea bila je glavna vijest u prepunom cirkularu. Buatsi je inače bivši protivnik istaknutog hrvatskog boksačka Marka Čalića, a Britanac je Čalića zaustavio tehničkim nokautom u sedmoj rundi u Milton Keynesu krajem 2020. godine.

Yarde (25-3, 24 KO) se i dalje nalazi usred ugovornog spora sa svojim promotorom, Queensberryjem, no i on i promotor Joshue Buatsija, Ben Shalom, javno su govorili o dugo očekivanoj borbi s Buatsijem (18-0, 13 KO) posljednjih dana. Ako se borba dogodi, imat će svjetske naslovne implikacije za pobjednika, dok bi Lonsdale Belt bio dodatni bonus.

Oba borca su izvan akcije od veljače. Buatsi je pobijedio Dana Azeeza za britanske i Commonwealth titule, dok je Yarde rutinski zaustavio Marka Nikolića u trećoj rundi.

"Purse bids" su zakazane za 10. srpnja, ali Yarde ima još važnih poslova za zaključiti prije toga. Dugogodišnji prvak u junior velter kategoriji, Dalton Smith, odrekao se britanskog naslova u kategoriji do 63,5 kg kako bi lovio svjetske počasti. Za upražnjeni naslov borit će se neporaženi par Henry Turner (13-0, 5 KO) i Jack Rafferty (22-0, 13 KO).

Ova borba bit će pravi sukob stilova između glatkog, elegantnog i zrelog Turnera te pametnog pritiskačkog borca, snažnog Raffertyja. Purse bids su zakazane za 10. srpnja.

U junior bantam kategoriji, Odbor je zakazao intrigantni derbi iz Liverpoola.

U travnju, Marcel Braithwaite (16-4-1, 1 KO) pružio je razočaravajući nastup u borbi za IBO naslov Ricarda Malajike, ali vatrena obrana britanskog naslova protiv lokalnog rivala Brandona Daorda (10-0, 3 KO) trebala bi mu pružiti dovoljno motivacije da ispravi kurs. Daord je talentiran borac, ali je imao više nego dovoljno nesreće. Ova dvojica poznaju se godinama, a borba bi trebala stvoriti bučnu atmosferu i pružiti vješt, brzi meč. "Purse bids" su također zakazane za 10. srpnja.

Vijest da će londonski Zak Chelli putovati u dom Calluma Simpsona kako bi obranio britanski naslov u super srednjoj kategoriji, koji je preuzeo od Jacka Cullena, objavljena je ranije ovog tjedna.

Njih dvojica će se boriti na otvorenom u Oakwellu – domu Barnsley Football Cluba – za britanske i Commonwealth naslove 3. kolovoza. Simpson (14-0, 10 KO) brzo je napredovao i dobio je ogromnu priliku i platformu od Boxxera. Chelli (15-2-1, 7 KO) naviknut je na boksanje na gostujućem terenu i namjerava djelovati kao kvaritelj planova.

Britanski prvak u srednjoj kategoriji, Nathan Heaney (18-0-1, 6 KO), dobio je nalog za obranu svog naslova protiv Hamzaha Sheeraza (20-0, 16 KO).

Prije šest mjeseci, ova borba bi imala savršenog smisla, ali karijere obojice boraca krenule su u različitim smjerovima. Heaney se priprema za revanš protiv Brada Paulsa 20. srpnja nakon njihovog uzbudljivog remija u ožujku, dok je Sheerazova pobjeda nad Austinom "Ammo" Williamsom učvrstila njegov status kao jednog od najperspektivnijih boraca na svijetu. Sheeraz, 25, cilja na borbu s Chrisom Eubankom Jr.-om i glavnu ulogu na super priredbi koja se planira za Wembley stadion u rujnu.

Linker
15. lipanj 2024 16:33