K1 i Boks

Gennady Golovkin postaje jedan od najvećih ’branitelja’ olimpijskog boksa: ’Moramo iskorijeniti korupciju’

Gennady Golovkin

 ESPN
Jedan od najvećih boksača ovog stoljeća planira usmjeriti svoje djelovanje prema misiji spašavanja olimpijskog boksa

Gennady Golovkin možda više nije aktivan u ringu, nije potpuno zatvorio vrata mogućnosti povratka za neku hipotetsku savršenu priliku, ali sigurno nije prestao boriti se. Njegov najnoviji izazov nije pobjeda nad protivnikom u srednjoj kategoriji već borba za očuvanje boksa na Olimpijskim igrama. S obzirom na to da se Paris 2024. brzo približava, Golovkin, novi predsjednik Nacionalnog olimpijskog komiteta Kazahstana i bivši olimpijac, nada se da će koristiti svoje iskustvo i status u sportu kako bi osigurao da boks ostane dio programa kada Olimpijske igre dođu u Los Angeles 2028.

"Nikada nisam najavio svoju mirovinu i protivno je mojoj prirodi davati glasne najave" rekao je bivši prvak srednje kategorije putem prevoditelja u nedavnom intervjuu za BoxingScene. "Vrijeme će pokazati. Trenutno imam ovaj zadatak i volim ono što radim. U isto vrijeme, za mene je život pokret. I ako dođe veliki izazov i vidim da je to dobar način da promijenim smjer, možda ću prihvatiti taj izazov. Možda ćemo vidjeti još jednu borbu sa mnom."

Ovaj budući član Kuće slavnih, čiji je posljednji meč bio poraz od Saula Alvareza 2022., priznaje da je počeo značajno smanjivati svoju fizičku aktivnost kada se pojavila prilika za novu poziciju.

"Nije da sam ponudio svoje usluge ili su mi se izravno obratili" rekao je kada su ga pitali kako je dobio novi posao. "To je bio lanac okolnosti i činjenica da sam smanjivao svoju profesionalnu karijeru. Prestao sam trenirati svaki dan i počeo sam imati više slobodnog vremena. Brinem o sportu općenito, sport mi je vrlo blizak, i ovo je prilika da doprinesem razvoju sporta u svojoj zemlji. Ja sam sportaš, na strani sam sportaša. Nisam birokrat, nisam političar. Ja sam za ljude, za sportaše. I kada su se održali izbori za predsjednika Nacionalnog olimpijskog komiteta, pristao sam sudjelovati i tako sam izabran."

Njegova pozicija zahtijeva od njega da uči o svim olimpijskim sportašima u Kazahstanu i podržava ih, zadatak koji kaže da prihvaća jer "kao sportaš, mislim da naši sportaši trebaju biti u boljoj poziciji." Međutim, dok je Golovkin kao profesionalni boksač bio poznat po svojoj neumoljivoj agresiji, sada je manje direktan kada govori o najvećim problemima s kojima se suočavaju olimpijski sportaši.

"Moramo se boriti protiv korupcije" rekao je općenito. "I moramo iskorijeniti prilike za korupciju, učiniti korupciju nemogućom. I ne govorim o nekoj određenoj zemlji. Govorim da je to univerzalni problem."

Malo koji sport ide ruku pod ruku s korupcijom kao boks, ali čak i močvara profesionalnog boksa mora popustiti pred neurednim stanjem u amaterskom programu. Međunarodni olimpijski odbor (IOC) povukao je priznanje Međunarodne boksačke federacije (IBA) kao međunarodne federacije za ovaj sport, ostavljajući ga bez dugoročnog upravljanja. Boks na Igrama u Parizu organizira sam IOC, ali odbor je jasno dao do znanja da to nije održivo rješenje nakon ovog ljeta. Amaterski programi u nekim zemljama, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države, osnovali su alternativu IBA-i, pod nazivom World Boxing, ali Golovkin nije htio komentirati hoće li poticati Kazahstan da se pridruži toj organizaciji.

"Rješenje je da se sve zemlje okupe, sjednu i rasprave kako bi pronašle rješenje za održavanje boksa kao dijela olimpijskog programa" rekao je za Boxing Scene. Golovkin je bio iskreniji kada je dijelio svoje osobne osjećaje o stanju u kojem se nalazi olimpijski boks.

"Rastužuje me" priznao je. "Smatram da je situacija neprihvatljiva, ne zato što sam boksač, već zato što je boks jedan od najpopularnijih sportova na svijetu. I izuzetno je teško zamisliti Olimpijske igre bez boksa. Dakle, moramo učiniti gotovo sve što je moguće da boks ostane dio olimpijskog programa. Mislim da je važno zadržati boks jer daje početak boksačima. Daje im priliku da nastave svoju profesionalnu karijeru nakon što završe svoju amatersku karijeru. Dakle, boks mora biti dio Olimpijskih igara." Golovkin će biti u Parizu, gdje će on i drugi čelnici nacionalnih komiteta raspravljati o tome kako spasiti sudjelovanje boksa na Igrama. "Imamo plan koji je prilično jednostavan, i to je ono što se može koristiti kako bi se postigao rezultat ili pronašlo rješenje" rekao je tajanstveno, objašnjavajući svoj plan za Igre.

Olimpijske igre su često bile pod utjecajem vanjskih faktora gotovo od početka moderne Olimpijade – prisjetimo se Jesseja Owensa u Berlinu 1936., masakra izraelskih sportaša u Münchenu 1972., uzastopnih bojkota 1976., 1980. i 1984., ili globalne pandemije koja je zaprijetila da će ugroziti Tokio 2020. i na kraju ga odgodila za godinu dana. Ali Golovkin, koji je osvojio srebro na Igrama 2004. u Ateni, poziva sportaše koji će sudjelovati u Parizu da se izdignu iznad buke i prigrle olimpijski duh.

"Ne stavljajte rezultate iznad svog integriteta, iznad svoje čestitosti, iznad svog ponosa" rekao je. "Bez obzira na sve, morate biti osoba od integriteta i izbjegavati prodaju po svaku cijenu." Istovremeno, potiče ih da uživaju u svakom trenutku.

"To je nevjerojatno iskustvo" rekao je. "Otvaranje, zatvaranje ceremonije i posebno ako osvojite medalju i postanete prvak. Dakle, da, najviše od svega, rekao bih im da uživaju."

Linker
30. lipanj 2024 21:36