K1 i Boks

Derek Chisora opravdao svoj nadimak sjajnom izvedbom protiv nedorečenog Joycea pa ga pozvao da zapale ‘joint‘

Joe Joyce vs Derek Chisora

 REUTERS
Kasno večeras, londonska O2 Arena gledala je utjelovljenje 40-godišnjeg ‘Rockyja Balboe‘

Večeras smo imali priliku gledati zaista intrigantan britanski teškaški okršaj, a glavni akteri bili su - Joe "Juggernaut" Joyce (16-3, 15 KO) i Derek "War" Chisora (35-13, 23 KO). Gledali smo sukob veterana, Joycea koji ima 38 godina i vremenski neuništivog Chisore koji je nedavno napunio 40 godina. Bitno je spomenuti da je Joyce kročio u profesionalne vode tek krajem 2017. dok je Chisora nakon relativno kratke amaterske karijere kročio u profesionalce 2007. godine, odnosno preko 10 godina ranije.

Chisora je u ovom meču bio izrazit austajder prema kladionicama (koef. 3.50) dok je koeficijent na Joycea iznosio 1.20 do 1.25.

Dijametralno suprotni boksački putevi

Chisora je svoju amatersku karijeru započeo na istom mjestu gdje je nekoliko godina kasnije kročio i Anthony Joshua, a radi se o Finchley ABC boksačkom klubu koji se nalazi u sjevernim predgrađima Londona, točnije u Barnetu. Nakon 20-ak mečeva i osvajanja titule prvaka Engleske u amaterskom boksu potpisao je za Franka Warrena, koji je velikim dijelom upravljao njegovom karijerom. Što reći za čovjeka čiji je nadimak "War", u svojoj karijeri ulazio je u ring s Tysonom Furyjem (čak tri puta), Vitalijem Klitschkom, Davidom Hayeom, Dillianom Whyteom, Oleksandrom Usykom, Josephom Parkerom... U dva navrata je čak boksao i s dvojicom Hrvata koji su široj javnosti relativno nepoznati - Jakovom Gospićem i Robertom Filipovićem.

Joyce s druge strane, imao je potpuno drugačije razvijanje u boksačkom smislu. Počeo je boksati tek s 22 godine. U svom strelovitom amaterskom zamahu osvojio je zlatna odličja na prvenstvu Engleske, kao i na amaterskom prvenstvu Velike Britanije. 2013. godine osvaja broncu među europskom konkurencijom u superteškoj kategoriji. U razdoblju između 2015. i 2016. godine gradi reputaciju fizički dominantnog boksača u poluprofesionalnoj WSB ligi gdje je svoju reputaciju izgradio i naš Filip Hrgović. Svoju amatersku karijeru okrunio je srebrom na Olimpijskim igrama 2016. u Rio De Janeiru gdje ga je u finalu kontroverznom podijeljenom sudačkom odlukom pobijedio Tony Yoka.

Na priredbi je bio prisutan i Oleksandr Usyk, trenutno WBA, IBF, WBO, IBO, The Ring i linearni prvak svijeta u teškoj kategoriji. U svom stilu je poslao poruku Tysonu Furyju, a što je rekao možete pogledati ispod.

S riječi na djela

Glavni akteri večeri u londonskoj O2 Areni imaju "šaren" omjer pobjeda i poraza ako promatramo njihove mečeve kroz zadnju godinu do dvije, Joyce je nenadano u čak dva navrata "popio" teške nokaute protiv Zhileija Zhanga koji mu je oduzeo titulu privremenog WBO prvaka svijeta da bi se nakon toga vratio na pobjedničke staze protiv ne toliko kvalitetnog Kasha Alija (21-2) u ožujku ove godine.

Chisora je sredinom 2022. godine boksao protiv Furyja u njihovom trećem međusobnom meču, a ulog je bila WBC teškaška titula. Fury ga je uspio zaustaviti u 10. rundi, a nakon toga je sredinom 2023. godine ujedinjenom sudačkom odlukom pobijedio Geralda Washingtona (20-5-1).

Prve dvije runde donijele su nametanje tempa od strane Joycea, a Chisora je pokušavao "overhandima" ugroziti osjetno višeg i dužeg suparnika koji je u navedenom periodu uspio ostati "na sigurnom".

Na pauzi između treće i četvrte runde mogli smo vidjeti da je Chisorino desno oko u lošem stanju. Na početku spomenute runde Joyce nastavlja s dominantnom pozicijom u ringu te je zbog svoje visine i dužine ruku uspješno držao Chisoru na distanci, s tim da je lako dolazio u poziciju da plasira svoje opasne krošee. No boksač nadimka "War" uspio je par pronaći pukotine u tempu Joycea te bi dolazio u blisku distancu iz koje predstavlja najveću opasnost za svoje suparnike.

Komentatori su na pauzi istaknuli kako gledamo "old school" stil borbe, parafrazirano mogli smo gledati usporeniji tempi manjeg volumena, no sa snažnijim udarcima. Bitno je istaknuti da Joyce i Chisora kombinirano imaju 79 godina!

Kraj pete runde donio je uzbuđenje i otvorene razmjene u kojima je Chisora ipak bio precizniji, no Joyce je zadržao smirenost. Bitno je napomenuti da je Joyce prije Zhanga imao status boksača koji može primiti dosta udaraca, no taj narativ se promijenio u britanskoj boksačkoj javnosti.

Početkom šeste runde koeficijenti su rasli na Joycea što implicira da su fanovi diljem svijeta klađenjem uživo davali veće šanse Chisori. Sredinom spomenute runde "Juggernaut" je pametno iskoristio razliku u veličini te je inicirao klinč kako bi umirio tempo borbe, a Chisora se fokusirao na kažnjavanje nebranjene zone u području Joyceovog torza.

Chisora je opet dobro plasirao desni "overhand" sredinom osme runde, unatoč najavama Joycea da će poraditi na obrani nismo mogli zamijetiti napredak na tom polju. Bivši privremeni WBO teškaški prvak jednostavno prelako dopušta boksačima koji koriste rudimentarne metode da ga ugroze. Kraj runde donosi Chisoru u teškoj poziciji na konopcima no Joyce nije uspio dovršiti posao odnosno prekinulo ga je zvono za kraj runde.

Joyce je očito shvatio da je recept za uspjeh promjena tempa u njegovim udarcima, Chisora svoju obranu bazira na ritmičnoj kretnji nakon što u prvim rundama osjeti svog protivnika. Njegov osnovni postulat je da siječe kutove iz kojih može generirati kinetičku energiju za njegove "overhandove" koji mogu nokautirati bilo kojeg boksača na svijetu. U devetoj rundi smo mogli vidjeti baš to, tempirao je dobar "overhand" koji je srušio Joycea na pod. Chisora se jednostavno nikada ne može otpisati, on je tip boksača koji je najopasniji kada je najugroženiji, čime opravdava svoj nadimak - "War".

"Juggernaut" na početku 10. i zadnje runde inicira brzi napad, očito želi "zacementirati" svoj status kod sudaca no Chisora se povlači na konopce i svojom defenzivnom ritmikom neutralizira njegove pokušaje. Na trenutke smo mogli vidjeti i obrise "philly shella", obrambenog garda kojeg je popularizirao veliki Floyd Mayweather. Kraj meča donosi uzbuđenje, a publika i Oleksandr Usyk bili su u sveopćem deliriju nakon sjajnih i uzbudljivih 10 rundi. Chisora je pokazao srčanost i borbenost dok je favorizirani Joyce opet podbacio.

Sudci su na kraju bodovali borbu u korist Dereka Chisore (97-92, 96-94 x2).

U intervjuu nakon borbe gledali smo sjajno sportske ozračje između ovog dvojca, a Chisora je čak pozvao Joycea zajedno zapale "joint".

Linker
26. rujan 2024 23:40