K1 i Boks

Derek Chisora detektirao problem američkih teškaša: ‘Jako dobro pričaju, ali nešto im ipak nedostaje‘

Derek Chisora (lijevo) vs. Jared Anderson (desno)

 KEVORK DJANSEZIAN/Getty images/Profimedia
Super iskusni britanski teškaš smatra kako Amerima nedostaje osobina koja njega krasi

Ogroman ‘‘hype‘‘ pratio je Jareda Andersona, sve do prvog vikenda u ovom kalendarskom mjesecu. Amerikanac nadimka ‘‘The Real Big Baby‘‘ bio je žrtva ‘‘povratka u realnost‘‘ nakon što je ukrstio rukavice zajedno s Martinom Bakoleom.

Bakole je trebao poslužiti kao protivnik protiv kojeg će Anderson dokazati svoju kvalitetu i napraviti iskorak ka samom vrhu teške kategorije, ali Kongoanac je imao druge planove. Još uoči meča Bakole je tvrdio kako nitko od Andersonovih 17 prijašnjih protivnika zapravo nije ni pružio adekvatan otpor. Bakole je imao dojam da su svi ti boksači unaprijed potpisali kapitulaciju, a on ipak nije takav tip boksača.

Već u petoj rundi dvoboja Bakole je nokautirao Andersona i dokazao je kako Jared Anderson ipak nije ‘‘taj‘‘, barem zasad ne. Teško je zamisliti 24-godišnjeg Amerikanca kako se nosi s boksačima poput Oleksandra Usyka, Tysona Furyja ili Anthonyja Joshue, a upitno je hoće li ikada dosegnuti takve razine.

Tjedan dana nakon Andersonovog prvog poraza oglasio se i Derek Chisora, teškaš koji je dugi niz godina blizu elitne kategorije teškaša, ali ipak je razina ispod same elite. Iskusni Chisora iza sebe ima 48 profesionalnih nastupa, a ring je dijelio s gomilom vrhunskih boksača poput Oleksandra Usyka, Tysona Furyja, Vitalija Klička, Davida Hayea, Jospha Parkera, Agita Kabayela itd. Chisora je veliki poznavatelj boksa i zbivanja u teškoj kategoriji, a poraz Andersona prokomentirao je tako što je detektirao problem koji prema njegovom mišljenju prati sve američke teškaše.

‘‘Mogu li biti iskren s vama? Američki borci su odlični, jako dobro pričaju. Ali kada dođe do biznisa, odnosno do borbe, oni nemaju tog ‘psa‘ u sebi.‘‘, rekao je Chisora za SecondsOutLive

Derek je time htio reći kako američkim boksačima nedostaje srčanosti i borilačkog mentaliteta. Iskusni engleski teškaš rodom iz Zimbabvea poznat je upravo po toj osobini, a očito Chisora ne vidi tu osobinu kod američkih boksača.

Nerijetko se i Deontayju Wilderu spočitavalo kako olako klone duhom kad naiđe na otpor, a očito sličan problem ima i Jared Anderson. Ameri se posljednjih godina muče sa stvaranjem elitnih teškaša, a vrijeme će pokazati mogu li izbaciti kvalitetnog, ali i srčanog boksača teške kategorije.

Linker
19. rujan 2024 10:14