K1 i Boks

Deontay Wilder brutalno nokautirao Heleniusa desnicom i poslao jasnu poruku teškoj kategoriji!

 Deontay Wilder knocks out Robert Helenius 

 AL BELLO/Getty images/Profimedia
Potvrdio da je i dalje najopasniji nokauter teške kategorije

U velikom stilu vratio se bivši svjetski prvak i jedan od najstrašnijih nokautera u povijesti nakon godinu dana pauze i poraza od Tysona Furyja. Već u prvoj rundi Wilder je svojom poznatom desnicom završio "Nordijsku noćnu moru" i potvrdio da je i on sam noćna mora za cijelu tešku kategoriju.

Ponovno je samo jedan udarac bio dovoljan da Wilder gotovo usmrti svog protivnika. Sudac je počeo brojati, ali kada je vidio da je Helenius u nesvijesti jednostavno je odmahnuo rukom i zaustavio borbu. Čak niti velika razlika u težini nije odigrala ulogu u korist Heleniusa. Wilderova kilaža je upućivala na to da se pripremio za taktičku borbu koja bi mogla otići i do sudačke odluke, ali "Bronze Bomber" je borbu ipak odlučio završiti borbu brzo i atraktivno.

Robert Helenius je inače boksač koji je u posljednje dvije godine "uskrsnuo" i svoju karijeru vratio na razinu gdje je bio kada je prije desetak godina slovio za budućeg svjetskog prvaka nakon što je zaredao pobjede protiv Samuela Petera, Siarheija Liakhovicha i Dereka Chisore te se okrunio pojasom europskog prvaka. Naime, Helenius je prije dvije i pol godine pobijedio Adama Kownackog protiv kojeg je slovio kao veliki "underdog", te je trebao poslužiti kao odskočna daska mladom Poljaku koji je mljeo pred sobom sve dotadašnje protivnike.

"Nordijska noćna mora" je tada još jednom opravdao svoj nadimak nokautiravši Kownackog u četvrtoj rundi čime je praktički oživio svoju već gotovo ugašenu karijeru. U revanšu koji je došao pola godine kasnije Kownacki je pokušao dokazati da je prvi put izgubio radi "lucky punch" udarca, no čvrsti Norvežanin ga je još jedanput završio, ovaj put u šestoj rundi.

Sada kada imamo potvrdu da je Wilderu i dalje mjesto na vrhu teške kategorije, zanimljivo će biti vidjeti odabir idućeg protivnika. Hoće li to odmah biti netko najvišeg ranga kao što je možda Anthony Joshua, ili će pak dobiti priliku boksati za svjetski naslov protiv Oleksandra Usyka doznat ćemo vjerojatno u idućih nekoliko tjedana.

Linker
30. lipanj 2024 19:30